In memoriam ep. Márton Áron
Prin colaborarea dintre Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, Arhidieceza de Alba-Iulia și Consiliul Pontifical pentru Cultură, la Accademia di Romania din Roma s-a organizat, la 11 octombrie, o întâlnire dedicată comemorării episcopului Márton Áron.
Au participat reprezentanți de rang înalt ai instituțiilor Sfântului Scaun, printre care card. Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, ambasadori și reprezentanți ai unor organizații internaționale acreditați la Sfântul Scaun, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Roma, postulatori ai unor cauze de beatificare, preoți care slujesc în Roma, seminariști, călugări, călugărițe și alți interesați, dar și Mons. György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia, și PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei de Oradea.
Simpozionul s-a încheiat cu vizionarea filmului documentar despre episcopul Márton Áron, realizat de Cristian Amza, de la Televiziunea Română, intitulat "Márton Áron, un episcop pe drumul crucii".
Discursul final i-a aparținut ÎPS György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia, care a sintetizat evenimentul.
Născut la 28 august 1896, Márton Áron a fost sfințit preot în anul 1924. A fost numit episcop în ziua de Crăciun din anul 1938. În urma luărilor sale de poziție în contrast cu orientările politice ale vremii, a fost arestat la 21 iunie 1949, în drum spre Teiuș. A trecut prin închisorile de la Sibiu, Pitești, Aiud, Sighetu Marmației și București. Curtea Marțială l-a condamnat în anul 1951 la închisoare pe viață, sub acuzația de trădare de țară. Eliberat în anul 1955, și-a reluat activitatea pastorală. În anul 1957 a fost pus sub arest la domiciliu, măsură anulată zece ani mai târziu. A murit la 29 septembrie 1980, la Alba Iulia. În anul 1990 s-a început faza diecezană a procesului de beatificare, iar dosarul de canonizare, avându-l ca postulator pe Mons. Gergely Ková, se află deja la Sfântul Scaun.
"În privința legilor lui Dumnezeu și ale Bisericii nu cunosc compromisul", a repetat mereu cu fermitate episcopul. Papa Ioan Paul al II-lea l-a caracterizat pe Márton Áron ca fiind "integerrimus Domini famulus nullis parcens laboribus nullisque doloribus", adică integrul serv al lui Dumnezeu, care nu s-a refugiat nici în fața muncii, nici în fața suferinței.
Prelucrare de Ovidiu Bișog