Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

- I. Herciu (Faraoani). "În anul 2005, tatălui meu i-a fost eliberat titlul de proprietate pentru toate suprafețele de teren pe care le-a deținut înainte de colectivizare. El a decedat în anul 2011, iar cu ocazia dezbaterii succesorale am constatat o serie de nereguli ale titlului de proprietate, atât cu privire la nume, cât și cu privire la numărul cadastral al tarlalelor. Menționez că noi, moștenitorii, stăpânim tot terenul și nu avem neînțelegeri nici între noi, frații, nici cu alte persoane străine, dar nu putem să ieșim din indiviziune, din cauza acestor greșeli. Cum putem rezolva această problemă?".

Întrucât pe titlul eliberat pe numele tatălui dv. s-au strecurat erori materiale, atât cu privire la nume, cât și cu privire la amplasament, va trebui să vă adresați Comisiei Județene Bacău și Prefecturii Bacău, în vederea rectificării titlului de proprietate. La cererea pe care o formulați, va trebui să anexați copii de pe actele de stare civilă ale tatălui dv., iar cu privire la amplasamentul terenului, se va efectua o expertiză care să stabilească în mod corect amplasamentul. Precizez că pentru clarificarea situației amplasamentului vă puteți adresa și instanței de judecată cu o cerere de rectificare a titlului de proprietate, iar în cadrul acestui dosar se va efectua expertiza topometrică. După opinia mea, cererea adresată instanței de judecată trebuie să o faceți după trecerea termenului de 30 de zile de la data la care v-ați adresat comisiei județene, întrucât unele instanțe, fără acest demers, resping acțiunea ca prematur introdusă.

- M. Roman (Iași). "În anul 2010, mama mea a suferit un accident cerebral care i-a afectat grav discernământul. La această dată ea nu poate semna nici un fel de act la notar sau la o altă instituție și nu putem dezbate succesiunea după tătăl meu. Există vreo cale ca ea să poată semna actele juridice?".

Conform art. 164 din Codul civil, "persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienației ori debilității mintale, va fi pusă sub interdicție judecătorească. Pot fi puși sub interdicție judecătorească și minorii cu capacitate de exercițiu restrânsă".

Cererea prin care se solicită punerea sub interdicție a unei persoane va fi adresată instanței de judecată de către oricare dintre persoanele prevăzute la art. 111 din Codul civil:

- persoanele apropiate minorului, precum și administratorii casei în care locuiește minorul;

- serviciul de stare civilă, cu prilejul înregistrării morții unei persoane, precum și notarul public, cu prilejul deschiderii unei proceduri succesorale;

- instanțele judecătorești, cu prilejul condamnării la pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părintești;

- organele administrației publice locale, instituțiile de ocrotire, precum și orice altă persoană.

În cadrul procesului de punere sub interdicție va fi numit un tutore, conform art. 166 din Codul civil care poate fi orice persoană ce are capacitate de exercițiu. Cu ocazia soluționării dosarului de punere sub interdicție va fi expertizat bolnavul pentru a se constata dacă acesta are sau nu discernământ. De asemenea, se vor solicita relații și de la Parchet, în legătură cu starea de sănătate a bolnavului, care va efectua cercetări în acest sens (se vor audia martori care să confirme starea de boală), iar instanța va trebui să procedeze, în mod obligatoriu, la ascultarea bolnavului pentru a constata în mod direct dacă acesta are sau nu capacitatea de exercițiu.

Cererea de punere sub interdicție se va soluționa în regim de urgență, iar participarea procurorului este obligatorie. Prin hotărârea de punere sub interdicție, instanța de tutelă numește, de îndată, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicție, iar toate actele juridice vor fi semnate în locul interzisului de către tutore.

Actele juridice încheiate de persoana pusă sub interdicție judecătorească sunt anulabile, chiar dacă la data încheierii lor aceasta ar fi avut discernământ. Cu toate acestea, conform art. 43 pct. 3, "persoana lipsită de capacitate de exercițiu poate încheia singur actele anume prevăzute de lege, actele de conservare, precum și actele de dispoziție de mică valoare, cu caracter curent și care se execută la momentul încheierii lor".

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat