Din mesajul papei pentru Postul Mare
- Sfânta Scriptură avertizează cu privire la pericolul de a avea inima împietrită de un soi de "anestezie spirituală" care ne face orbi față de suferințele celuilalt. Evanghelistul Luca prezintă două parabole ale lui Isus în care sunt indicate două exemple ale acestei situații care se poate crea în inima omului. În cea a samariteanului milostiv, preotul și levitul "trec mai departe", cu indiferență, în fața omului prădat și bătut de tâlhari (cf. Lc 10,30-32), iar în cea a bogatului nemilos, acest om sătul de bunuri nu ia seama la condiția săracului Lazăr care moare de foame în fața ușii sale (cf. Lc 16,19). În ambele cazuri avem de-a face cu contrariul acelui "a fi atenți", a privi cu iubire și compasiune.
- O societate cum este cea actuală poate să devină surdă fie la suferințele fizice, fie la exigențele spirituale și morale ale vieții. Nu așa trebuie să fie în comunitatea creștină! Apostolul Paul invită să căutăm ceea ce duce "la pacea și la edificarea reciprocă" (Rom 14,19), folosind "aproapelui în ceea ce este bine spre edificare" (Ibid. 15,2), fără a căuta propriul folos, "ci al celor mulți ca să se mântuiască" (1Cor 10,33).
- Timpul care ne este dat în viața noastră este prețios pentru a descoperi și a face faptele bune, în iubirea lui Dumnezeu. Astfel Biserica însăși crește și se dezvoltă pentru a ajunge la maturitatea deplină a lui Cristos (cf. Ef 4,13). În această perspectivă dinamică de creștere se situează îndemnul nostru de a ne stimula reciproc pentru a ajunge la plinătatea iubirii și a faptelor bune.