Codul paulin al familiei (I)
Familia, celulă a societății, a stat și merită să stea în centrul atenției tuturor responsabililor de soarta popoarelor. Felul în care a fost reglementată viața familială de-a lungul istoriei omenirii prezintă modalități diverse. Juriștii, istoricii, filozofii, sociologii ș.a. fac cercetări minuțioase, prevalându-se de numeroase date, oferind studii comparative impresionante. Epoca modernă, epocă de revoluții amețitoare, de industrializare masivă cu urmări surprinzătoare, îngrijorătoare, cu conflagrații generatoare de crize mondiale multilaterale, a compromis în mare măsură valoarea și rostul adevărat al familiei. Pretextând drepturile fundamentale ale omului, repetând până la saturație formule "magice", precum egalitate, fraternitate, libertate... mass-media, care dispune de resurse materiale uriașe, propagă amorul liber, infidelitatea conjugală, violența sub diferite forme, periclitând grav ordinea și sănătatea socială.
Biserica, fiind conștientă de responsabilitatea ei în opera de îndrumare a creștinilor, în lumina adevărului revelat și a principiilor de morală creștină, este ridiculizată de către factori distrugători care acționează din umbră, tinzând la dominație mondială. Față de mulțimea de legi sofisticate al căror număr nu-l mai țin minte nici legiuitorii și al căror rost, nu de puține ori, jurații îl trec cu vederea, oamenii luminați de Dumnezeu, în numele său, propun semenilor lor norme de conduită corespunzătoare demnității persoanei umane, în stare să promoveze realmente binele personal și comun.
Este arhicunoscută în istoria antichității creștine misiunea încredințată de Isus lui Saul din Tars, prigonitorul, pe care îl convertește pe drumul Damascului, și îl face apostol al neamurilor, în opera de evanghelizare. Aceasta este oglindită în scrisorile sale pe care le trimite unor comunități creștine din Roma, Corint, Efes, Tesalonic etc., și câtorva ucenici notorii, precum Timotei, Tit și Filemon.
P.A.D.