Ep. Anton Durcovici în vizită canonică
Imediat după preluarea conducerii Episcopiei de Iași, episcopul Anton Durcovici a început vizitele canonice în parohii, pentru acordarea sacramentului Mirului, prilej totodată de a-i încuraja pe credincioși în manifestarea solidarității cu preoții și episcopul diecezei și în păstrarea credinței. Programul pastoral s-a extins, începând cu luna ianuarie 1949, și asupra parohiilor din Arhidieceza de București, deoarece, după demisia arhiepiscopului Alexandru Theodor Cisar, Sfântul Scaun l-a numit pe episcopul Anton Durcovici în funcția de administrator apostolic de București.
În această calitate, episcopul Durcovici a întreprins, în perioada 12-19 iunie 1949, o vizită canonică în Decanatul de Craiova (Oltenia), care cuprindea parohiile și filialele din Turnu Severin, Craiova, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Pitești și Câmpulung Muscel.
Într-o declarație dată în arestul Securității, episcopul rememora principalele idei expuse în cuprinsul predicilor. La 26 iunie 1949 era programată vizita canonică la Popești-Leordeni, nerealizată deoarece episcopul a fost arestat în drum spre această localitate.
Fotografia de mai sus a fost făcută în după-amiaza zilei de 18 iunie 1949, la Pitești, în curtea casei parohiale. Cu doar câteva ore înainte, episcopul celebrase în biserica parohială o Liturghie pontificală, a cărei predică o rezumase astfel în propria sa declarație: "La Pitești, 18 iunie 1949, am predicat despre sfinții Petru și Pavel, hramul bisericii, arătând îndeosebi milostivirea nemărginită a lui Dumnezeu, când a chemat și călăuzit pe cei doi apostoli din stare de păcat la înălțată sfințenie, căci Petru se lepădase de Cristos, iar Pavel fusese unul dintre cei mai înverșunați dușmani și prigonitori ai lui. Am îndemnat pe credincioși să aibă nestrămutată încredere în milostivirea fără de margini a lui Dumnezeu, mai mare decât a tatălui din Evanghelie față de fiul risipitor, și în voința lui sinceră de a ierta pe orice om de orice păcat, oricum chiar în cea din urmă clipă a vieții, ca pe tâlharul de pe cruce, numai să se căiască și să ceară iertare. A cădea în greșeala lui Cain sau a lui Iuda, adică a nu crede în milostivirea lui Dumnezeu și iertarea păcatelor, ar fi cea mai mare nenorocire pentru om și cea mai mare insultă adusă inimii părintești a lui Dumnezeu".
În cele opt zile în care episcopul Anton Durcovici a întreprins vizita canonică a fost însoțit de vicarul general al Arhidiecezei de București, canonicul Edmond Barciovschi și de decanul de Craiova, pr. Adolf Bachmaier. Pe urmele episcopului s-a aflat tot timpul, pe lângă informatori, și o echipă operativă a Securității din Craiova care a consemnat, pas cu pas, momentele acestei vizite canonice.
Așa cum se cunoaște, ordinul de arestare a episcopului Anton Durcovici fusese dat cu mult timp înainte, Securitatea dorind astfel să împiedice orice contact al păstorului cu credincioșii săi.
La doar opt zile după realizarea acestei fotografii, episcopul a fost răpit în mod brutal în plină zi de agenți ai Securității din București. Fotografia publicată mai sus este ultima realizată înainte de arestare.
Dr. Dănuț Doboș