Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ep. Anton Durcovici și cultul Madonei de Lourdes

Un aspect biografic mai puțin abordat de cercetători a fost contribuția episcopului Anton Durcovici la dezvoltarea, prin presă, a cultului Madonei de Lourdes. Atracția particulară a ep. Anton Durcovici pentru sfânta Fecioară Maria își află rădăcinile în anii petrecuți la Roma, acolo unde a fost influențat în mod covârșitor de profesorul său, cardinalul Lepicier, cel pe care elita clerului din România (ep. Iuliu Hossu, arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar, ep. Alexandru Nicolescu, canonic Stanislav Traian Jovanelli) îl revendica drept mentorul său spiritual.

Cardinalul Lepicier a consacrat opt volume sfintei Fecioare Maria, deviza sa fiind: "După Dumnezeu, toate le datorăm Maicii Domnului".

În anul 1921, pr. Anton Durcovici a preluat conducerea Congregației Mariane a bărbaților din București, funcție pe care a deținut-o până în anul 1947, călăuzindu-și colaboratorii spre devoțiunea totală în jurul sfintei Fecioare Maria. Printre cei mai activi se numărau Emil și Iosif Frollo, al căror tată, Gian Luigi Frollo, organizase, în anul 1885, primul pelerinaj național românesc la Lourdes.

Colaborarea pr. Anton Durcovici cu familia Frollo a contribuit în mod direct la punerea în practică a ideii dezvoltării, prin presă, a cultului Madonei de Lourdes în Arhidieceza de București. Astfel, la 16 aprilie 1934, canonicul Anton Durcovici și prof. I. Frollo au fondat ziarul "Farul nou", al cărui protector spiritual a fost aflat în persoana sfintei Bernadeta Soubirous, alegere explicată prin faptul că "între ea și ziarul "Farul nou" este comun tocmai punctul esențial (...) de a aduce mărturie adevărului..."

Anual, în luna aprilie, ziarul "Farul nou" publica articole dedicate sfintei Bernadeta Soubirous, aparițiilor sfintei Fecioare la Lourdes, minunilor întâmplate aici, pelerinajelor naționale efectuate la Lourdes și altele.

Din păcate, nu se cunoaște cu exactitate dacă pr. A. Durcovici a efectuat vreodată un pelerinaj la Lourdes. Probabil că nu, știut fiind faptul că rectorul A. Durcovici obișnuia să-și dedice tot timpul pregătirii și educației seminariștilor, inclusiv pe durata vacanțelor școlare.

La o dată, neprecizată însă, ep. A. Durcovici i-a mărturisit canonicului Stanislav Traian Jovanelli faptul că făcuse promisiunea ("votul") preasfintei Fecioare Maria de a efectua un pelerinaj special la Lourdes. Acest lucru trebuia să se întâmple în anul 1958, cu ocazia festivităților prilejuite de centenarul aparițiilor de la Lourdes.

În aprilie 1948, ep. A. Durcovici a preluat conducerea Episcopiei de Iași, la 26 iunie 1949 a fost arestat, iar moartea sa survenită la 10 decembrie 1951 avea să pună capăt visului său de a efectua pelerinajul la Lourdes.

În anul 1958, canonicul Stanislav Traian Jovanelli readucea în memoria colectivă această dorință a ep. A. Durcovici, solicitând autorităților comuniste aprobarea de a efectua, în numele unui grup de trei persoane, un pelerinaj la Lourdes.

Dorința arzătoare a canonicului Jovanelli de a efectua acest pelerinaj era motivată de intenția de a implora harul însănătoșirii sale, cât mai ales "pentru a împlini votul făcut de Mons. dr. Anton Durcovici de a merge în pelerinaj la Lourdes în anul 1958".

Reamintim faptul că la 22 august 1948, ep. A. Durcovici a rostit rugăciunea de consfințire a Diecezei de Iași către inima neprihănită a Mariei. Totodată, aflat în penitenciarul Sighet, în septembrie 1951, episcopul mărturisea visul său de a declara biserica din Săbăoani "loc de pelerinaj diecezan" în cinstea inimii neprihănite a sfintei Fecioare, ce urma să aibă loc la 22 august.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat