Ocrotirea familiei creștine (VI)
(Continuare a prevederilor "Cartei drepturilor familiei")
b. Familiile au dreptul de a beneficia de măsuri pe plan social care să țină seama de trebuințele lor, îndeosebi în caz de deces prematur al unuia sau a ambilor părinți, în caz de abandon al unuia dintre ei, în caz de accident, de boală sau de invaliditate, în caz de șomaj sau chiar și atunci când familia trebuie să suporte pentru membrii ei sarcini suplimentare legate de bătrânețe, de handicap fizic ori psihic, sau pentru educația copiilor.
c. Persoanele în vârstă au dreptul de a afla în sânul propriei familii sau, dacă acest lucru nu e posibil, atunci în instituții adaptate, cadrul în care ele să-și poată trăi bătrânețea cu seninătate, exercitând activități potrivite cu vârsta lor și care să le permită a participa la viața socială.
d. Drepturile și trebuințele familiei și îndeosebi valoarea unității familiale trebuie să fie avute în vedere în politica și legislația penală în așa fel ca un deținut să poată fi în contact cu familia sa, iar aceasta să primească un ajutor pe timpul detenției.
Articolul 10
Familia are dreptul la o ordine socială și economică în care organizarea muncii să fie astfel încât să creeze posibilități ca membrii săi să trăiască împreună și să nu pună piedici unității, bunăstării și stabilității familiei, oferind și răgazuri (distracții) sănătoase.
a. Remunerarea muncii trebuie să fie suficientă pentru întemeierea unei familii și traiul ei decent, fie printr-un salariu adaptat, numit și "familial", fie prin alte măsuri sociale, precum alocații familiale sau remunerarea muncii acasă care să fie rezonabilă, încât mama să nu fie obligată să lucreze în afara căminului familial, în detrimentul familiei și mai ales al educației copiilor.
b. Munca mamei în căminul familiei trebuie să fie recunoscută și respectată pe motivul valorii pentru familie și societate.
(va urma)