Tradiție rozariană
Valorile se transmit și prin tradiție. Din generație în generație. O mamă, referindu-se la cele patru minute necesare pentru o decadă de rozariu recitată înainte de cină, spunea: "Este un izvor de bunătate!". Continuând pe această temă, părintele dominican Enrico Rossetti scrie: "Patru minute din 24 de ore! Suficiente și necesare pentru a menține o familie modernă în pace și bunătate, în bucuria lui Cristos". Iată cum pot "buneii" să transmită bunătate: prin deprinderi sănătoase.
Dacă în romanul lui Alessandro Manzoni, Logodnicii, personajul principal feminin, Lucia, apare de multe ori, mai ales în momentele critice, cu rozariul în mână, iar recitarea acestei rugăciuni îi dă curaj și tărie, trebuie știut că și aici este tot un fel de tradiție. De la autor la personaj. Căci despre Manzoni este cunoscut faptul că iubea rozariul, iar de multe ori îl recita împreună cu Antonio Rosmini (filozof) și Cesare Bonghi.
Iar dacă evangheliștii au transmis mai departe cele cunoscute despre Isus Cristos, cu atât mai mult se poate spune despre Maica Domnului că a fost îndreptățită să facă așa ceva. Iată de ce, pe bună dreptate, rozariul este considerat "Evanghelia lui Isus conformă cu spiritul, experiența și inima Mariei". Evanghelie care a fost "scrisă" printr-o tradiție vie. În inimi, pe buze și prin înșirare... printre degete.
Pr. Cristian Chinez