Să alimentăm pasiunea pentru unitate
"Toți vom fi schimbați de victoria Domnului nostru Isus Cristos" (1Cor 15,51-58), este tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (18-25 ianuarie) din acest an. Textele au fost pregătite de un grup de lucru de creștini din Polonia.
În virtutea dorinței manifestate de Isus, Ca toți să fie una, un număr impresionant de creștini, de pe toate continentele, conștienți de urgența ecumenismului, a unității creștinilor, continuă să dorească și să se roage pentru ca toții creștinii să fie împreună. Acum, în mileniul al treilea al creștinismului, unitatea este destul de posibilă pentru unii și destul de dificilă pentru alții. Mai mult, se simte imperios necesară unirea creștinilor pentru a oferi, împreună, lumii de azi o mărturie mai credibilă și mai eficace a mesajului evanghelic. O întrebare: de ce oare totuși, unii creștini rămân în afara sau împotriva acestei străduințe și împotriva rugăciunii pentru unitatea creștinilor?
Drept dovadă că eforturile multor creștini pentru înfăptuirea ecumenismului se concretizează, este Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, la care participă credincioșii multor Biserici sau comunități ecleziale. În acest sens, au fost publicate texte și rugăciuni care se pot folosi la celebrările din săptămâna 18-25 ianuarie 2012. De data aceasta, textele pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2012 ne vin din Polonia, unde un grup ecumenic a pregătit o liturgie care se bazează pe experiența creștinilor polonezi, care au trăit momente de bucurie și de adversitate. Istoria Poloniei a fost marcată de o serie de înfrângeri, de victorii, de invazii, de diviziuni și de asuprire din partea puterilor străine și a sistemelor ostile. Efortul constant de a depăși sclavia și dorința de libertate sunt o caracteristică a istoriei poloneze.
Celebrarea are ca temă textul din 1Cor 15,51-58, care vorbește despre puterea transformatoare a credinței în Cristos, îndeosebi în raport cu rugăciunea noastră pentru unitatea vizibilă a Bisericii. Rugându-ne și străduindu-ne pentru unitatea deplină și vizibilă a Bisericii, noi vom fi schimbați, transformați și configurați cu Cristos. E vorba despre o emoționantă viziune care poate să ne umple de o anumită teamă. Unitatea pentru care ne rugăm va putea să ceară reînnoirea formelor zilnice ale vieții Bisericii. Această unitate nu este pur și simplu o noțiune "comodă" de prietenie și cooperare. Cere o voință de a recunoaște colaborarea reciprocă. Trebuie să ne deschidem unii față de alții, să oferim și să primim darurile reciproc, cu scopul de a putea intra cu adevărat în noua viață a lui Cristos, care este unica victorie adevărată.
La acest material au colaborat reprezentanți din Biserica Romano-Catolică, Biserica Evanghelică Luterană, Biserica Catolică Poloneză, Biserica Ortodoxă Autocefală Poloneză și Biserica Metodistă Unită.
Adesea avem nevoie, în cultivarea dorinței de unitate, de cuvinte care să ne încurajeze. Se pare că nimeni nu a vorbit mai frumos și mai convingător, despre frumusețea și importanța unității, ca fericitul Ioan Paul al II-lea, care a semnat scrisoarea enciclică "Ut unum sint", document ce poate fi manualul și îndreptarul oricărui creștin care vrea să tindă spre unitate.
Același papă, cu ocazia vizitei patriarhului României Teoctist, la Roma, la 13 octombrie 2002, adresa oaspetelui următoarele cuvinte: "Pentru a ajunge la deplina comuniune, trebuie să depășim cu mult curaj orice formă de lenevie și de îngustime a inimii. Trebuie să cultivăm spiritualitatea comuniunii, care înseamnă capacitate "de a simți fratele de credință ca unul care-mi aparține, pentru a ști să împărtășești cu el bucuriile și suferințele lui, pentru a-i intui dorințele și a avea grijă de nevoile sale, pentru a-i oferi o adevărată și profundă prietenie". Trebuie să alimentăm necontenit pasiunea pentru unitate".
Pr. Iosif Dorcu