Cristos, familie, ecumenism
Intervenția PS Petru Gherghel în ziua de 13 octombrie, în plenul lucrărilor Sinodului Episcopilor
Preafericite Părinte, venerabili păstori, frați și surori în Cristos,
În numele întregii Conferințe a Episcopilor din România, vă aduc tuturor un salut fratern și plin de respect. În intervenția mea aș vrea să vă prezint câteva propuneri, ca o contribuție la noua evanghelizare, pentru a alimenta credința noastră în Dumnezeu. Fac referire la trei puncte din Instrumentum laboris.
Nr. 21 - Isus Cristos, evanghelizatorul
Biserica Catolică din România, compusă din trei rituri (latin, greco-catolic și armean), a dus întotdeauna evanghelia, cu bucurie și sacrificiu, tuturor celor care doreau să trăiască credința. Adevărata comoară a vestirii nu este altceva decât Isus însuși, Fiul lui Dumnezeu, care a transformat aparentul faliment de pe cruce într-o admirabilă victorie a învierii pentru mântuirea lumii. Nu există mântuire fără cruce, și, prin urmare, crucea nu poate fi eliminată din drumul pe care Biserica îl străbate de-a lungul secolelor.
În situația de astăzi, ne interpelează aceeași logică divină care asigură dezvoltarea evanghelizării, în ciuda dificultăților și a opozițiilor, pentru că lucrarea mântuirii nu poate fi evaluată cu măsurile umane, ci raportată la planul divin. Ostilitatea pe care o întâlnește evanghelia în acest timp nu trebuie să ne facă să uităm tulburătoarea logică a crucii, unde intervenția umană nu a reușit să sufoce harul divin.
Nr. 110 - Familia, instrument exemplar al noii evanghelizări
Biserica Catolică din România este onorată să prezinte tuturor celorlalte Biserici locale rolul benefic pe care familia creștină l-a avut în vremurile dificile ale recentei dictaturi. Familia a avut un rol fundamental, fiind adesea singura posibilitate de a vesti evanghelia și de a transmite credința. Iar acum, din mărturiile migranților catolici români, pot să vă asigur că mulți dintre ei au ajutat familiile în care lucrează să descopere frumusețea rugăciunii și a credinței în Cristos.
Într-o perioadă marcată acum de confuzia relativismului, familia creștină rămâne în și pentru lumea de astăzi o adevărată catedrală a primei evanghelizări, unde părinții pot să-i învețe pe fiii lor primii pași pe drumul creștin. În acest sens, formarea părinților devine pentru păstorii de suflete prioritatea pastorației locale.
Nr. 72 - Ecumenismul ca dialog al rugăciunii
Documentul Instrumentum laboris ne invită la un program ecumenic comun. În România, sfârșitul persecuției atee deschisese porțile pentru o adevărată primăvară ecumenică. Oamenii salutau cu entuziasm noul climat, sprijinit cu bucurie de către intelectuali și, în ciuda dureroasei chestiuni a bunurilor sechestrate, noi toți consideram că timpul mărturiei fraterne era aproape. Nu ne-a abandonat niciodată rugăciunea, singurul mijloc capabil să depășească obstacolele umane ale testamentului sacerdotal al lui Isus: "Ut unum sint" - "Ca toți să fie una" (In 17,11). Chiar dacă astăzi rugăciunea comună dintre catolici și ortodocși nu este permisă sau posibilă, dintr-o dispoziție a Sinodului Ortodox Român, noi nu încetăm să-l implorăm pe Dumnezeu pentru un nou și adevărat drum ecumenic între toți creștinii din România: Fă, o Doamne, ca măcar rugăciunea "Tatăl nostru" să-i unească pe fiii tăi! Pentru că acolo "unde doi sau trei se adună în numele meu, și eu sunt în mijlocul lor" (Mt 18,20). Nu există speranță de unire fără harul Duhului tău Sfânt! Nu există har divin decât prin și în rugăciune!
În concluzie, pentru o nouă evanghelizare, Biserica Catolică din România, înviată după calvarul comunist, propune printre alte instrumente: a) a pleca din nou de la Isus însuși, evanghelie și evanghelizator; b) a promova familia creștină, fondată pe căsătorie și pe formarea părinților; și c) a cultiva ecumenismul rugăciunii, pentru ca unitatea creștinilor să ajute lumea să creadă în Cristos (cf. In 17,21).
La toate Bisericile din Europa și din lume să ajungă mesajul nostru de optimism creștin și invitația de a crede în Domnul Isus, cap al Bisericii, care a suferit moartea, dar a învins-o și rămâne cu noi până la sfârșitul lumii.
Vă mulțumesc!