Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Credintei si Familia -

Credința patriarhului Iosif

Panorama personajelor biblice care au excelat prin credința lor se poate îmbogăți cu figura lui Iosif. Marelui patriarh îi sunt dedicate câteva capitole consistente din cartea Genezei (Gen 39-50).

Existența pământească a lui Iosif s-a demonstrat a fi o adevărată aventură a credinței. Viața sa, de la copilărie până la adânci bătrâneți, a fost însemnată de planul lui Dumnezeu, patriarhul nefăcând altceva decât să se abandoneze în brațele ocrotitoare ale providenței. Începuturile epopeii lui Iosif se întrevăd încă din timpul adolescenței, mai exact de la acel moment critic când frații săi iau decizia de a-l vinde ca sclav sub impulsul geloziei. Domnul însă i-a condus pașii și l-a făcut să ajungă dregător important la curtea faraonului. După o serie de peripeții în care se confruntă cu intrigile din partea soției faraonului, va fi reabilitat grație interpretării unor vise ce priveau viitorul țării. Poziția sa la curtea regală va fi consolidată, în acest context având loc reîntâlnirea cu frații și cu tatăl său Iacob.

O notă distinctivă a personajului nostru a fost înțelepciunea "relațiilor". Iosif a avut o legătură specială cu Dumnezeu, lăsându-se călăuzit de el, punându-și viața în mâinile sale. De aceea, Domnul i-a oferit înțelepciune și privilegiul de a interpreta visele. Această abandonare nu este altceva decât expresia unei credințe autentice.

Pe lângă cultivarea prieteniei cu Dumnezeu, Iosif a acordat atenție raporturilor interumane, fie pe linie verticală în relația fiu-tată, fie pe linie orizontală în raportul dintre frați. Legătura cu tatăl este prezentată ca una ideală: Iosif își iubește tatăl, îi aduce doar bucurii, iar tatăl, la rândul său, își arată dragostea față de fiul său.

Mai problematic este raportul dintre frați, acolo unde apar invidia și gelozia. Ruptura intervenită în cadrul relațiilor fraterne se reia prin inițiativa lui Iosif, deși nu el era cel ce ar fi trebuit să ceară iertare. Reluarea comuniunii este posibilă prin intermediul cuvântului: Iosif a vorbit, și aceasta a fost de ajuns pentru reinstaurarea climatului de conviețuire fraternă.

Privind la aceste date, se poate conchide că Iosif este un model de încredere în Dumnezeu. A fost vândut ca sclav, însă mâna Domnului l-a făcut liber. A fost împins către moarte, însă Domnul l-a păstrat în viață. Credința statornică s-a exprimat și prin fapte, mai ales prin mărturia oferită în Egipt, făcând cunoscută în acel mediu puterea și milostivirea Dumnezeului unic și adevărat.

În al doilea rând, Iosif este exemplu de credință trăită în viața concretă, unde se întrepătrunde păcatul și harul, răul și binele. Patriarhul a fost un instrument al prezenței lui Dumnezeu în acea lume cu limitele, problemele și dificultățile ei. E un semn că Domnul nu anulează răul și păcatul în mod total, ci coboară printre oamenii imperfecți și păcătoși pentru a-i învăța și a le arăta calea mântuirii.

În fine, Iosif rămâne și o mărturie a credinței în viața de familie. În fața dificultăților ce pot interveni în raportul dintre părinți și fii, Iosif ne arată drumul unei iubiri autentice și constante. Iar pentru rezolvarea problemelor conviețuirii dintre frați, Iosif propune calea dialogului în respect și dragoste reciprocă.

Istoria lui Iosif este un îndemn pentru creștini de a trăi încrederea în providența divină, de a cultiva relații autentice și de a manifesta credința în viața de zi cu zi, aspirând la profunzimea și înțelepciunea patriarhului Iosif.

Pr. Iulian Faraoanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat