Se caută un "umăr"
Prima dată când mi-a plăcut de un băiat încă eram adolescentă. Sincer, nu știu ce mă atrăgea la el. Nu știam nimic din ceea ce presupunea a fi prieten cu un băiat. Îmi plăcea modul lui de a fi și atât! Era ușor brunet, cu o freză încă în formare, cu haine bine îngrijite, curat, mereu zâmbitor și cu un dar special de a atrage fetele. Fusese șeful ministranților! Mulți spuneau că va deveni preot, dar el nu se gândise niciodată la asta.
În ziua în care a început să-mi placă, am ajuns acasă ca de obicei, dar nu m-am preocupat ca altă dată de binele fraților mei și de micile treburi ale casei, ci am căzut într-o melancolie, că nici eu nu mă mai recunoșteam. Îmi amintesc și acum că, în loc să-i dau carnetul de note mamei, pentru că mi-l ceruse, i-am dat vocabularul de cuvinte pentru limba franceză. Vă închipuiți că gestul a ofensat-o pe mama, pentru că imediat a intrat la bănuieli! În scurt timp, pentru că prea mi se întâmplau multe, mi-a și spus că mă port ca o "îndrăgostită".
Cu cât nemulțumirile mamei și a celor din familie creșteau față de mine, cu atât simțeam nevoia să mă apropii mai mult de acel băiat; să-i spun lui tot ceea ce aveam impresia că mamei nu-i pot spune, să împărtășesc cu el toate neînțelegerile mele cu mama și mai nou și cu tata, pentru că și el observase între timp că ceva nu era în regulă cu mine.
Dar cum să-i spun băiatului toate acestea, dacă eu nu aveam curajul nici măcar să vorbesc cu el? Era suficient să-l întâlnesc pe stradă și eram gata să ocolesc tot cartierul, numai să nu fiu nevoită să-l salut sau să-i răspund la salut, în caz că mă saluta el. Ce straniu sentiment! Să-ți placă de cineva atât de mult încât să redimensionezi totul în funcție de el și să nu ai curajul să-i împărtășești nimic din tot ceea ce experimentezi! Cine mai înțelege și iubirea asta!
Timpul a trecut, iar ceea ce simțeam pentru băiat s-a dus așa cum a venit. Mai târziu am realizat că tot ceea ce trăiam eu se chema "îndrăgostire". Era prima mea îndrăgostire! Și cum aș putea s-o uit? De atunci însă am învățat că noi, femeile, suntem diferite de bărbați și că fiecare are modul său specific de a vedea și înțelege realitatea.
Eu îmi doream să fiu înțeleasă, să-mi pun capul pe umărul lui și să-i povestesc o mie și una de povești, să-i atrag atenția de la lucrurile inutile ale vieții spre ceea ce era esențial. Voiam să-l fac să înțeleagă că iubirea nu este ceea ce auzeam deseori în discuțiile pe care băieții le aveau la colț de stradă. Eu vedeam iubirea mai degrabă ca o prezență a persoanei iubite lângă persoana care iubește și mai puțin ca o chestiune care ține de trup, de plăcere.
Cum mi-aș fi dorit acel "umăr" și acea mână pe care s-o țin în mâna mea și să-i împărtășesc din trăirile mele profunde! Și câte ar fi avut la rândul lui să-mi împărtășească!
Cum e diferită viața de la adolescență la tinerețe, de la tinerețe la maturitate! Ceea ce la un moment dat pare "poezie", visare cu ochii deschiși, puțin câte puțin devine realitatea uneori crudă, alteori plăcută, de fiecare zi.
E lesne de înțeles că acel băiat, adolescent la rândul lui, a rămas în mintea mea mai degrabă ca o mare întrebare a vieții, decât ca o realitate care să mă urmărească zi de zi. Atunci mi-am dat seama că Dumnezeu, care ne-a iubit mai întâi, alegându-ne pe noi și trimițându-ne în această lume și nu pe alții, ne-a dat și nouă această capacitate de a iubi și că fără iubire nu putem trăi.
Acea primă licărire de iubire care se cheamă "îndrăgostire" a fost pentru mine acest semn concret al iubirii lui Dumnezeu. El ne-a iubit și ne iubește prin cei care ne iubesc și se bucură de iubirea noastră prin cei pe care îi iubim.
De atunci, în mod excepțional în viața mea de familie, cu soțul și copiii mei, caut și căutăm să facem prezentă iubirea lui Dumnezeu. Iar când această iubire se transmite în profunda tăcere a capului meu plecat pe umărul lui și a mâinii mele în mâna lui, acolo e prezent Dumnezeu... (Celina)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba