Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

La 100 de ani: "Până acum am biruit"

Se numește Marghita Dodoc, este din Butea, jud. Iași. Duminică, 15 ianuarie, a împlinit 100 de ani. Comunitatea catolică s-a rugat pentru ea la sfânta Liturghie de la ora 11.00.

"Cum e să ai 100 de ani?", a fost întrebată. "Puterile mi-au slăbit. Până acum am biruit", a fost răspunsul. În viața ei nu a prea luat medicamente și nici acum nu ia. Nu o doare nimic ziua, doar oasele noaptea.

Mi-a povestit despre cele două războaie mondiale. Își amintește că prin sat au fost nemții și rușii. A prins trei biserici și șapte parohi al căror nume nu l-a uitat. Știe și ce s-a întâmplat în august 1948, când comuniștii au venit să-l ridice pe pr. Gheorghe Petz, parohul de atunci. Își amintește cum oamenii au ieșit să-l apere pe preot, cum a venit armata, cum i-a arestat pe unii care au făcut ani mulți de închisoare. Mama ei a fost bătută, alături de alte persoane. Ea a scăpat cu fuga. A prins apoi întovărășirea și colectivizarea. I s-a luat și puținul pământ pe care-l mai avea. A apucat și evenimentele din anul 1989, când comuniștii au căzut.

"Cum erau oamenii înainte? Erau mai buni?" am întrebat-o. "La fel ca azi", mi-a răspuns.

Viața nu întotdeauna i-a surâs. A avut parte de multe încercări și suferințe. S-a născut la 15 ianuarie 1912, din părinții Roza și Ianuș Blaj. În aceeași zi a fost botezată. Nu a avut posibilitatea să meargă la școală. A învățat doar să se semneze. S-a căsătorit în anul 1935 cu Petru Dodoc. Împreună au avut o fată. După doi ani de la căsătorie, soțul, după ce o bate, o părăsește și pleacă în lume, pe lângă Ploiești. Nu-l va mai interesa nici soția, nici copilul. Marghita, la 25 de ani, rămâne singură și-și crește copilul. Este nevoită să plece și din casă. Tatăl ei îi construiește în prelungirea căsuței lui o cameră. În anul 1960, tatăl ei moare în condiții dramatice. După ce fiica ei, Maria, se căsătorește, va avea grijă de cei șapte nepoți. Necazurile continuă. La 27 august 1973, doi dintre nepoți: Ieronim (11 ani) și Tereza (9 ani) alunecă și se îneacă în Siret aproape sub ochii ei. Cu trei ani în urmă o conduce pe ultimul drum și pe fiica sa.

Cum a biruit, am aflat tot de la ea. Se roagă mai multe rozarii pe zi, iar până acum zece ani când putea să meargă mai ușor era nelipsită de la Liturghie.

Duminică au înconjurat-o nepoții, cei patru strănepoți, rudele și cunoscuții. I-au cântat, i-au oferit daruri, au stat de vorbă și s-au rugat cu ea. Era bucuroasă că doi dintre nepoții ei au îmbrățișat viața consacrată: sr. Ana Dorcu, soră în Congregația Oblatelor Asumpționiste în Plovdiv (Bulgaria), și pr. Iosif Dorcu, paroh și decan de Iași.

Pr. Petru Blaj, parohul comunității, i-a oferit prin nepotul ei o diplomă. După Liturghie, surorile din Congregația Misionarele Pătimirii lui Isus, copiii din parohie și părintele vicar Mihai-Gabriel Balint au mers și i-au cântat "La mulți ani".

PS Petru Gherghel, pe lângă cuvântul de felicitare, i-a trimis un rozariu și un crucifix.

În ziua de 10 ianuarie a vizitat-o și primarul Costel Năstase care a felicitat-o, i-a oferit o diplomă și un plic cu 500 lei.

În cadrul Liturghiei de duminică, pr. Iosif Dorcu a spus ce anume l-a impresionat cel mai mult la bunica sa: "Încrederea în Dumnezeu. Ea a povestit că atunci când era tânără, era tare necăjită că nu avea bani să se descurce. S-a dus în biserică. Era într-o zi de miercuri. S-a rugat mult, inclusiv la sfântul Iosif. Duminica următoare, după Liturghie, vreo trei persoane au întrebat-o dacă nu vrea să țese sau să împletească sau să meargă la ghilit pânză".

De-a lungul anilor, la redacție au ajuns vești și despre alte persoane care au ajuns la 100 de ani: Anița Dămoc (Horgești, n. 6 august 1906, d. 27 mai 2008), Ferdinand Hodea (Gioseni, n. 1900, d. 2 aprilie 2002), Martin Ciceu (Faraoani, n. 28 octombrie 1911).

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat