Al treilea cardinal
La Consistoriul din ziua de 18 februarie, la Vatican, papa Benedict al XVI-lea a ridicat la demnitatea de cardinal 22 de persoane. Printre aceștia a fost și Preafericitul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică). Este al treilea cardinal român după Iuliu Hossu (1885-1973) și Alexandru Todea (1912-2002).
Cardinalii sunt cei mai apropiați colaboratori ai papei. Ei sunt aleși pentru a-l ajuta pe suveranul pontif în conducerea Bisericii fie în mod colegial, fie personal, îndeplinind diferite misiuni în cadrul Curiei Romane. De asemenea, cei care nu au împlinit 80 de ani au misiunea de a-l alege pe noul papă.
În Consistoriul care a avut loc în bazilica "Sfântul Petru" au fost creați cardinali 22 de păstori, teologi și profesori din diferite părți ale lumii. Cardinalii desemnați, împreună cu ceilalți, au participat cu o zi înainte la o zi de reflecție și rugăciune, cu tema: "Vestirea evangheliei azi, între missio ad gentes (misiunea către popoare) și noua evanghelizare". În centrul zilei au stat provocările actuale ce așteaptă un răspuns din partea Bisericii. Duminică, 19 februarie, noii cardinali au celebrat sfânta Liturghie în bazilica din Vatican împreună cu Benedict al XVI-lea. În prezent, Colegiul Cardinalilor are 213 cardinali, din care 125 electori și 88 cu vârste de peste 80 de ani.
Preafericitul Lucian Mureșan s-a născut la 23 mai 1931 la Ferneziu (Baia Mare). După suprimarea Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, în anul 1948, a așteptat un moment potrivit să studieze teologia, cu gândul să devină preot. A lucrat în diferite locuri, inclusiv la hidrocentrala de la Bicaz. În anul 1955 a intrat la Institutul Teologic din Alba-Iulia, însă în anul 1958 (era în anul IV), la presiunea autorităților comuniste, a trebuit să părăsească Seminarul. A lucrat într-o carieră de piatră (zece ani) și apoi la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri din Baia Mare (20 de ani). A continuat studiile în clandestinitate și a fost sfințit preot la 19 decembrie 1964; din anul 1985 a condus Eparhia de Maramureș, fiind confirmat în anul 1990 de Ioan Paul al II-lea. La 27 mai 1990 a fost consacrat episcop, la Baia Mare. La 4 iulie 1994, același papă l-a numit arhiepiscop de Alba-Iulia și Făgăraș și mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma. La 16 decembrie 2005, Benedict al XV-lea l-a ridicat la demnitatea de arhiepiscop major.
Iuliu Hossu a fost primul român care a primit bereta roșie de cardinal. S-a născut la 30 ianuarie 1885, în satul Milaș (județul Bistrița Năsăud). A studiat la Blaj și Roma, obținând titlurile de doctor în filozofie (1906) și în teologie (1910). A fost hirotonit preot la 27 martie 1910. A fost episcop de Cluj-Gherla (1917) și senator în Parlamentul României. Este cunoscut prin faptul că a citit Declarația Unirii la Alba-Iulia, la 1 decembrie 1918. "Credința noastră este viața noastră" au fost cuvintele care l-au însoțit și întărit pe drumul calvarului început la 28 octombrie 1948, când a fost arestat și dus la Dragoslavele și Căldărușani, iar în anul 1950 la Sighetu Marmației. În anul 1955 a fost dus în izolare la Curtea de Argeș, apoi, în anul 1956, la Ciorogârla, și din nou la Căldărușani, unde a rămas până la sfârșitul vieții. Papa Paul al VI-lea l-a creat cardinal "in pectore" (în secret), la 28 aprilie 1969. Fiind în plin regim comunist, la cererea lui, numele cardinalului a fost făcut public după moartea sa, în Consistoriul din 5 martie 1973. "Lupta mea s-a sfârșit, a voastră continuă": cu aceste cuvinte pleca spre casa Tatălui, în Spitalul Colțea din București, în ziua de 28 mai 1970.
Alexandru Todea a primit demnitatea de cardinal la 28 iunie 1991 din partea papei Ioan Paul al II-lea. S-a născut la 5 iunie 1912 în Teleac (jud. Mureș). A studiat la Blaj și apoi la Roma, obținând în anul 1940 doctoratul în teologie. A fost hirotonit preot la 25 martie 1939. În perioada 1945-1948, parohul și profesorul Alexandru Todea a fost arestat de mai multe ori. Reușind să evadeze din arestul securității de la Reghin, a fost consacrat episcop, în secret, la 19 noiembrie 1950. Arestat din nou la 31 ianuarie 1951, a fost anchetat și judecat în 1952, fiind condamnat la muncă silnică pe viață și dus la Sighetu Marmației. După 13 ani de temniță a fost repus în libertate în august 1964. A început o păstorire intensă în clandestinitate. La 12 martie 1990 a fost confirmat ca arhiepiscop de Alba-Iulia și Făgăraș și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, demnitate pe care o avea din anul 1986. S-a retras la 20 iulie 1994 din motive de sănătate. După o lungă suferință, a murit la Târgu-Mureș la 22 mai 2002.
Într-un interviu luat de părintele Adrian Dancă la Radio Vatican, Preafericitul Lucian mărturisește că i-a cunoscut pe primii doi cardinali: "Aceștia au fost farurile drumului meu în bezna comunismului și în greutățile pe care le-a parcurs Biserica".
Într-un alt interviu acordat Agenției Agerpres, Preafericirea sa consideră că noua demnitate onorează Biserica din România și întreaga națiune română: "Dorința mea încă de copil a fost de a deveni preot, de a sluji poporul lui Dumnezeu, de a celebra sfintele taine. Toate celelalte slujiri la care Biserica m-a chemat de-a lungul anilor le-am primit în spirit de încredințare în fața planului Domnului, cerându-i mereu har și ajutor spre a-mi putea împlini misiunea cu dăruire, după dorința inimii sale... Această numire (de cardinal) consider că este adresată în primul rând jertfei martirilor și a întregii noastre Biserici, care au plătit cu sângele lor prețul fidelității față de Cristos și față de Biserica sa. Este grăitor în acest sens să ne gândim la cuvintele papei Pius al XII-lea adresate Bisericii Greco-Catolice din România în scrisoarea apostolică "Veritatem facientes" din 27 martie 1952, în plină prigoană comunistă, prin care papa săruta în chip spiritual lanțurile celor întemnițați pe nedrept, episcopi și preoți ai acestei Biserici. Pentru mine personal este o mare onoare și o nouă responsabilitate în sânul Bisericii noastre, dar și al Bisericii Universale".
Pr. Cornel Cadar
* * *
"O singură dorință fierbinte am avut: de a ajunge preot. Această dorință coincidea cu dorința mamei mele, care mă îndemna, spunându-mi: "Din zece feciori, măcar unul să fie oferit Domnului, slujind ca preot la altar". A fost dureros pentru mine că atunci când, mai târziu, mama îmi spunea aceste cuvinte, eu eram deja preot clandestin, hirotonit în secret. Nu puteam să-i spun nici mamei mele care m-a născut și m-a crescut. Eram însă preot și-i mulțumeam bunului Dumnezeu. Aceasta mi-a fost dorința foarte fierbinte și aceasta Domnul mi-a împlinit-o ca pe cel mai mare dar al vieții. Tot ce a fost de atunci încoace n-a coincis cu dorința mea, dar am acceptat cu aceleași cuvinte: «Facă-se voia ta, Doamne!»".
(PF Lucian Mureșan, într-un interviu la Radio Vatican)