Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Un nou cardinal

Preafericitul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, va fi creat cardinal de către papa Benedict al XVI-lea. Preafericitul Lucian va primi bereta roșie de cardinal, în cadrul consistoriului din 18 februarie, al patrulea din timpul pontificatului papei Benedict al XVI-lea.

Anunțul a fost dat de Sfântul Părinte, vineri, 6 ianuarie, la sfârșitul sfintei Liturghii din solemnitatea Epifaniei Domnului. Suveranul pontif a anunțat numirea a 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor, care provin din diferite părți ale lumii. Referindu-se la Preafericitul Lucian, papa a spus: "Am decis să ridic la demnitatea de cardinal un venerat episcop, care își desfășoară slujirea de păstor și părinte al unei Biserici".

Într-un mesaj adresat Preafericirii sale Lucian, PS Petru Gherghel și-a exprimat bucuria cu privire la vestea ridicării sale la demnitatea de cardinal: "Exprimând această bucurie, vrem s-o îmbrăcăm cu haina rugăciunilor noastre recunoscătoare pentru iubirea și slujirea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pentru misiunea generoasă a Preafericirii voastre". ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și vicepreședinte al Conferinței Episcopilor din România și-a exprimat, de asemenea, bucuria cu privire la această numire, menționând că ea este un dar pentru Biserica Catolică din România și un semn de întărire în credință pentru fiii ei, rugând-o pe sfânta Fecioară Maria "să-i mijlocească Preafericitului Lucian harurile necesare, ca să poată mărturisi în continuare, cu mult curaj și dăruire iubirea sa față de Cristos și Biserică".

Într-un interviu acordat Agenției AGERPRES, Preafericirea sa consideră că numirea sa onorează Biserica din România și întreaga națiune română. "Această numire consider că este adresată în primul rând jertfei martirilor și a întregii noastre Biserici, care au plătit cu sângele lor prețul fidelității față de Cristos și față de Biserica sa". Referitor la noile sale atribuții, Preafericitul a amintit că "funcția de cardinal vine să întărească și să pecetluiască slujirea mea ca păstor al poporului lui Dumnezeu ce mi-a fost încredințat, implicând, totodată, o mai strânsă colaborare cu structurile Sfântului Scaun și cu Sfântul Părinte personal, la nivelul chestiunilor instituționale ale Bisericii".

Preafericitul Lucian Mureșan va fi al treilea cardinal român, după cardinalul Iuliu Hossu și cardinalul Alexandru Todea. Excelența sa Iuliu Hossu a fost creat cardinal in pectore la 28 aprilie 1969 de papa Paul al VI-lea, iar Alexandru Todea a fost creat cardinal la 28 iunie 1991 de papa Ioan Paul al II-lea.

Cardinalii, în Biserica Catolică, sunt prelați aleși direct de către papa, pentru a-l ajuta în misiunea pe care o are ca păstor suprem al Bisericii, întărindu-i pe frați în credință și fiind principiu și temelie a unității și comuniunii Bisericii.

* * *

PF Lucian Mureșan s-a născut la 23 mai 1931 la Ferneziu, astăzi cartier al municipiului Baia Mare, al zecelea din cei 12 copii ai familiei Petru și Maria. A studiat teologia la Seminarul romano-catolic din Alba-Iulia. A fost hirotonit preot în clandestinitate, la 19 decembrie 1964, prin impunerea mâinilor PS Ioan Dragomir, episcopul auxiliar al Maramureșului. Tot în clandestinitate, din 1985 până în 1990 a condus Eparhia de Maramureș, mai întâi ca ordinarius provizoriu, iar mai apoi ca titular. A fost consacrat episcop la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994 a fost numit de papa Ioan Paul al II-lea ca arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba-Iulia și Făgăraș și mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma. De la 26 mai 2003 este membru al Congregației pentru Bisericile Orientale. La 16 decembrie 2005, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, odată cu ridicarea bisericii mitropolitane sui iuris la rangul de biserică arhiepiscopală majoră, prin bula Ad totius Dominici gregis. A fost intronizat ca arhiepiscop major, la 30 aprilie 2006, în prezența cardinalului Ignațiu Moussa I Daoud, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale.

Prelucrare de Virgiliu Demșa-Crainicu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat