Interviu cu PS Petru Gherghel
Toți sunt chemați să proclame vestea cea bună
Noua evanghelizare într-o societate secularizată și transmiterea bucuriei de a crede au constituit tema celei de-a XIII-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor, care s-a întrunit la Vatican în perioada 7-28 octombrie. La final i s-au înmânat Sfântului Părinte 57 de propoziții pe care le va folosi pentru scrierea unei exortații apostolice. De asemenea, la final participanții au transmis un mesaj către toți credincioșii. La Sinod a participat și PS Petru Gherghel, care a binevoit să răspundă la câteva întrebări. Răspunsurile constituie concluziile acestei mari întruniri.
- Mai întâi o întrebare legată de tema Sinodului. Ce însemnă noua evanghelizare? Cui i se adresează?
Noua evanghelizare este un mandat încredințat de Cristos apostolilor, ucenicilor și tuturor oamenilor. Este o "evanghelizare nouă în ardoarea sa, în metodele sale, în exprimările sale", așa cum a spus fericitul papă Ioan Paul al II-lea în scrisoarea sa de la începutul mileniului trei. Despre aceeași datorie și despre destinatarii noii evanghelizări ne-a vorbit și Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, în mai multe împrejurări, mai ales atunci când a convocat Sinodul Episcopilor din toamna acestui an și cu ocazia deschiderii Anului Credinței. "Noua evanghelizare este îndreptată îndeosebi către persoanele care, deși fiind botezate, s-au îndepărtat de Biserică și trăiesc fără a face referință la practica creștină, pentru a favoriza în aceste persoane o nouă întâlnire cu Domnul, care singur umple de semnificație profundă și de pace existența noastră, pentru a favoriza redescoperirea credinței, izvor de har, care aduce bucurie și speranță în viața personală, familială și socială". Într-un cuvânt, noua evanghelizare este necesară pentru a face experiența pe care a făcut-o și a trăit-o femeia samariteană la fântâna lui Iacob, primind de la Isus nu o apă trecătoare, ci apa dătătoare de viață veșnică. O nouă evanghelizare presupune, așadar, o nouă întâlnire cu Cristos, evanghelia vie.
- Ce v-a impresionat mai mult la Sinod?
A fost pentru mine un har deosebit să încerc să înțeleg mai mult misterul Bisericii în desfășurare, cu atâtea realități care o fac vie și mereu chemată să se reînnoiască. Am descoperit că sunt preocupări comune, chiar dacă sunt mentalități și culturi diferite, că adevărul evangheliei revoluționează gândirea omenească și că fără mesajul creștin lumea ar rămâne rece și săracă. A fost o trăire comună a întâlnirii cu Cristos și cu evanghelia sa și a reprezentat o nouă angajare a tuturor membrilor Bisericii în împlinirea aceluiași mandat evanghelic: "Mergeți și predicați evanghelia la toate popoarele".
- Care au fost intervențiile cele mai semnificative și mai urmărite?
Cele mai impresionante intervenții au fost cele care se refereau la familii, la tineri, la rolul laicilor angajați prin întreaga viață la conservarea și transmiterea credinței. A evangheliza nu e monopolul cuiva, ci este o datorie a tuturor, în măsura chemării și misiunii proprii. În această lumină, fiecare membru al Bisericii, de la episcopi, preoți, persoane consacrate și până la cel mai simplu credincios, este chemat la convertire. Am admirat mult intervențiile episcopilor din țările din Europa de Est și a celor care proveneau din zonele unde Biserica are o istorie recentă, mai ales a acelora care reprezentau continentul african, care au ridicat problema sacrificiului în vestirea evangheliei, care au vorbit despre rolul misionarilor și, mai ales, care au arătat rolul primei școli a credinței, familia.
- Dintre cele 57 de propoziții finale, care constituie propunerile părinților sinodali, care v-au reținut atenția?
Cele 57 de propoziții finale, care au fost amplu dezbătute în grupurile de lucru și care cuprind de fapt principalele probleme prezentate în aulă din partea părinților sinodali, sunt un material de mare importanță pus la dispoziția Sfântului Părinte în vederea pregătirii exortației apostolice postsinodale, document ce va fi ghidul oficial, extrem de util pentru misiunea Bisericii în drumul ei. Toate propozițiile au importanța lor. Sunt totuși unele care au format obiectul unei aprecieri deosebite; amintesc câteva: convertirea tuturor și chemarea la apropierea de Cristos (22), rolul familiei în transmiterea credinței (48), importanța parohiei în coordonarea tuturor activităților de evanghelizare (26), noua provocare a fenomenului migrației ca mijloc de primire și răspândire a evangheliei (21), rolul frumuseții credinței și a celebrărilor numită via pulchritudinis (calea frumuseții) în transmiterea lucrării lui Dumnezeu în natură și prin sacramente (20), folosirea mijloacelor de comunicare socială ca un nou "areopag" al mesajului creștin (18). Consider că ultima propoziție La școala Mariei, numită pe drept Steaua noii evanghelizări, reprezintă o notă de profundă căldură și sensibilitate în rolul și misiunea tuturor membrilor Bisericii, la vestirea evangheliei asemenea ei cu umilință, dăruire totală și bucurie, stând în mijlocul ucenicilor lui Isus la începutul credinței și continuând să o facă și astăzi. Mama Cuvântului veșnic luminează cu adevărat drumul nostru de credință (57).
- Părinții sinodali au transmis și un mesaj final către credincioși. În ce constă acest mesaj?
Mesajul Sinodului este un gest de mare prețuire față de toți membrii Bisericii chemați să fie vestitorii evangheliei și să arate un nou interes și un zel înnoit pentru întâlnirea lor cu Cristos și evanghelia sa. Un aspect ce merită luat în seamă este că părinții sinodali au văzut și văd în poporul lui Dumnezeu un adevărat motiv de speranță, făcând să se înțeleagă că nimeni nu e străin de misiunea transmisă de Isus ucenicilor săi de a proclama evanghelia la toată făptura (cf. Mc 16,15).
- Cum credeți că se poate aplica mesajul Sinodului în Moldova?
Am avut bucuria să aflu că mesajul Sinodului a ajuns repede la toți preoții și la credincioșii noștri în varianta românească, prin grija pr. prof. dr. Mihai Patrașcu, care l-a tradus, și prin efortul celor de la Editura "Presa Bună", care l-au publicat. Dorința mea, însoțită de a celorlalți episcopi uniți cu Sfântul Părinte, este ca mesajul să aducă tot mai multe roade în sufletele preoților, seminariștilor, persoanelor consacrate, al familiilor și, mai ales, al tinerilor, dând un nou curaj în iubirea lui Isus și a evangheliei sale și să constituie un adevărat stimulent pentru noua evanghelizare. Maria, steaua noii evanghelizări și patroana diecezei, să susțină rugăciunea noastră la tronul lui Isus, Fiul său: Doamne, mărește-ne credința!
A consemnat pr. Cornel Cadar