Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Sfințirea bisericii

Preasfințitul Petru Gherghel a consacrat altarul și a sfințit biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus din Iași", duminică, 30 septembrie, începând cu ora 11.00. La celebrare, în care a fost sărbătorit și hramul parohiei, au mai participat PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, mulți preoți și credincioși.

După anul 1989, având în vedere greutățile în păstorirea credincioșilor din Iași, la inițiativa păstorului diecezei, la 6 mai 1991 a început construirea bisericii "Sfânta Tereza" din cartierul Nicolina (sud-vestul orașului), proiectul fiind realizat de arhitectul Gheorghe Hereș. Prima Liturghie în noul lăcaș s-a celebrat la 27 noiembrie 1994, biserica fiind inaugurată ca filială a Parohiei "Adormirea Maicii Domnului". La 1 octombrie 1995 a fost constituită ca parohie de sine stătătoare, primindu-l ca paroh pe pr. Pavel Chelaru, care a păstorit până în anul 1999. Următorii parohi au fost pr. Isidor Iacovici (1999-2004), pr. Anton Farcaș (1 august 2004 - ? 16 februarie 2010), iar din 14 aprilie 2010 paroh este pr. Petru Sescu; vicarii care activează în prezent sunt: pr. Daniel-Nicu Butacu și pr. Marcelin Blaj.

Parohia are în păstorire pe credincioșii din cartierele Nicolina, Frumoasa și C.U.G. și satele Lunca Cetățuii, Valea Adâncă, Miroslava, Mânjești și Vorovești. Actualmente (2012), fac parte din parohie 704 familii cu 2.054 de credincioși.

Biserica nou-sfințită este construită din beton armat, în stil modern, în formă de corabie, având crucea plasată în vârful catargului, prefigurare a Bisericii lui Cristos.

Clădirea are formă pătrată, cu laturile de 21,50 m și cu 453,69 m2 - suprafața navei, 106 m2 - suprafața balcoanelor, 5.580,68 m3 - volumul bisericii, 17,58 m - înălțimea până la grinda de acoperiș și 32 m - înălțimea turnului principal până la vârful crucii. Clădirea are un turn, cu o cruce monolit de 1,5 tone în vârf. Pereții bisericii sunt placați în exterior cu plăci de travertin de Borsec. Pereții interiori sunt acoperiți cu praf de piatră, iar pardoseala este din marmură, ca și prezbiteriul.

La intrarea principală se află un vitraliu cu sfânta Tereza având răstignitul în brațe, înconjurat de trandafiri din care cad petale, reprezentând împlinirea promisiunii făcute de sfânta Tereza, că va face să cadă o ploaie de trandafiri (haruri) asupra cinstitorilor ei. Pe peretele altarului, în centru, se află tabernacolul înconjurat de un mozaic care pune în evidență crucea, vrând să semnifice iubirea lui Cristos, dovedită prin cruce și prin Euharistie. De o parte și de alta a tabernacolului, au fost amplasate alte două mozaicuri. Mozaicul din partea stângă reprezintă o scenă din Vechiul Testament, în care Abraham primește vizita celor trei îngeri. Deasupra tabernacolului se află vitraliul central, sub formă de cruce, în care este reprezentat Isus Înviat. Mozaicul din partea dreaptă reprezintă scena frângerii pâinii de la Emaus. Acestea au fost sfințite de PS Aurel Percă, la 30 octombrie 2011.

Geamurile bisericii sunt în formă de arcadă, și pe acestea au fost amplasate patru vitralii cu referință la sfânta Tereza.

Iluminatul bisericii este asigurat de un candelabru circular, cu diametru de 8,25 m, de care atârnă 12 mici candelabre, îmbrăcate cu cristale. Numărul cristalelor pereche este aproximativ egal cu numărul familiilor comunității (704). Fiind în al doilea An dedicat Familiei, și pregătindu-ne pentru celebrarea Anului Credinței, s-a dorit să se arate că așa cum cristalele luminate încântă privirea, la fel și familiile comunității, luminate de credință, pot edifica privirea celor care, văzând faptele lor bune să-l preamărească pe Tatăl din ceruri (cf. Mt 5,16).

La subsolul bisericii se găsesc șapte încăperi folosite pentru diferite activități pastorale.

Pr. Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat