Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- L. (Adjudeni). "Vă scriu cu rugămintea de a explica semnificația literelor IHS pe care le-am văzut pe unele haine ale preoților. Dedesubtul literelor este un soare cu raze".

Vă răspundem cu explicațiile găsite pe site-ul Radio Vatican. IHS reprezintă inițialele în limba greacă Iesoús Hemón Sotér, "Isus Mântuitorul nostru". Este vorba de așa-numita trigramă a sfântului Bernardin din Siena (1380-1444), cel care a răspândit cultul numelui lui Isus. Acest sfânt, pentru a-i face pe ascultători să rețină mesajul predicilor, a inventat un sistem de litere și de culori vii care era pus în toate locurile publice și private, înlocuind blazoane și steme ale diferitelor familii și corporații adesea în luptă între ele. Trigrama numelui lui Isus a devenit o emblemă foarte răspândită, găsindu-se în orice loc unde Bernardin și ucenicii săi au predicat sau au rămas mai mult timp. Aceasta se vede și astăzi pe fațada palatului public din Siena. Simbolul consistă într-un soare cu razele alungite pe fond albastru, iar deasupra sunt literele IHS. În afară de semnificația de mai sus, literele au fost explicate și altfel. Ele sunt primele trei ale numelui lui Isus în greacă IHSOYS (Iesus) sau sunt inițialele de la "In hoc signo (vinces)", motoul constantinian, dar și "IHS = Iesus hominum salvator = Isus Mântuitorul oamenilor". Fiecărui element, sfântul Bernardin i-a atribuit o semnificație: soarele central este aluzie clară la Cristos care dă viață așa cum face soarele și sugerează ideea de iradiere a iubirii; căldura soarelui este răspândită de raze, în număr de 12 linii ondulatorii cu referire la drumurile întortocheate ale apostolilor și apoi opt raze drepte care reprezintă fericirile evanghelice; fâșia care înconjoară soarele reprezintă starea de beatitudine a celor fericiți care nu cunoaște sfârșit, fondul celest este simbol al credinței iar aurul, cel al iubirii. Bernardin a lungit brațul stâng al lui H tăindu-l sus pentru a face o cruce, care în unele cazuri este așezată pe linia mediană a literei H. Tot simbolul este înconjurat de inscripția exterioară în latină luată din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Filipeni: "În numele lui Isus să se plece tot genunchiul, al celor din ceruri, al celor de pe pământ și al celor de dedesubt". Ioana d'Arc a cusut trigrama pe stindardul ei de luptă și mai târziu a fost adoptată de călugării iezuiți, care au luat cele trei litere ca emblemă a lor.

- C. (Iași). "La sfârșitul lunii iunie s-a împlinit un an de la inaugurarea capelei din cadrul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Iași, pentru adorația preasfântului sacrament, zece ore pe zi, excepție făcând zilele de duminică și cele de sărbători de poruncă. Este o mare realizare, un mare dar al bunului Dumnezeu pentru care noi, credincioșii, aducem modestele noastre mulțumiri inițiatorilor. Fie ca Domnul să reverse multitudine de haruri peste ei. Fie ca Domnul să-i întărească, să-i ocrotească, să-i lumineze pe cei care îl adoră pe Isus, se roagă pentru ei, pentru comunitate. Fie ca tot mai mulți credincioși să descopere drumul spre capelă".

Mulțumim și felicităm comunitatea "Adormirea Maicii Domnului" din Iași pentru gândurile trimise, pentru rugăciunile care le înalță către Domnul și ne dorim și noi, așa cum și-a exprimat dorința în finalul mesajului: "Ca tot mai mulți credincioși să descopere drumul spre capelă".

- A. (e-mail). "Sunt mătușa unui copil care se pregătește pentru prima sfântă Împărtășanie. Am aflat cu stupoare că pregătirea pentru acest prim important eveniment din viața lui (exceptând Botezul) o face cu tineri din Acțiunea Catolică. Vă întreb ce pregătire au acești tineri? Oare sunt mai capabili decât părintele paroh care a studiat atâția ani în Seminar? Cine este în măsură să îi pregătească pentru prima lor întâlnire cu Isus: un tânăr sau un preot? Să le explice mai bine? Să îi pregătească pentru spovadă? Înțeleg când părintele are ceva urgent de făcut și este înlocuit o dată, de două ori sau când se face pregătirea la cântece. Însă mi se pare de neconceput ca un tânăr să îi pregătească pentru spovadă. Zilele trecute mi-a spus nepotul meu că va face spovada cu un tânăr. Seara îmi povestește că tânărul a intrat în locul părintelui și el în locul penitentului... Explicarea semnificației confesiunii o putea face părintele, nu credeți? Nimeni nu este mai indicat decât Sfinția sa... Ce își vor aminti copiii? Că părintele nu a avut timp să facă pregătirea necesară cu ei?!... Poate va dori pe viitor să devină și el preot. Ce exemplu îi va rămâne în minte? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!".

Cel mai bine este să luați direct legătura cu părintele pentru a lămuri problemele. Poate că acolo unde sunteți dv. lucrurile au scăpat de sub control. Noi știm că în toate parohiile din dieceză, copiii (unde sunt mai mulți) sunt împărțiți pe grupe, la fiecare grupă fiind pus un responsabil (tânăr, adult, dascăl). Preotul face cu toți lucrurile mai importante, restul revine responsabililor de grupă, care se întâlnesc cu preotul pentru a vedea ce au de făcut. La final, copiii sunt verificați de către preot... Motivul este simplu: nu ai cum să te ocupi de toți care sunt diferiți, ci trebuie ca un responsabil să aibă câțiva de care să se ocupe mai îndeaproape.

- Petru Susan (Bălușești). Nu de mult a fost creat cardinal un episcop greco-catolic din România. De ce nu este creat și un episcop romano-catolic din România? Dacă o să ajungă papă un cardinal greco-catolic, noi toți, romano-catolicii, trebuie să ne facem greco-catolici?".

Cardinalii sunt cei mai apropiați colaboratori ai papei. Ei sunt aleși pentru a-l ajuta pe suveranul pontif în conducerea Bisericii fie în mod colegial, fie personal, îndeplinind diferite misiuni în cadrul Curiei Romane. De asemenea, cei care nu au împlinit 80 de ani au misiunea de a-l alege pe noul papă. Cât privește alegerea cardinalului din țara noastră, este o onoare pentru noi și trebuie să ne bucurăm foarte mult pentru că ne reprezintă pe toți cei din Biserica Catolică din România, fie romano-catolici, fie greco-catolici. Împreună suntem catolici din aceeași Biserică. Poate ați citit de mai multe ori în această revistă că atunci când are loc o sesiune a Conferinței Episcopilor din România se întâlnesc toți episcopii romano-catolici și greco-catolici și sunt aduse în discuție problemele Bisericii Catolice din România. Referitor la a doua întrebare, răspunsul îl aflați dacă vă gândiți invers: dacă acum papa este romano-catolic nu înseamnă că greco-catolicii își schimbă ritul. Fiecare catolic rămâne în ritul său.

- R.B. (județul Bacău). "Sunt un credincios romano-catolic dintr-o localitate din județul Bacău și vă rog să mă lămuriți în următoarea problemă: în luna septembrie a anului trecut a avut loc cununia religioasă a fiului meu în biserica parohială a miresei, ce aparține decanatului de Bacău. Înainte de căsătorie cu două zile, am fost chemați de către preot, atât noi cât și părinții miresei, pentru a ne spune că este un ordin din partea Preasfințitului să dăm câte o declarație și s-o semnăm. Dacă este adevărat, atunci vă rugăm să dați conținutul acelei declarații pe care trebuie s-o dea părinții înainte de căsătoria copiilor lor ca să fie cunoscută de toată lumea, deoarece ne-am interesat și la alte parohii și nu se face așa ceva".

Din păcate nu ne-ați dat mai multe amănunte și nu știm conținutul declarației pe care a trebuit s-o semnați. Bănuim că în cadrul pregătirii pentru căsătorie, părintele a constatat pericolul amestecului părinților în viața noii familii. E posibil să vă fi chemat pentru a vă pune în vedere că noua familie trebuie să se dezvolte fără amestecul părinților. Pentru a fi sigur că ați înțeles v-a pus să semnați. Dacă a fost așa, credem că sunteți de acord cu noi că nu e un lucru rău. Dacă lucrurile au stat altfel, vă rugăm să reveniți cu amănunte sau să vorbiți direct cu parohul sau cu părintele decan.

- Diana Gal (Bacău). "În ziua de 2 august în calendarul catolic se găsește sărbătoarea numită Porțiuncula. Această sărbătoare este legată mult de sfântul Francisc din Assisi care într-o noapte din luna iulie a anului 1216, în timp ce se afla în genunchi în fața altarului Porțiunculei, a văzut pe neașteptate o lumină ce strălucea pe zidurile capelei și au apărut sfânta Fecioară Maria și Isus. Mântuitorul l-a întrebat pe sfântul Francisc ce har ar dori pentru binele oamenilor. Francisc a răspuns: "Deoarece acela ce îți vorbește este un păcătos mizerabil, o Dumnezeule îndurător, doresc milă pentru frații păcătoși și pentru toți cei care vor intra în această biserică să aibă de la tine, Doamne, iertare..." Fie ca această sărbătoare a Porțiunculei să ne conștientizeze faptul că suntem păcătoși și greșitori și să ne înalțe la idealurile cerești... Biserica ne invită din nou să privim la sfânta Fecioară Maria ca la un model de trăire și slujire pentru că ea a biruit păcatul prin neprihănita sa zămislire. În viața pământească sfânta Fecioară Maria a fost fiică a lui Dumnezeu, mama lui Isus, mireasa Duhului Sfânt și acum e regina cerului și a pământului slăvită de îngeri și de oameni și puternică mijlocitoare pe lângă tronul Fiului său. Solemnitatea Adormirii Maicii Domnului e un prilej pentru noi să ne deschidem sufletul pentru a pregusta fericirea paradisului unde sfânta Fecioară Maria tronează ca regină peste cer și pământ".

Vă mulțumim pentru gândurile trimise. Ele ne amintesc că cele două sărbători ne învață să trăim frumos.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat