Lumina Creştinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toţi anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitaţiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditaţie


 LUMINA CREŞTINULUI 
- Actualitatea -

Sinod despre noua evanghelizare

"Noua evanghelizare şi transmiterea credinţei creştine" este tema celei de-a XIII-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor, ce urmează să întrunească în Vatican peste 250 de părinţi sinodali, între 7 şi 28 octombrie. În acest sens a fost elaborat şi prezentat "Instrumentum laboris" (Instrumentul de lucru).

În preajma Anului Credinţei, care va începe la 11 octombrie, părinţii sinodali, auditori, experţi şi reprezentanţi ai celorlalte Biserici şi comunităţi ecleziale se vor aduna pentru a discuta despre tema transmiterii credinţei creştine în timpurile actuale, caracterizate de o criză a credinţei şi a transmiterii ei.

Din România vor participa PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, şi PS Petru Gherghel.

Arhiepiscopul Nikola Eterovic a afirmat că părinţii sinodali "vor reflecta asupra temei transmiterii credinţei creştine, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Biserica, examinată în contextul noii evanghelizări [...] Munca Sinodului va fi îmbogăţită de asocierea cu Anul Credinţei".

La 19 iunie 2012, arhiepiscopul a prezentat şi "Instrumentum laboris" al adunării sinodale. Acesta include o prefaţă, o introducere, patru capitole şi o concluzie. Introducerea reuneşte viziunile conferinţelor episcopale, centrate "asupra nevoii de noi instrumente şi de noi forme de exprimare, pentru a face cuvântul lui Dumnezeu mai uşor de înţeles în viaţa omului modern". Primul capitol, "Isus Cristos şi vestea bună a lui Dumnezeu către umanitate", reiterează "nucleul central al credinţei creştine, de care mulţi oameni nu sunt conştienţi, şi prezintă evanghelia lui Isus Cristos ca vestea cea bună pentru omul modern".

Capitolul doi, "Timpul pentru o nouă evanghelizare", se concentrează pe identificarea provocărilor evanghelizării şi pe descrierea noii evanghelizări. Capitolul trei, "Transmiterea credinţei", arată că "scopul noii evanghelizări este transmiterea credinţei". Ultimul capitol al instrumentului de lucru este intitulat "Revitalizarea activităţii pastorale" şi se concentrează pe "transmiterea credinţei". La Concluzii, documentul reafirmă că "noua evanghelizare înseamnă a da raţiune credinţei noastre, a comunica Logosul de speranţă unei lumi care caută mântuirea".

În afară de acest Sinod au fost celebrate 24 de sinoade: 12 adunări obişnuite, două adunări extraordinare şi 10 speciale. Ultima adunare a fost cea specială pentru Orientul Mijlociu, desfăşurată la Roma între 10 şi 24 octombrie 2010.

Papa Paul al VI-lea a instituit sinodul episcopilor la 15 septembrie 1965, în timpul Conciliului Vatican II.

În timpul pontificatului papei Benedict al XVI-lea au fost celebrate patru adunări sinodale: două ordinare (2005 şi 2008) şi două speciale (2009: pentru Africa; 2010: pentru Orientul Mijlociu).

Pr. Adrian Blăjuţă

* * *

Sinod (Din gr. sýnodos, adunare). Adunarea episcopilor şi a altor credincioşi în cadrul căreea sunt dezbătute probleme privind învăţătura, morala şi activitatea pastorală a Bisericii. Sinodul episcopilor este adunarea episcopilor care, aleşi din diferite regiuni ale lumii, se întrunesc la anumite intervale de timp ca să întreţină o unire mai strânsă cu papa şi colegiul episcopilor, ca să-l ajute cu sfaturile lor pe papa în menţinerea şi promovarea credinţei şi moralei, în observarea şi consolidarea disciplinei ecleziastice şi ca să examineze problemele privind activitatea Bisericii în lume (cf. CDC, can. 342). Sinodul se poate reuni în adunare generală, când sunt tratate probleme care privesc direct binele întregii Biserici, şi în adunare specială, când sunt tratate probleme ce privesc direct una sau mai multe regiuni determinate (de ex., sinodul episcopilor europeni). Adunarea generală poate fi ordinară sau extraordinară (când sunt dezbătute probleme care necesită o rezolvare promptă). Cei mai mulţi episcopi care participă la sinod sunt aleşi de conferinţele episcopale, alţii sunt desemnaţi în virtutea dreptului, iar alţii sunt numiţi direct de papa (Ioan Tamaş, Mic dicţionar creştin catolic).



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064 - Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat