Misionari pentru un an
Șase seminariști de la Institutul Teologic din Iași vor pleca, în luna noiembrie, în Coasta de Fildeș, Ecuador și Kenya, pentru a-i ajuta pe preoții misionari în activitățile lor. Ei au primit mandatul misionar duminică, 21 octombrie, în catedrala din Iași, în cadrul unei sfinte Liturghii. Înainte de a porni la drum, ne-am gândit să le adresăm câteva întrebări. Interviul integral poate fi găsit pe pagina web a Centrului Misionar Diecezan Iași: www.cmdiasi.ro.
- Sunteți pe punctul de a pleca în acest an pastoral în misiuni. Ce v-a îndemnat să faceți această alegere?
Îmi amintesc de o zi când mergeam cu mama la bunici. Mama mi-a arătat pe stradă un om și mi-a zis că este tatăl unui preot care este misionar în Kenya (Africa). Eram poate prea mic ca să înțeleg ce înseamnă a fi misionar. Cu timpul însă au fost în parohia de unde provin diferiți preoți care activează în misiune. În cadrul predicii povesteau ce înseamnă misiune și cu ce se ocupă ei. Printre aceștia se numără pr. Eugen Blaj, pr. Isidor Mârț, pr. Bartolomeu Blaj etc. După ce am intrat în Seminarul din Iași am luat contact cu studenții care au fost în locurile de misiune, și care ne-au povestit despre activitățile pe care le-au desfășurat în acele țări. Astfel, treptat-treptat, s-a înfiripat această dorință de a merge în misiune. (Anton Gălățanu)
- Ce știți despre activitatea misionară și misionari în general?
În mintea mea sunt prezente următoarele adjective care încadrează atât activitatea de misiune, cât și misionarul: curajul, sacrificiul, speranța, răbdarea și dăruirea totală. Dintre toate acestea, dăruirea totală reprezintă jertfa, rugăciunea și cununa misionarului. Dar pentru a beneficia de aceste calități, trebuie să-l las pe Cristos să mă formeze după inima sa, astfel încât oamenii pe care îi voi întâlni în misiunea mea să simtă îndemnul viu și adevărat al lui Cristos: "Eu am venit în lume ca voi să aveți viață și s-o aveți din plin" (In 10,10). (Emilian Jitaru)
- Ce știți despre realitatea locală a misiunii în care veți merge?
Nu știu prea multe despre Ecuador. Ceea ce știu am aflat de la colegii mei care au fost acolo. De la ei am aflat că realitatea locală din Ecuador este foarte diferită de cea din dieceza noastră. Principala problemă cu care se confruntă Biserica din Ecuador este lipsa preoților, ceea ce conduce la încredințarea mai multor comunități unui singur preot. Aceștia sunt depășiți de numărul prea mare de comunități, de aceea nu pot ajunge foarte des în toate locurile. (Iosif-Claudiu Doboș)
- După ce ați vorbit cu cei care au fost înaintea voastră, v-ați propus un obiectiv anume pentru acest an?
Mi-am propus să ofer speranță și zâmbete. Cred că acestea contează mult mai mult decât ofertele materiale pe care le așteaptă cei de acolo, și cu lipsa cărora probabil s-au obișnuit. (Mădălin Bărbuț)
- Cu ce gânduri plecați în activitatea misionară?
Evident, emoțiile sunt și ele prezente: Cum va fi? Cum mă voi descurca? Dar cred că același duh care mi-a sădit vocația misionară va fi acela care va pregăti și terenul acolo unde voi merge. Nu merg acolo să convertesc, ci ca să mă las convertit de bucuria credinței lor. (Alexandru Percu)
- Un gând adresat copiilor, tinerilor și adulților din dieceză, înainte de a pleca în misiune!
I-aș îndemna să se roage pentru misionari, deoarece rugăciunea este mijlocul cel mai eficace prin care orice om poate participa la activitatea misionarilor: aceea de a-l face cunoscut pe Cristos tuturor oamenilor. (Cezar Chelaru-Dămoc)
A consemnat pr. Florin-Petru Sescu