Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Forța și frumusețea Misiunii

Ne aflăm în luna februarie, o lună în care grija pastorală se îndreaptă cu mare atenție către persoanele care trec prin suferință sau prin alte încercări ale vieții. Pentru aceasta și intenția misionară de rugăciune din această lună este aceea de "a susține efortul lucrătorilor sanitari din regiunile cele mai sărace în asistența acordată bolnavilor și vârstnicilor".

Așa cum ne îndeamnă Sfântul Părinte în mesajul adresat bolnavilor în acest an, "ridică-te și mergi; credința ta te-a mântuit" (Lc 17,19), aș vrea să ne fixăm atenția la darul credinței, care de fapt constituie și obiectivul acestui an pastoral, numit și Anul Credinței. Denumirea de Anul Credinței nu provine de la vreun studiu care să demonstreze că în acest an oamenii cred mai mult. Dimpotrivă Anul Credinței este o chemare universală pentru a redescoperi în viața noastră forța și frumusețea credinței. Două cuvinte care ne poartă într-un mod imaginar de la misterul din interiorul omului până la culmea surprinzătoare a artei umane de a găsi frumusețea trăind credința ca adevărați mărturisitori.

Mai întâi de toate, unul dintre semnele credinței este forța sau tăria de a merge spre ceva. Această forță de a crede în ceva se vede cu claritate atunci când Mântuitorul vorbește cu unul dintre cei zece leproși pe care îi vindecase. Doar leprosul samaritean găsește acea forță pentru a se întoarce să-i mulțumească. De la această imagine evanghelică putem înțelege rolul fundamental al sacramentelor prin care primim în mod invizibil mântuirea ce ne apropie de medicul sufletului nostru. Biserica manifestă și astăzi această putere miraculoasă prin care alină inimile zdrobite de suferință și marginalizare, tocmai prin sacramentele primite de la Întemeietorul ei. Așadar, când ne apropiem de sacramente arătăm acea forță care ne apropie de cel ce ne mântuiește cu adevărat, dar și acea recunoștință pentru bucuria primită. Atunci când se ajunge la vindecare, de fapt, descoperim un alt semn edificator al credinței care se manifestă prin frumusețe. Iar frumusețea deplină este atunci când s-a îndepărtat orice formă de suferință.

Aceste aspecte ale credinței ne duc cu gândul și inima la misionarii noștri, răspândiți în diverse locuri ale pământului, în special spre cei ce activează în Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador. De unde găsesc forță pentru a merge pe străzi anevoioase până la cel mai uitat trib pentru a vesti Evanghelia? Cum reușesc să mai vadă frumusețea pe chipurile copiilor flămânzi?

În fața acestor provocări credem că luna februarie este un moment prielnic de a "făuri" planul pentru drumul credinței personale și comunitare. Un drum care trebuie să ne ducă pe la toți oamenii: la cei suferinzi și părăsiți, dar și către cei din teritoriile de misiuni. Cum putem să-l construim? Cu recunoștință pentru ceea ce am primit și cu inspirația de a construi frumusețea Bisericii lui Cristos. Când unim sacrificiile materiale și spirituale devenim puternici în fața descurajărilor, iar când găsim timp de a ne ruga împreună și a participa la sfintele sacramente, de fapt admirăm frumusețea credinței.

Mulțumim din inimă tuturor bolnavilor care oferă suferințele lor pentru misionari și o recunoștință deosebită tuturor celor care nu obosesc în a se ruga pentru ca vestea cea bună să ajungă la toți oamenii.

Pr. Valentin Aenoaei



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat