Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Curiozități despre apă

35 tone de apă într-o viață

Fără apă o persoană poate trăi un timp foarte scurt. Apa este al doilea element vital necesar omului, după oxigen. Fără alimente o persoană poate trăi aproximativ șase săptămâni, fără apă, cinci, șapte zile. Pe parcursul vieții, un bărbat consumă aproximativ 35 tone de apă.

Apa, pentru inimă sănătoasă

Apa reduce riscul unui atac de cord. Savanții au descoperit că probabilitatea de a suferi un atac de cord este mult mai mică la persoane care consumă aproximativ șase pahare de apă zilnic, decât la cei care consumă doar două.

Apa, ca dietă

Dacă vom consuma din băuturi doar apa, vom reduce drastic aportul caloric general. În primul rând, deoarece încetăm să consumăm băuturi bogate în calorii, sucuri și băuturi gazoase dulci, și, în al doilea rând, după ce consumi apă nu ai așa o poftă de dulciuri, cum ai avea dacă ai consuma ceai sau cafea.

Cea mai mare parte de apă potabilă se află în ghețari

Unde se află cea mai mare cantitate de apă? Răspunsul pare evident, în oceane. Cu toate acestea, mantaua pământului conține de 10-12 ori mai multă apă decât oceanul planetar. Aproape întreaga masă de apă de pe pământ nu este potabilă. Putem consuma doar 3% din întreaga masă a apei, dar și cele 3% de apă nu sunt disponibile, deoarece cea mai mare parte de apă potabilă se conține în ghețari.

Apa, ca sticla

Ce se va întâmpla dacă vom lua apa pură înghețată și vom continua să o răcim? Va avea loc o transformare minunată. La minus 120 de grade Celsius, apa va avea o stare vâscoasă, dar la o temperatură mai joasă decât minus 135 de grade, ea se va transforma în "apă de sticlă". Apa de sticlă este o substanță solidă, care nu are o structură cristalină, la fel ca sticla.

Omul moare fără apă

Dacă un om pierde 2% de apă din masa corpului, el suferă de sete. În cazul în care procentul de apă pierdut va crește până la zece, încep halucinațiile. Dacă omul pierde 12% de apă, el nu se poate restabili fără ajutorul medicului. La pierderea a 20% omul moare.

Care apă se transformă mai repede în gheață: cea caldă sau rece?

Dacă ne gândim logic, atunci desigur că apa rece. Apa fierbinte ar trebui mai întâi de toate să se răcească. Însă cercetările arată că în gheață se transformă mai rapid apa fierbinte decât cea caldă. Răspunsul exact la întrebarea de ce apa fierbinte îngheață mai repede decât cea rece nu există.

Apa are mai mult de trei stări de agregare

De la școală cunoaștem că apa poate avea trei stări de agregare: solidă, lichidă și gazoasă. Cu toate acestea, oamenii de știință deosebesc cinci stări diferite de apă în stare lichidă și 14 în stare solidă.

Apa, transportator de boli

Apa nu numai că ne dă viață, dar ne privează de viață. 85% din bolile din toată lumea se transmit prin intermediul apei. În fiecare an, 25 de milioane de oameni mor din cauza bolilor transmise prin apă.

Suprarăcirea apei

Desigur, de la fizică toți ținem minte că apa îngheață la 0 grade Celsius, iar temperatura de fierbere este de 100 de grade Celsius. Cu toate acestea, există termenul "suprarăcirea apei". Această proprietate o poate avea doar apa pură, fără aditivi. Chiar și la răcirea apei la 0 grade Celsius ea rămâne în stare lichidă, însă, totuși, temperatura de îngheț există, dar ea este mai mică decât în cazul apei simple.

Cea mai pură apă se găsește în Finlanda

Potrivit UNESCO, cea mai pură apă este în Finlanda. În total, savanții au studiat apa în 122 de țări. În timpul cercetărilor s-a dovedit că circa un miliard de oameni nu au deloc acces la apa pură.

Dr. Doina Lucia Amza, medic primar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat