Pildești - o nouă biserică
Consacrarea altarului și sfințirea noii biserici din Pildești, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", au fost prezidate de PS Petru Gherghel, joi, 16 august.
Au fost prezenți PS Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, PS Aurel Percă, 115 preoți (dintre care 17 originari din Pildești), autorități locale și aproximativ 3.500 de credincioși.
Biserica, deși este destul de mare, a devenit neîncăpătoare. Cei care au rămas afară au putut vedea Liturghia pe un ecran mare amplasat în curtea bisericii. Întreaga ceremonie a fost transmisă video pe internet, pe site-ul www.ercis.ro.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Aurel Percă. Excelența sa a vorbit despre semnificația lăcașului de cult, spunând că "biserica este casa lui Dumnezeu pe pământ, locul care unește cerul cu pământul, locul unde oamenii găsesc împăcare și iertare". Preasfințitul a vorbit și de eforturile comunității în a construi biserica.
În altarul consacrat s-au așezat moaștele sfinților Inocențiu și Pacific (găsite în biserica veche), ale sfintei Roza Venerini și un medalion al fericitului papă Ioan Paul al II-lea. Pe altar a fost așezată o față de altar specială, aceeași pe care fericitul papă Ioan Paul al II-lea a celebrat Liturghia când a vizitat România, în anul 1999. Ea a fost dăruită de pr. Ioan Ciobanu, originar din Pildești.
La sfârșitul Liturghiei, pr. Ioan Jicmon, parohul comunității, a amintit câteva etape ale construirii bisericii, ea începând în anul 1994 de către pr. Petru Budău, parohul de atunci. El a pus piatra de temelie la noua biserică în luna mai 1996 și a coordonat lucrările până în luna august 2006. Lucrările au fost preluate și conduse apoi de actualul paroh până în luna iulie 2012, când s-au finalizat.
Biserica a fost ridicată cu ajutorul credincioșilor din sat, din țară și din străinătate, precum și cu sprijinul unor persoane cu suflet mare care au dorit să contribuie.
PS Petru Gherghel le-a mulțumit celor doi parohi care au contribuit la construirea bisericii și le-a oferit crucea sinodală. Apoi s-a citit decretul episcopal de consacrare a bisericii, iar PS Paolo de Nicolo a oferit celor prezenți, în limba latină, binecuvântarea specială din partea Sfântului Părinte.
* * *
Biserica are lungimea de 60 m, lățimea la crucieră 41 m, lățimea corpului 28 m, înălțimea interioară 24 m, înălțimea la vârful crucilor este de 67 m. În interior, în centrul peretelui din prezbiteriu, veghează o icoană în mozaic a Ridicării Preasfintei Fecioare Maria la cer, fiind cea mai mare din țară, având înălțimea de 13,75 m și lățimea de 8,60 m.
Un candelabru, având 600 kg, cu dimensiunea de 6,80 m înălțime, 4 m diametru și 196 de becuri, scoate în evidență frumusețea lăcașului. La exterior, între cele două turnuri, o statuie a sfintei Fecioare Maria înaltă de 3,20 m, cu brațele deschise, îi privește pe toți credincioșii care vin să dea laudă lui Dumnezeu.
Credincioșii sunt chemați la Liturghie și înștiințați despre evenimentele mai importante, vesele sau triste, de patru clopote care sunt acționate automat, sfințite de PS Aurel Percă în ziua de 24 iunie 2012.
Pr. Gabriel Ciobanu și Daniela Mărtișcă