Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Papa în Cuba
A 23-a călătorie internațională a papei Benedict al XVI-lea va fi în Mexic și Cuba, între 23 și 28 martie. La ceremonia de bun venit în Mexic va fi prezent și președintele mexican Felipe Calderón. Sâmbătă, 24 martie, papa va saluta și binecuvânta copiii mexicani adunați în orașul Guanajuato. Vizita va culmina cu Liturghia din 25 martie, în Parcul Bicentenario din Leon. La 26 martie, Sfântul Părinte va pleca în Cuba, unde se va întâlni cu președintele Raul Castro la Santiago de Cuba. După-amiază, papa va celebra o Liturghie în Piața Revoluției "Antonio Maceo". La 28 martie, papa Benedict al XVI-lea va celebra sfânta Liturghie în Piața Revoluției "José Marti", la Havana.

Relații diplomatice
Până în ianuarie 2012 au stabilit relații diplomatice depline cu Sfântul Scaun 179 de state. Ultimul, în ordine cronologică, este Malaysia, care a stabilit relații diplomatice cu Vaticanul la 27 iulie 2011. La acestea se adaugă relațiile cu Uniunea Europeană și Ordinul Suveran Militar de Malta, dar și cu o misiune cu caracter special, Organizația pentru Eliberarea Palestinei. Cât privește Organizațiile Internaționale, Sfântul Scaun este prezent la ONU în calitate de "stat observator". Este, de asemenea, membru a șapte organizații sau agenții din sistemul ONU, observator în alte opt și membru sau observator în cinci organizații regionale.

Copii misionari
În sărbătoarea Epifaniei Domnului a fost și Ziua Misionară a Copiilor având ca obiectiv formarea și introducerea celor mici în dimensiunea misionară a credinței Bisericii, pentru a deveni tot mai conștienți de misiunea evanghelizatoare a creștinilor. Despre ei, papa Benedict al XVI-lea a spus la "Angelus" din 6 ianuarie: "Copii din toată lumea, reuniți în grupuri, se formează la o sensibilitate misionară și susțin multe proiecte de solidaritate pentru cei de-o vârstă cu ei". Ziua, instituită de Pius al XII-lea în anul 1950, este promovată de Opera Misionară Pontificală a Copilăriei Misionare, înființată în anul 1843. Motoul pentru anul 2012 "Și tu ca Isus" vrea să spună celor mici că nu trebuie să aștepte să fie mari pentru a mărturisi credința și a fi misionari.

Premiu pentru viață
Mișcării Focolarelor a primit premiul "Maica Tereza de Calcutta", la 10 decembrie 2011, la Roma, în memoria fondatoarei, Chiara Lubich, în cadrul unei întâlniri promovată de Mișcarea Italiană pentru Viață și prilejuită de aniversarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, semnată la 10 decembrie 1948. Printre cei prezenți au fost: președintele Consiliului Pontifical pentru Familie, doi episcopi, unul ucrainean și un altul român, un lord englez, primarul Romei și reprezentanți ai mișcărilor pentru viață din 13 țări europene.

Comunitatea Magnificat
Momentul de comuniune la nivel internațional al Comunității Magnificat s-a desfășurat la Montesilvano, în Italia, între 5 și 8 ianuarie, cu tema "Noile Rusalii". Au participat circa 1.200 de persoane. Comunitatea Magnificat din România a fost reprezentată de un număr record: 50 de persoane. Pentru prima dată șapte membri din Fraternitatea "Shalom" din Bacău au făcut "alianța", iar din Fraternitatea "Misericordia" din București alte cinci persoane au făcut "angajamentul de alianță". Din partea Diecezei de Iași au participat: pr. Alois Fechet, pr. Isidor Dâscă și pr. Ciprian Bișoc. În România, Comunitatea Magnificat a apărut în anul 2003, actualmente fiind formată din două Fraternități: Fraternitatea "Misericordia" din București și Fraternitatea "Shalom" din Bacău, la care se adaugă grupurile de rugăciune din Popești-Leordeni, Râmnicu Vâlcea și Alba-Iulia. Mai multe informații: www.comunitateamagnificat.ro.

Creștinismul în lume
Circa o treime a populației globului, 2,18 miliarde de persoane, sunt clasificate "creștini" într-un studiu realizat de centrul american "The Pew Forum", în care rezultă că musulmanii sunt circa 1,6 miliarde și reprezintă 23,4% din populația mondială. Credincioșii catolici sunt 50,1% din totalul creștinilor, protestanții 37%, ortodocșii 12%, iar restul sunt de alte denumiri creștine. La nivel global, creștinii reprezintă același procentaj ca în urmă cu 100 de ani. Cei mai mulți creștini sunt în cele două Americi (36,8%) și în Europa (25,9%). Creștinii sunt majoritatea în 158 din 232 de țări și teritorii, dar este vorba adesea de țări relativ mici. Ei sunt minoritate, în schimb, în unele dintre țările cele mai populate ale lumii.

Eroină franceză
Celebrările dedicate împlinirii a 600 de ani de la nașterea Ioanei d'Arc au început la 6 ianuarie, în Franța, și se vor încheia la 13 mai, în bazilica din Domrémy, locul de naștere al Ioanei d'Arc. La doar 17 ani, Ioana d'Arc, inspirată de arhanghelul Mihail, caută să stabilească pacea între englezi și francezi, în numele lui Isus. Nu este ascultată și atunci se angajează pentru eliberarea poporului său. După ce a eliberat orașul Orléans, în fruntea unei armate, a fost prinsă de dușmanii săi, supusă unui proces pentru erezie și a fost apoi condamnată, fiind arsă pe rug la 30 mai 1431, în Piața "Vieux-Marche" din Rouen, la numai 18 ani. În anul 1920 a fost proclamată sfântă.

Demolări anticreștine
În Pakistan, la Lahore, guvernul local a dispus, la 10 ianuarie, demolarea unor edificii și confiscarea terenului, respectiv două hectare, conform documentelor, proprietate a Bisericii Catolice. În cursul demolării au fost distruse Biblii, obiecte și imagini sacre. Institutul distrus, fondat în anul 1887, era administrat de Asociația "Caritas Pakistan" și de o asociație de caritate din Lahore și avea o casă de primire pentru bătrâni, o școală de fete, un convent și o capelă pentru rugăciune. Demolarea a fost precedată de evacuarea forțată a mai multor familii sărace. La originea operațiunii s-ar fi aflat revendicarea proprietății din partea unui presupus proprietar de religie musulmană, dar surse ale Bisericii locale susțin legitimitatea documentației în posesie.

Migranții
Biserica Catolică a celebrat a 98-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului la 15 ianuarie, fiind implicate și unele dintre comunitățile românilor catolici din străinătate (în Italia, în localitățile La Giustiniana, Schio, Roma și Cremona, dar și în Spania, la Zaragoza și Lleida). PS Petru Gherghel, responsabil cu pastorația migranților și refugiaților în cadrul Conferinței Episcopilor din România, în mesajul pentru această zi, a insistat asupra cuvintelor papei, care cere ca "acest fenomen să contribuie la noua evanghelizare a societății actuale", episcopul subliniind că toți "creștinii buni pot să le ofere imigranților un ajutor puternic în descoperirea noii împărății vestite de Cristos și de Biserică".

Campionat de șah
La Seminarul Teologic Major din Lomza, în Polonia, va fi organizată a XI-a ediție a campionatului de șah pentru cler, în perioada 9-14 iulie. Formatul este în sistemul elvețian cu nouă runde. Sunt invitați seminariștii, membrii clerului, călugării, călugărițele și laicii. Înscrierile se fac până la 30 iunie la: X. Krzysztof Domaraczenko ul. Strazacka 5; 07-100 Wegrów, e-mail: kadmar@wp.pl sau prin completarea formularului online, la www.smpd.pl/next/mail.php.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat