Ocrotirea familiei creștine (V)
(Continuare a prevederilor "Cartei drepturilor familiei")
Sistemul familiei lărgite, acolo unde acesta există, trebuie să fie respectat și ajutat ca să-și împlinească bine rolul tradițional de solidaritate și asistență reciprocă, respectând întru totul în același timp drepturile familiei nucleare (familia simplă) și demnitatea fiecăruia dintre membrii ei ca persoană.
Articolul 7
Fiecare familie are dreptul de a trăi liber viața religioasă proprie căminului ei sub îndrumarea părinților, precum și dreptul de a profesa public și de a-și propaga credința, de a lua parte la actele de cult în public și la programele de instruire religioasă, liber alese, fără nici o discriminare.
Articolul 8
Fiecare familie are dreptul de a-și exercita funcția socială și politică la construirea societății.
a. Familiile au dreptul de a crea asociații cu alte familii și instituții pentru a împlini rolul propriu al familiei în mod eficient, pentru a proteja drepturile, a promova binele și a reprezenta interesele familiei.
b. Pe plan economic, social, juridic și cultural, rolul legitim al familiilor și al asociațiilor familiale trebuie să fie recunoscut în elaborarea și dezvoltarea programelor care au o repercusiune asupra vieții familiale.
Articolul 9
Familiile au dreptul de a putea conta pe o politică familială adecvată din partea puterilor publice în domeniile juridic, economic, social și fiscal, fără vreo discriminare.
a. Familiile au dreptul de a beneficia de condiții economice, care să le asigure un nivel de trai decent în vederea unei depline împliniri. Ele nu trebuie să fie împiedicate de a dobândi și de a deține bunuri private care pot favoriza o viață de familie stabilă: legile de succesiune și de transmitere a proprietății trebuie să respecte necesitățile și drepturile membrilor familiei.
(va urma)
P.A.D.