- Anul Credintei si Familia - |
Credința lui Abraham
Biblia este presărată cu personaje care, în diferite situații, au demonstrat și au menținut credința în Dumnezeu. Printre acești oameni ai credinței se numără și Abraham, unul dintre marii patriarhi ai istoriei biblice și tată mai îndepărtat al poporului lui Israel. Abraham s-a remarcat prin încrederea sa statornică în Domnul, devenind astfel model și părinte întru credință pentru toate generațiile.
Sursele cele mai la îndemână pentru a-l cunoaște pe Abraham sunt cărțile Vechiului Testament, în mod special cartea Genezei (Gen 12-25). În aceste scrieri, numele Avram apare de 60 de ori, iar cel de Abraham de 174 de ori.
Povestea vieții lui Abraham este în general cunoscută. Abraham era nomad, o persoană care călătorea împreună cu turmele, în drumurile sale reușind să îl descopere pe Dumnezeu. Gen 12,1-5 relatează momentul crucial al chemării. La un anumit moment al existenței sale, patriarhul aude glasul lui Dumnezeu, părăsește pământul natal și casa tatălui său și se îndreaptă către necunoscut. Abraham nu pune nici o întrebare, nu ezită în a răspunde, ci ascultă de Dumnezeu punându-și viitorul în mâinile sale. În acest fel, patriarhul se dovedește a fi opusul lui Adam, cel care la începuturile creației nu a crezut și nu a ascultat de cuvântul Domnului.
În realitate, cu Abraham Dumnezeu intenționează să deschidă o nouă pagină a istoriei. Abraham devine astfel părinte pentru generațiile viitoare, fiind considerat strămoș pentru evrei, creștini și musulmani. Paternitatea mai importantă însă este cea spirituală, patriarhul devenind părintele tuturor întru credință.
De la această chemare, Abraham începe să îl cunoască mai bine pe Dumnezeu. În același timp, se perfecționează și itinerarul său de credință, un drum al credinței care se va dovedi de multe ori sinuos, presărat cu încercări sau cu evenimente neprevăzute.
Viața lui Abraham este marcată de cele două făgăduințe făcute de Domnul, făgăduințe care vor fi până la urmă barometrul credinței sale: promisiunea unei țări și a unei descendențe. Promisiunile respective răspund de fapt aspirațiilor fundamentale ale existenței umane. Abraham poseda turme sau alte bunuri, însă nu avea un pământ care să îi aparțină. De asemenea, patriarhul avea o familie, o soție, însă nu i se născuse un fiu, un urmaș care să asigure viitorul neamului său.
Un text de referință, definitoriu pentru personajul nostru este cel din Gen 15,6: "Abraham a crezut și aceasta i-a fost considerată ca dreptate". Nota constantă a vieții lui Abraham a fost credința, încrederea absolută. Abraham doar a crezut! A crezut atunci când, deși i se promisese o țară numai a sa, el rătăcea împreună cu familia sa. Abraham a crezut atunci când, deși i se făcuse făgăduința unui fiu, ajunsese la adânci bătrânețe incapabil să mai procreeze, în timp ce Sara era sterilă. A crezut Abraham chiar și în acel ceas al încercării, atunci când i se cere să îl jertfească pe unicul său fiu, semn tangibil al împlinirii făgăduințelor divine. Prin această credință constantă, Abraham a fost considerat drept înaintea lui Dumnezeu.
Abraham rămâne model și părinte în ale credinței. Exemplul său de abandonare, de încredere, de oferire a întregii vieți în mâinile lui Dumnezeu să ne inspire și pe noi. Asemenea patriarhului, și noi să ascultăm de glasul lui Dumnezeu, să ieșim din tiparele noastre și să mergem la drum lăsându-ne purtați de mâna salvatoare a Domnului.
Pr. Iulian Faraoanu