Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Conciliul Ecumenic Vatican II - La 50 de ani de la deschidere

Anul Credinței a fost deschis la 11 octombrie 2012, când s-au împlinit 50 de ani de la deschiderea Conciliului Ecumenic Vatican II, propus să fie, pe lângă Biblie și Catehismul Bisericii Catolice, o sursă de alimentare a credinței.

Conciliul Ecumenic Vatican II se leagă de pontificatul papei Ioan al XXIII-lea, ales la 28 octombrie 1958. În cuvântarea din 25 ianuarie 1959 a amintit de convocarea unui conciliu, o veste care a produs senzație, trezind așteptări mari în lumea întreagă. Anunțul oficial al Conciliului, papa l-a făcut prin enciclica Ad Petru cathedram (29 iunie 1959), în care a amintit scopurile principale ale Conciliului: dezvoltarea credinței catolice, înnoirea vieții creștine și adaptarea disciplinei bisericești la cerințele timpului, toate fiind în slujba unității creștinilor.

A instituit o comisie de consultare a tuturor episcopilor, a superiorilor ordinelor călugărești, universităților catolice și facultăților de teologie. Răspunsurile fiind adunate în 8.972 de articole, papa a convocat conciliul pentru 11 octombrie 1962.

Deschiderea primei sesiuni (11 octombrie - 8 decembrie 1962) s-a făcut în prezența a 2.540 de episcopi și a peste o mie de ziariști și, pentru prima dată în istoria Bisericii, a observatorilor conciliari din 18 Biserici necatolice. A avut loc o procesiune de la Castel "Sant'Angelo" la Piața "Sfântul Petru". În discursul său, papa a explicat că a voit ca această adunare bisericească să fie ca o întrunire cu totul nouă: învățătura adevărată să lumineze mai strălucitor prin expunerea adevărurilor de credință, el spunând că este important "să nu condamnăm greșelile, ci să facem un dar mai bogat doctrinei sănătoase".

Paul al VI-lea, ales la 21 iunie 1963, a continuat Conciliul, care s-a reunit în alte trei sesiuni.

În discursul de încheiere a celei de-a doua sesiuni (29 septembrie - 4 decembrie 1963) papa a cerut o "Biserică a iubirii" ca premisă pentru înnoirea lumii.

După vizita istorică în Țara Sfântă din ianuarie 1964, în care s-a întâlnit și cu patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Athenagora I, a avut loc cea de-a treia sesiune (14 septembrie - 21 noiembrie 1964), iar la încheierea sa, papa Paul al VI-lea a venerat-o pe Maria ca "Mamă a Bisericii".

La începutul sesiunii a patra (14 septembrie - 8 decembrie 1965), papa a celebrat Liturghia împreună cu 26 de episcopi din țările unde Biserica a fost persecutată.

La încheierea Conciliului, Sfântul Părinte a adresat mesaje tinerilor, guvernelor, filozofilor și oamenilor de cultură, artiștilor, femeilor, muncitorilor și bolnavilor. Totodată a fost abolită excomunicarea aplicată la 16 iulie 1054 lui Mihail Cerularie, patriarh de Constantinopol; în același moment, la Constantinopol (Istanbul), patriarhul Atenagora abroga excomunicarea aplicată papei Leon al IX-lea.

La Conciliu s-au analizat chestiuni cu privire la Biserică: liturgia, mijloacele de comunicare socială, misiunea episcopilor, viața consacrată, formarea preoților, educația creștină, relațiile cu religiile necreștine, revelația divină, apostolatul laicilor, misionarism, Biserica în lumea contemporană. Au fost aprobate 16 documente conciliare: patru constituții, nouă decrete și trei declarații.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Ioan al XXIII-lea l-a convocat, Paul al VI-lea l-a încheiat, Karol Wojtyla, viitorul papă Ioan Paul al II-lea, și Joseph Ratzinger, viitorul papă Benedict al XVI-lea, s-au aflat printre participanți.

* * *

Constituție: Document dogmatic cu valoare doctrinară permanentă.

Decret: Ansamblu de hotărâri cu caracter practic, pastoral, disciplinar.

Declarație: Text care oferă orientări, adică direcții de reflecție și de comportament pentru lumea de astăzi.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat