Culorile bucuriei: Izvorul bucuriei
Viața multor oameni este "colorată" doar de un gri apăsător, nici măcar de alb și negru, deși și-ar dori ca viața lor să fie în culori. Se pare că nu este dat ca paleta de culori să poposească în mâinile oricui. Nu există persoană în lumea aceasta care să nu dorească pentru sine tot ceea ce este bun și frumos. Atunci ne întrebăm: care este izvorul bucuriei?
"Veți scoate apă cu bucurie din izvoarele mântuirii!" (Is 12,3). Dacă Dumnezeu este cel care ne mântuiește înseamnă că tot el este izvorul bucuriei. Dacă Dumnezeu este iubire, și primul rod al iubirii este bucuria, înseamnă că Dumnezeu este izvor și al bucuriei. Această bucurie Dumnezeu o trăiește tocmai pentru că este un singur Dumnezeu în trei persoane. Tatăl își găsește bucuria în Fiul, iar Fiul nu îi oferă Tatălui decât numai bucurie. Însăși legătura de bucurie dintre Tatăl și Fiul este o persoană: Duhul Sfânt. Sfântul Bernard de Clairvaux descrie foarte sugestiv această relație de iubire și de bucurie: "Tatăl oferă îmbrățișarea, iar Fiul o primește. Acea îmbrățișare este Duhul Sfânt, cel care întruchipează pacea nealterată, iubirea indisolubilă, unitatea inseparabilă între Tatăl și Fiul. Îmbrățișându-l pe Fiul, Tatăl îi dăruiește dulceața iubirii sale". Această bucurie imensă Dumnezeu nu a ținut-o pentru sine, ci a dorit să o împărtășească cu creatura sa cea mai nobilă, cu omul. Astfel omul are misiunea de a fi tocmai bucuria lui Dumnezeu: "Iată marele, adevăratul și fericitul mesaj al creștinismului: Dumnezeu este fericirea noastră. Dumnezeu este fericire, bucurie, plinătatea vieții, nu doar în sine și pentru sine, ci pentru noi. Dumnezeu s-a revelat în iubire [...] Dumnezeu ni s-a dăruit ca milostivire, har, mântuire, ca o surpriză plină de bucurie și de glorie. [...] Iată religia noastră, iată spiritualitatea noastră: bucuria lui Dumnezeu. Iată darul pe care Cristos îl face omenirii: bucuria lui Dumnezeu" (Papa Paul al VI-lea).
Lumea de astăzi are mare nevoie de o adevărată bucurie. Poate întotdeauna a fost așa, dar astăzi se simte din plin această necesitate. Însă, probabil, nu toți știu că noi suntem constructorii sau demolatorii bucuriei noastre. Dacă totuși dorim să găsim cu adevărat bucuria știm unde o putem găsi: la Dumnezeu! Drama zilelor noastre nu este faptul că bucuria nu poate fi găsită, ci că este căutată în locuri greșite și, paradoxal, din această căutare disperată nu rezultă decât nemulțumire, tristețe și, mai dramatic, disperare!
A cultiva bucuria este o lege pe care Dumnezeu a pus-o în viața noastră. Din partea noastră se cere recunoștință și angajament. Bucuria ar trebui căutată nu doar pentru a o avea pentru sine, ci și pentru a o dărui. Este o "marfă" minunată ce sfidează legile comerțului: cu cât o dăruiești mai mult cu atât ai mai mult! Ioana d'Arc spunea că noi valorăm atât cât valorează bucuria noastră.
Bucuria este ca și curățenia sau ca hrănirea. Curățenia ori este constantă ori nu este deloc. Faptul că trebuie să ne hrănim este o lege care nu are vacanță. La fel și bucuria, nu este suficient să o avem din când în când. Este nevoie de un antrenament constant, de o muncă permanentă pentru a construi casa bucuriei noastre. Însă această casă trebuie să aibă temelia pe credința în Dumnezeu. El este izvorul bucuriei noastre!
Pr. Felix Roca