Anul Credinței va începe în octombrie
A mai rămas puțin timp și se va deschide Anul Credinței, atât la nivelul Bisericii Universale cât și în dieceze.
Scrisoarea apostolică a papei Benedict al XVI-lea, Porta fidei (Poarta credinței), publicată anul trecut, la 17 octombrie, anunța proclamarea Anului Credinței începând cu 11 octombrie 2012, în cea de-a 50-a aniversare a deschiderii Conciliului Vatican II. Tot atunci se vor împlini 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice, iar în aceeași lună va fi și Adunarea Generală a Sinodului Episcopilor, cu tema "Noua evanghelizare pentru transmiterea credinței creștine". Anul Credinței se va încheia la 24 noiembrie 2013.
A fost publicat Calendarul Anului Credinței, care va fi deschis cu o celebrare solemnă prezidată de Sfântul Părinte, în dimineața zilei de joi, 11 octombrie, în Piața "Sfântul Petru". Vor participa părinții sinodali și președinții conferințelor episcopale. Calendarul prevede câteva evenimente la care va fi prezent papa Benedict al XVI-lea, împreună cu o serie de întâlniri, întruniri și inițiative care vor aprofunda diferitele teme religioase și culturale legate de celebrare.
Toate inițiativele și evenimentele ce vor avea loc în acest an au scopul de a susține credința credincioșilor. Papa a indicat în Porta fidei obiectivele: "Dorim ca acest An să trezească în fiecare credincios aspirația de a mărturisi credința în plinătate și cu reînnoită convingere, cu încredere și speranță. Va fi o ocazie propice și pentru a intensifica celebrarea credinței în liturgie, și îndeosebi în Euharistie [...] A redescoperi conținuturile credinței mărturisite, celebrate, trăite și rugate și a reflecta asupra actului însuși cu care se crede este o angajare pe care orice credincios trebuie să și-o însușească" (nr. 9).
Logoul Anului Credinței reprezintă o barcă mergând pe valuri, imagine a Bisericii. Catargul mare este o cruce care înalță velele, care la rândul lor, cu semne dinamice, realizează grupul de trei litere ale lui Cristos (IHS). Pe fundalul velelor este reprezentat soarele care, asociat la grupul de trei litere, face trimitere la Euharistie. Pentru a fi informați cu privire la toate evenimentele, a fost dezvoltat un site internet (www.annusfidei.va) disponibil în mai multe limbi. Imnul oficial al Anului Credinței, Credo, Domine, adauge nobis fidem, este ca o invocație către Domnul ca să mărească în toți credința.
Așa cum s-a spus la conferința de presă pentru prezentarea Anului Credinței (21 iunie), "o mică imagine a lui Cristos din domul din Cefalu îi va însoți pe toți pelerinii și credincioșii din diferitele părți ale lumii. Pe spate este scrisă Mărturisirea de credință (Crezul). Unul dintre obiectivele Anului Credinței este de a face din crez rugăciunea zilnică învățată pe de rost, așa cum era obiceiul în primele secole ale creștinismului. Conform cuvintelor sfântului Augustin: "Primiți formula credinței care este numită Simbol. Și când ați primit-o, imprimați-o în inimă și repetați-o în fiecare zi în interior. Înainte de a vă culca, înainte de a ieși, luați cu voi Simbolul. Nimeni nu scrie Simbolul numai cu scopul de a fi citit, ci ca să fie meditat"". În acest sens, papa recomandă Catehismul Bisericii Catolice.
Publicația Lumina creștinului va căuta să-i ajute pe cititori în aprofundarea credinței lor. Câte o cateheză legată de cele 12 articole ale Crezului va însoți revista începând cu luna următoare. La nivel național se pregătește un site (www.credinta-catolica.ro) care va aduna toate textele legate de credință, cum ar fi: Catehismul Bisericii Catolice, Compendiul Catehismului Bisericii Catolice, Micul catehism euharistic, Pregătire pentru primirea primei sfintei Împărtășanii, Credința catolică. Cateheză pentru adulți etc.
Așadar, un an în care se celebrează și se oferă credința; un an în care suntem invitați să cunoaștem conținuturile credinței.
Pr. Cornel Cadar