Figuri ilustre: Pr. Petru Albert
Născut la 16 februarie 1919 la Simionești, comuna Pildești, județul Neamț, Petru Albert a urmat cursurile Seminarului Franciscan din Hălăucești și pe cele ale Facultății de Filologie din București.
A fost sfințit preot la 14 septembrie 1947, activând ulterior în parohiile Săbăoani, Iași, Moinești, Nisiporești, Pustiana, Piatra Neamț, Mărgineni. A fost rector al Institutului Teologic Franciscan din Roman (1992-1994), activând apoi la conventele de la Nisiporești și Galați.
Timp de un deceniu a fost urmărit informativ de Securitate, deoarece se manifestase ca un adversar al regimului comunist, condamnase așa-zisele adunări ale "preoților democrați" de la Târgu Mureș, Gheorgheni și Cluj, a informat Occidentul despre starea de spirit a populației catolice, arestarea episcopilor și a preoților.
Era călăuzit de ideea că regimul comunist din România era destul de șubred, motiv pentru care îi îndemna pe confrații săi preoți la atitudine noncolaboraționistă! De asemenea, pr. Petru Albert și-a manifestat compasiunea față de deținuții politici aflați în închisori, unde "erau bătuți fără milă" de "agenții călăi ai Securității", și unde trebuiau să îndure "foamea, frigul, durerile și mizeria". În sfârșit, el a adus un elogiu preoților catolici care înfruntau persecuțiile comuniste, arătând că acestea "au existat și există și în prezent, dar ele întăresc Biserica pentru a rezista împotriva dușmanilor".
Pr. Petru Albert a fost arestat la 17 iunie 1961 de către securistul Toma Polac, deoarece fusese catalogat drept un "pericol deosebit pentru siguranța statului", el fiind primul reținut în cadrul loturilor "Albert" - "Dămoc" - "Budău" și "Apostol".
Doi ani a fost anchetat cu duritate de Toma Polac și Mihai Wolf, fiind obligat să semneze zeci de declarații mincinoase.
În mod dramatic, martori provenind din mediile catolice au fost obligați să recite la proces texte ce le fuseseră impuse de anchetatori, scopul fiind acela de a susține "probele de vinovăție", care urmau să garanteze trimiterea în pușcărie a pr. Petru Albert. Întregul proces a fost de altfel o farsă judiciară, al cărei obiect era condamnarea delictului de opinie și anihilarea acelor reprezentanți ai Bisericii Catolice care revendicau dreptul la libertatea de conștiință. În sfârșit, prin procesul farsă din anul 1963, Securitatea urmărea să producă dezbinări în rândurile clerului catolic, precum și între preoți și credincioși. Prin Sentința nr. 6 din 22 ianuarie 1963, pr. Petru Albert a fost condamnat de Tribunalul Militar Iași în deplasare la Bacău la 12 ani muncă silnică pentru delictul de "uneltire contra ordinii sociale" și la opt ani de închisoare pentru infracțiunea de "deținere de publicații interzise".
Colegiul Militar de pe lângă Tribunalul Suprem i-a redus însă pedeapsa la opt ani de închisoare corecțională.
A trecut prin închisorile comuniste de la Bacău, Jilava, Giurgeni, Ostrov și Salcia, fiind apoi grațiat de restul pedepsei prin decretul 411/31 iulie 1964.
În închisorile comuniste și-a exasperat torționarii prin criticile aduse regimului Dej, iar după eliberare i s-a deschis din nou dosarul de urmărire informativă deoarece era considerat de securiști drept un "element fanatic" și continua să aducă elogii preoților care manifestaseră o atitudine "dârză" în pușcăriile comuniste.
Împotriva pr. Petru Albert a fost mobilizată o rețea de informatori, recrutați dintre cunoscuții acestuia, cărora cel urmărit le făcea diverse destăinuiri.
Pr. Petru Albert rămâne una dintre figurile ilustre ale rezistenței anticomuniste prin credință, un model de atașament față de Biserică și valorile credinței catolice din România.
A murit la 14 iulie 2012 la Galați.
Dr. Dănuț Doboș