Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Senzația de "amorțeală"

Parestezia este o condiție anormală în care pacientul simte o senzație de arsură, furnicătură, gâdilitură sau amorțeală într-o anumită zonă a corpului, de obicei la extremități.

Parestezia poate fi descrisă și drept senzația de înțepături sau de insecte care urcă pe piele. Acestea apar mai ales în membrele inferioare sau superioare, cum sunt mâinile, picioarele, degetele, dar pot fi descrise și în alte părți ale corpului.

Furnicăturile în mâini și picioare pot fi benigne și temporare, fiind rezultatul unei presiuni prelungite aplicate asupra unor nervi ai extremităților. Acestea dispar și sunt ameliorate prin înlăturarea presiunii care le-a determinat.

În multe cazuri însă, furnicăturile pot fi severe, episodice sau cronice. Pot fi acompaniate de alte simptome cum este durerea, pruritul, amorțeala și atrofia musculară. În aceste cazuri, furnicăturile pot fi un semn de leziune neuronală, determinate de etiologii variate de la traumatisme sau leziuni de stres repetitiv până la infecții virale sau bacteriene, expuneri la toxice și boli sistemice, precum diabetul.

Cauzele paresteziilor

Parestezia fiziologică apare prin compresiunea nervilor. Parestezia temporară poate fi cauzată de orice activitate care determină presiune prelungită asupra unor nervi, cum este mersul pe bicicletă pe distanțe lungi sau poziția picioarelor încrucișate. Parestezia mai poate să apară și din cauza unor condiții ortopedice moderate sau severe, precum și în unele tulburări și boli care afectează sistemul nervos.

Diabetul este una dintre cele mai frecvente cauze ale neuropatiei periferice, numărând peste 30% dintre cazuri. În neuropatia diabetică, paresteziile și alte simptome se dezvoltă mai întâi în ambele picioare având o evoluție ascendentă spre gambe și apoi mâini. În alte 30% dintre cazuri, cauza este necunoscută sau idiopatică. Restul de 40% dintre cazuri au o varietate de etiologii precum:
- sindromul compresiunii nervoase. Acesta cuprinde sindromul tunelului carpian, paralizia nervului ulnar, paralizia nervului peroneal și paralizia nervului radial.
- deficitele de vitamine. Vitaminele E, B1, B6, B12 și niacina sunt esențiale pentru funcționarea normală a nervilor. Un deficit de B12, de exemplu, poate duce la dezvoltarea anemiei pernicioase, o cauză importantă a neuropatiei periferice. Prea multă vitamină B12 în organism poate, de asemenea, determina senzația de furnicături în mâini și picioare.
- bolile sistemice. Acestea cuprind bolile renale, bolile hepatice, leziunile vasculare și hematopatiile, amiloidoza, tulburările țesutului conjunctiv și inflamațiile cronice, dezechilibrele hormonale (incluzând hipotiroidismul) și neoplasmele sau tumorile benigne care apasă pe nervi.
- alcoolismul. Alcoolicii sunt predispuși la deficit de tiamină și a altor vitamine din cauza obiceiurilor alimentare inadecvate.
- sindromul de hiperventilație. Parestezia constituie 35% din acuzele de prezentare ale pacienților cu sindrom de hiperventilație și poate debuta după mai puțin de 3 minute de hiperventilație. După creșterea profunzimii sau a frecvenței respirației, dezechilibrele metabolice afectează fibrele nervoase.
- atacul de panică. Paresteziile periorale, ale mâinilor și picioarelor sunt comune, simptome tranzitorii ale condițiilor asociate sindromului de hiperventilație și ale atacurilor de panică.
- atacul ischemic tranzitor. Acesta poate debuta prin parestezii. Câteva afecțiuni pot determina atacul ischemic cerebral tranzitor, precum tromboza, embolismul, tulburările de coagulare.
- convulsiile. Tratamentul convulsiilor prin stimularea nervului vag poate, de asemenea, declanșa paresteziile, fiind considerate un efect advers asociat acestui tratament.
- deshidratarea. La o pierdere a apei intracelulare și extracelulare de până la 5% se pot dezvolta paresteziile.
- aportul sangvin insuficient. Tulburările circulatorii pot conduce la parestezii tranzitorii sau cronice.

Dr. Doina Lucia Amza, medic primar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat