Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre: Pr. Iosif Budău

Preotul franciscan Iosif Budău s-a născut la 24 aprilie 1926 la Tămășeni și a urmat cursurile Gimnaziului respectiv al Seminarului Franciscan din Hălăucești (1938-1946), precum și pe cele ale Academiei Teologice "Sfântul Bonaventura" din Luizi Călugăra (1946-1948). După închiderea școlilor catolice, în august 1948, a fost obligat să-și întrerupă studiile, pe care le va relua în anul 1952 în cadrul Seminarului Teologic din Alba-Iulia.

A fost sfințit preot de către arhiep. Alex. Th. Cisar, la 29 iunie 1953, la Alba-Iulia, după ce la 7 martie același an făcuse, în secret, profesiunea solemnă în cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali.

Pr. Iosif Budău a activat apoi în parohiile Hălăucești, Huși, Oțeleni, Galați și Săbăoani, fiind urmărit de Securitate în această perioadă prin dosar de urmărire informativă, deoarece era perceput ca un opozant al regimului ateo-comunist și un "militant activ al cultului catolic".

În baza informațiilor oferite de informatorii care-l supravegheau, la 25 mai 1962, securistul Mihai Wolf din Bacău a procedat la arestarea ilegală a pr. Iosif Budău, învinuit fictiv de săvârșirea infracțiunilor de "uneltire contra ordinii sociale și răspândirea de publicații interzise".

În perioada mai 1962 - februarie 1963, pr. Budău a fost supus în Penitenciarul Bacău unei anchete dure de către Mihai Wolf și Roman Usurelu, cu scopul de a-l determina să semneze declarațiile false în care el să recunoască toate acuzele inventate de cei doi securiști. Astfel, în "Concluziile de învinuire" din dosarul penal nr. 612/1961, anchetatorii securității îi aduceau pr. Iosif Budău mai multe acuzații, după cum urmează: a activat clandestin ca preot franciscan; i-a instigat pe credincioși la "nesupunere"; a desfășurat "agitație contrarevoluționară", îndemnându-i pe tineri să boicoteze orice tip de propagandă comunistă anticatolică, ce denigra Biserica și ierarhia acesteia; a criticat politica regimului Dej de arestare a preoților și persecuția la care erau supuși franciscanii; a folosit la predici unele expresii "tendențioase" la adresa regimului comunist; a purtat corespondență cu pr. Bonaventura Morariu, aflat la Roma; a ascultat posturi de radio occidentale, comentând tendențios știrile acestora; a difuzat literatură religioasă, catalogată drept "interzisă"; a contribuit lunar cu 50 de lei drept ajutor pentru preoții aflați cu domiciliu obligatoriu. În accepțiunea anchetatorilor Securității, prin aceste activități, pr. Iosif Budău ar fi urmărit "să împiedice desăvârșirea construirii socialismului și răsturnarea puterii democrat-populare" din România.

După un proces-farsă judiciară, Tribunalul Militar Iași "în deplasare la Bacău" (președinte fiind Ioan Hoza) l-a condamnat, la 27 februarie 1963, pe pr. Budău la șapte ani de închisoare.

La 30 aprilie, Tribunalul Regiunii Militare București a admis la recurs reducerea pedepsei la patru ani de închisoare.

De menționat faptul că pr. I. Budău a fost condamnat într-un "lot" din care mai făceau parte pr. Petru Mârț, pr. Mihai Ianuș Chici și Ana Nodit, soră medicală.

La 13 martie 1964, deținutul Iosif Budău a fost transferat de la Penitenciarul Bacău, trecând pe la Jilava, în lagărele de muncă Giurgeni și Ostrov, fiind obligat să lucreze în agricultură, în "coloniile de muncă" Strimba și Salcia. Peste puțin timp, la 31 iulie 1964 avea să fie grațiat de restul pedepsei, pe fondul grațierilor generale din acel an.

După eliberare, și-a desfășurat activitatea în parohiile Văleni și Horgești (1964-1989), fiind în toată această perioadă urmărit din nou prin dosar de către Securitatea regimului Ceaușescu.

În anul 1990, s-a stabilit în conventul din Luizi-Călugăra, unde a murit în ziua de 10 noiembrie 2003, fiind înmormântat în aceeași localitate.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat