Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Calendarul Anului Credinței
A fost publicat Calendarul Anului Credinței la Vatican. Iată câteva dintre evenimentele celebrate de Sfântul Părinte la Roma: 11 octombrie - deschiderea solemnă în Piața "Sfântul Petru"; 21 octombrie - canonizarea a șase martiri și mărturisitori ai credinței; 28 aprilie 2013 - zi dedicată tuturor copiilor și adolescenților care au primit sacramentul Mirului; 18 mai - privegherea de Rusalii; 2 iunie - adorație euharistică în sărbătoarea Corpus Domini; 7 iulie - încheierea pelerinajului vocațional al seminariștilor, novicelor, novicilor și celor care sunt pe drumul vocațional; 29 septembrie - zi dedicată cateheților și a 20-a aniversare a publicării Catehismului Bisericii Catolice; 24 noiembrie - încheierea Anului Credinței.

Mitingul Prieteniei
"Natura omului este raport cu infinitul" a fost tema celei de-a 33-a ediții a Mitingului Prieteniei între Popoare, manifestare cultural-religioasă promovată de mișcarea eclezială "Comuniune și Eliberare" și desfășurată la Rimini (Italia), în perioada 19-25 august. În mesajul pentru acest eveniment, papa Benedict al XVI-lea a menționat: "Pentru a se regăsi cu adevărat pe sine și propria identitate, omul trebuie să se întoarcă și să se recunoască făptură, dependent de Dumnezeu". Mitingul a propus o reflecție și o dezbatere deschisă pe teme culturale, religioase, politice, artistice, printr-o serie de întâlniri, expoziții, evenimente muzicale, literare sau sportive. Manifestarea a fost inițiată de părintele Luigi Giusani, desfășurându-se anual din 1980.

Pelerinaj focolar
Solemnitatea Schimbării lui Isus la Față (6 august) a fost o zi importantă pentru membrii Mișcării Focolarelor: aproape 70 de episcopi și cardinali apropiați de mișcare au luat parte la pelerinajul de la Sassello în provincia italiană Savona, locul de naștere al Chiarei Luce Badano (1971-1990), beatificată la 25 septembrie 2010. Pelerinajul s-a înscris în contextul unei reuniuni anuale de zece zile, începută la 1 august, în Forno di Coazze (Torino), centrată pe tema "prezenței lui Isus în frate", unul dintre punctele de temelie ale spiritualității focolarelor.

Congres panafrican
La Yaoundé, în Camerun, va avea loc cel de-al doilea congres panafrican, cu tema "A fi mărturisitori ai lui Isus Cristos în Africa de azi", fiind organizat în perioada 4-9 septembrie de Consiliul Pontifical pentru Laici, în colaborare cu Biserica locală. Evenimentul dorește să se înscrie în manifestările Anului Credinței, având ca obiectiv "aprofundarea vocației creștine". La lucrări sunt așteptați 300 de delegați din întreaga Africă, membri ai conferințelor episcopale, ai asociațiilor și mișcărilor bisericești.

Jubileu la Taizé
Biserica Reconcilierii, în care membrii comunității ecumenice din Taizé, în regiunea franceză Burgundia, se reunesc de trei ori pe zi pentru rugăciunea comunitară, a împlinit 50 de ani. Biserica a fost inaugurată la 6 august 1962. A fost construită de către tineri, sub patronajul unei organizați germane care dorea să creeze punți de reconciliere în țări care suferiseră ororile celui de-al Doilea Război Mondial. În Franța, a fost aleasă localitatea Taizé pentru construirea acestui semn tangibil al împăcării: o biserică numită Biserica Reconcilierii.

Diplomați ai Bisericii
Doi tineri preoți din Dieceza de Iași au absolvit anul acesta Academia Ecleziastică, acea instituție a Bisericii Catolice care asigură formarea celor chemați să lucreze în nunțiaturile apostolice. Pr. Paul Butnaru (Piatra Neamț) și-a început misiunea diplomatică la Nunțiatura Apostolică din Addis Abeba (Etiopia), iar pr. Mihăiță Blaj (Gherăești), la Nunțiatura Apostolică din Quito (Ecuador). În anul 2006 a absolvit aceeași instituție pr. Ionuț-Paul Strejac, aflat din anul 2011 la Nunțiatura Apostolică din Safat (Kuweit), după ce a fost în El Salvador (2006-2007), apoi în Polonia (2007-2011), iar în anul 2007, a absolvit pr. Claudiu-Cătălin Carteș, aflat acum la Nunțiatura Apostolică din Montevideo (Uruguay), după ce anterior fusese în Coasta de Fildeș (2007-2010).

Prietenul rromilor
Pr. Bruno Nicolini (85 ani), care și-a dedicat peste 50 de ani din viață pastorației populației rrom și sinti din Italia, a murit la Roma la 17 august. "Don Bruno a început să se ocupe de rromi și sinti în 1958, când a fondat Opera Nomadi, la Bolzano - a spus Mons. Matteo Zuppi, episcopul auxiliar de Roma. A promovat apărarea drepturilor populației rrom. A fost prima instituție care a încercat să garanteze romilor zone de staționare, Opera Nomadi fiind, de asemenea, prima care a garantat și ajutat integrarea copiilor de etnie rromă în școli". În anul 1964, pr. Bruno a fost chemat de papa Paul al VI-lea pentru a se ocupa de rromii din capitala Italiei.

Centenar Abbé Pierre
La Lyon (Franța), în ziua de 5 august 1912, s-a născut Henri Groues, cunoscut sub numele de Abbé Pierre, fondatorul mișcării internaționale de solidaritate pentru dreptate "Emaus". A decedat în anul 2007. În Franța, centenarul nașterii sale a fost marcat prin multe evenimente, printre care inaugurarea unui nou Centru "Emaus" la Estevile, iar Monetăria din Paris a bătut o serie de monede de doi euro pentru colecționari, care poartă, pe o parte, un portret al lui Abbé Pierre, și pe alta logoul Comunității "Emaus", și motoul său: "...și alții?". Prezentă în 37 de țări, Comunitatea "Emaus" numără 327 de centre care desfășoară activități economice cu cei marginalizați.

Institutele Seculare
Assisi a găzduit cel de-al IX-lea Congres Internațional al Institutelor Seculare, în perioada 22-26 iulie. Au fost prezente 350 de persoane din 36 de țări. Tema congresului a fost "Ascultându-l pe Dumnezeu "pe brazdele istoriei": secularitatea vorbește consacrării". La lucrări a fost prezent ES Joao Braz de Aviz (din Brazilia), cardinalul prefect al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din România (www.terezine.ro) a fost reprezentat de directoarea Maria Tereza Candian (din Lugano, Elveția), iar din România au mai participat Elena Matei (Bacău) și Maria Emanuela Zaharia (Câmpina).

Nou preot
La Mănăstirea Carmeliților Desculți din Ciofliceni (Snagov), prin impunerea mâinilor ÎPS Ioan Robu, și în prezența unui foarte mare număr de frați carmeliți, a fost hirotonit pr. Mihai Lauș din Oțeleni, în ziua de 7 iulie. Părintele a celebrat prima sa Liturghie în comunitatea natală în ziua de 22 iulie.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat