Figuri ilustre: Preotul Iosif Duman
Una dintre figurile ilustre ale rezistenței anticomuniste prin credință a Bisericii locale a fost preotul Iosif Duman, din Ordinul Fraților Minori Conventuali. Acesta s-a născut la 8 octombrie 1906 la Hălăucești, a urmat cursurile Seminarului Franciscan de la Hălăucești, precum și cele ale Facultăților de Teologie de la Osimo (Italia) și Cracovia (Polonia). A fost sfințit preot la 21 mai 1932 la Osimo, iar după revenirea în țară a activat în parohiile Săbăoani, Huși, Bacău și Buruienești. După arestarea în anul 1948 a pr. provincial Anton Bișoc, paroh de Săbăoani, preotul Iosif Duman a fost numit păstor al acestei parohii, reușind, la fel ca și predecesorul său, să păstreze populația catolică unită în jurul bisericii, pe care a păstorit-o protejând-o de ingerințele politice și de persecuțiile tot mai frecvente ale regimului comunist ateu.
În acest context, arestarea la 22 februarie 1951 a preotului Iosif Duman de către Securitatea din Roman nu a constituit o surpriză. Respectând întocmai dispozițiile episcopilor Anton Durcovici și Marcu Glaser, preotul Iosif Duman a refuzat să adere la gruparea "preoților democrați", organizatori ai "consfătuirilor" de la Târgu Mureș și Gheorgheni. Mai mult decât atât, preotul le-a explicat sătenilor datoria de a apăra unitatea Bisericii și de a rămâne fideli Sfântului Scaun în acei ani de grele încercări și prigoană a forțelor răului. De asemenea, în anul 1950 el a interzis sătenilor să citească o broșură cu caracter antireligios distribuită de agenții comuniști locali, conținând acuzații nefondate și calomnii la adresa ierarhiei bisericești. În plus, se împotrivise creării unui G.A.C. (C.A.P.) la Săbăoani, afirmând că Biserica "susține proprietatea privată, care este de drept natural și dumnezeiesc".
În pofida anchetelor dure la care l-au supus securiștii Modest Ruscior și Mihai Ababei, la 28 august 1951 Securitatea s-a convins că nu deținea nicio probă incriminatoare pentru a-l deferi justiției. Cu toate acestea, el a fost declarat "reținut administrativ" de către o comisie specială a Ministerului de Interne și încadrat timp de 24 de luni într-o așa-zisă U.M. - unitate de muncă.
Deoarece a refuzat "reeducarea" în captivitatea comunistă, Securitatea i-a prelungit în august 1953 cu încă 12 luni reținerea în cadrul C.M. Mai mult, la 20 septembrie 1954 acesta nu a fost eliberat, ci trimis cu D.O. (domiciliu obligatoriu) în localitatea Brateș din județul Galați, probabil consecință a eșecului "reeducării" sale comuniste. Pe fondul politicii de destindere internațională, la 20 iunie 1955 preotul Duman a fost eliberat, activând mai apoi ca paroh la Ciugheș-Palanca. A continuat să refuze colaborarea cu prigonitorii Bisericii, pe care îi incrimina pentru refuzul recunoașterii libertății Bisericii, pentru arestarea preoților, pentru situația grea a credincioșilor și persecutarea OFMConv. din România.
La 25 mai 1962 a fost arestat din nou, de data aceasta pentru asociere la un grup de preoți anticomuniști (loturile Albert - Dămoc - Budău), fiind totodată acuzat de "propagandă și agitație" în scopul schimbării regimului comunist și distribuire de publicații religioase interzise. Au urmat luni de anchete și trimiterea sa în judecată. Prin sentința nr. 7 / 4 februarie 1963, Tribunalul Militar Iași l-a condamnat la 6 ani de închisoare corecțională pentru "uneltire contra ordinii sociale", iar după recurs, Tribunalul Militar București i-a redus pedeapsa la 5 ani de închisoare pentru "răspândirea de publicații interzise". A urmat calvarul închisorilor comuniste de la Bacău, Jilava și Gherla, unde s-a îmbolnăvit grav. A fost grațiat de restul pedepsei prin Decretul 411 / 24 iunie 1964. A activat apoi în parohiile Nisiporești, Fărcășeni, Slobozia și Barticești, unde s-a stins din viață la 6 aprilie 1990.
Dr. Dănuț Doboș