Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Trei file ale unei veri

În muzeul Hiroshimei se păstrează un ceas cu acele curbate.

...când timpul s-a întors asupra lui însuși, era ora 8, 15 minute și 17 secunde - 6 august 1945.

În acea zi Toru Kikuzaki nu s-a dus la școală - fusese țintuit la pat de dureri de stomac; dacă ar fi plecat, s-ar fi numărat printre cele peste 166.000 de victime.

În același timp, Mizuha, o fetiță de 8 ani, pleca de acasă în cealaltă parte a orașului, bucurându-se de soarele unei dimineți strălucitoare - le lăsase pe cele trei surori, dormind - era încă devreme, iar tatăl plecase odată cu ea - se întorsese din drum să-i facă semn cu mâna, ca să aibă succes la școală. A fost ultima dată când Mizuha și-a văzut familia.

II. Mai târziu, Toru și Mizuha aveau să se întâlnească și să întemeieze ei înșiși o familie. Medicii i-au atras atenția femeii că, din cauza cantității mari de radiații la care fusese expusă în copilărie, niciodată nu va putea concepe sau, dacă printr-o minune acest lucru va fi posibil, nu va avea decât copii cu grave malformații. Și totuși, minunea s-a întâmplat. Shiho Burke - o femeie frumoasă, delicată și fermă, este fiica lor. Tatăl, Toru Kikuzaki, fost jucător profesionist de baseball, avea să moară însă de cancer, la fel ca și sora lui, la fel ca și alte mii și mii de persoane - în urma expunerii la radiații. La 5 august anul acesta, în biserica "Sfântul Iosif" din Sumers Point (SUA), cu ocazia Coaliției Anuale pentru Pace și Dreptate (de comemorare a bombardamentelor atomice Hiroshima și Nagasaki), Shiho Burke a spus povestea lor - povestea ei. "N-au mai rămas în viață acum decât foarte puțini supraviețuitori ai atacului atomic; trebuie să ajutăm generația tânără să nu uite - oamenii cred că totul s-a terminat, dar nu-i așa".

Nu, Mizuha nu urăște. Nu urăște pe nimeni. "Dacă ții ura sau păstrezi resentimente pentru un om, un popor, o națiune și cauți să te răzbuni, nu faci decât să amplifici ura. Ceea ce trebuie să faci e să ierți".

"Mama mea - spune Burke - este un mărturisitor al iertării".

La cei 78 de ani ai ei, Mizuha locuiește în Hiroshima. Acasă. Ea nu vorbește în public despre atac. Aceasta e datoria fiicei ei - "E tot ceea ce pot să fac; de fapt, e misiunea mea", spune Shiho Burke, la rândul ei mamă a trei copii - "și sper ca și copiii mei să facă la fel".

III. Vineri, 3 august anul acesta, pe muntele Hiei, în Japonia, s-au deschis lucrările celui de-al 25-lea summit pentru pacea lumii, în spiritul întrunirii istorice de la Assisi, din anul 1986, instituite de papa Ioan Paul al II-lea. Summit-ul include un simpozion privind răspunsul liderilor religioși cu privire la dezastrele naturale. Benedict al XVI-lea a transmis participanților binecuvântarea și salutul său, accentuând asupra faptului că evenimentele tragice demonstrează că oameni de diferite convingeri religioase pot coopera pentru binele omului. "Iubirea pe care o oferim celor aflați în suferință - a spus Sfântul Părinte - reflectă iubirea lui Dumnezeu, care atât de mult a iubit lumea, încât l-a trimis pe unicul său Fiu, Isus Cristos".

O fotografie luată la 24 de ore după explozie arată două umbre: un om și o scară, proiectate pe un oblon metalic. Acolo fuseseră cu adevărat un om și o scară - pulverizate de explozie. A rămas umbra. Nici oblonul, nici zidul, nici scara, nu mai înseamnă nimic - fiindcă atunci, la 6 august 1945, timpul s-a întors în sine însuși. Era o dimineață strălucitoare, senină, cu copii care mergeau la școală, părinți care le urau succes, cu orașul care se trezise sub obișnuința războiului, la ocupațiile lui. O femeie frumoasă își purta cu bucurie copilul peste podul din Hiroshima. Acolo a fost lansată bomba.

Mizuha Kikuzaki are acum 78 de ani, a supraviețuit tuturor chinurilor, are o fiică frumoasă și nepoți. Trăiește acasă, în Hiroshima. Și a iertat. Zidul și oblonul și scara din fotografie care nu duce nicăieri nu înseamnă nimic. Omul însă, chiar și numai umbra lui, da.

Dr. Ecaterina Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat