Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Ziua Mondială a Păcii
"A educa tinerii la dreptate și la pace" este tema pentru cea de-a XLV-a Zi Mondială a Păcii (1 ianuarie). Tema reprezintă împlinirea unui "drum al păcii" propus de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea cu mesajele din anul 2006 până astăzi, ale căror teme au fost: adevărul ("În adevăr pacea", 2006), demnitatea persoanei umane ("Persoana umană, inimă a păcii", 2007), unitatea familiei umane ("Familia umană, comunitate de pace", 2008), lupta împotriva sărăciei ("Combaterea sărăciei, construirea păcii", 2009), păzirea creației ("Dacă vrei să cultivi pacea, păzește creația", 2010) și libertatea religioasă ("Libertatea religioasă, cale pentru pace", 2011). Mesajul din anul 2012 se adresează minților și inimilor tinerilor. Ziua Mondială a Păcii este celebrată din anul 1968, în prima zi a fiecărui an.

Migranții și evanghelia
Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a 98-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului, care va fi celebrată la 15 ianuarie, are ca temă: "Migrațiile și noua evanghelizare". Plecând de la un text din exortația apostolică Evangelii nuntiandi a papei Paul al VI-lea, "A-l vesti pe Isus Cristos unic Mântuitor al lumii «constituie misiunea esențială a Bisericii»", papa accentuează că, în situația de astăzi, "trebuie să trezim în fiecare dintre noi entuziasmul și curajul care au stimulat primele comunități creștine să fie vestitoare neînfricate ale noutății evanghelice" și cheamă Biserica să treacă la o nouă evanghelizare și în vastul și complexul fenomen al mobilității umane.

Călătorii apostolice
Benedict al XVI-lea va merge în Mexic și Cuba, în primăvara lui 2012. Pr. Federico Lombardi, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a precizat: "Este suficient să se privească harta geografică pentru a vedea că Mexicul și Cuba se află în aceeași direcție față de Roma și, prin urmare, cel mai logic ar fi să se viziteze mai curând aceste două țări, într-o singură călătorie, decât altele care necesită un itinerar mai lung și mai complex".

Discriminarea creștinilor
La fiecare cinci minute în lume moare pentru credință un creștin și în fiecare an 105.000 de creștini sfârșesc prin moarte violentă ca rezultat al unor conflicte religioase, s-a afirmat la conferința internațională despre libertatea credinței, cu tema "Problema discriminării și persecuției împotriva creștinilor", organizată de Biserica Ortodoxă Rusă în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie 2011, la Moscova, printre participanții catolici fiind și arhiep. Erwin Josef Ender, reprezentantul Sfântului Scaun. S-a prezentat situația creștinilor în Irak, țările din Orientul Mijlociu, Egipt și alte țări din Africa de Nord, precum și din Pakistan, Afghanistan, Nigeria, Indonezia, Eritrea, Sudanul de Nord și India.

Bradul la Vatican
Ucraina a dăruit în anul 2011 bradul din Piața "Sfântul Petru", un brad de 60 de ani, înalt de peste 30 metri, având greutatea de 5 tone. Pomul a fost înălțat la 5 decembrie 2011, alături de tradiționala iesle, aproape de obelisc. România a oferit bradul de Crăciun papei Ioan Paul al II-lea pentru Piața "Sfântul Petru" în anul 2001. Anual, lemnul bradului este dăruit unor asociații sau comunități de recuperare pentru prelucrarea în scopuri de binefacere.

Cardinal decedat
După o lungă suferință cauzată de leucemie și anemie, diagnosticate în anul 2009, a trecut la Domnul, la vârsta de 76 de ani, cardinalul John Patrick Foley, în ziua de 11 decembrie 2011. A fost unul dintre președinții Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale, din anul 1984 până în anul 2007. Papa Benedict al XVI-lea l-a creat cardinal în anul 2007, numindu-l mare maestru al Ordinului ecvestru al Sfântului Mormânt de la Ierusalim. Pe când era încă arhiepiscop, a vizitat și România, în perioada 17-21 noiembrie 2006, participând la Simpozionul pentru Drepturile Copilului și Film desfășurat la București.

Carta ecumenică
O dezbatere ecumenică, organizată la 1 decembrie 2011 la Viena de fundația catolică "Pro Oriente", a marcat împlinirea unui deceniu de la semnarea documentului "Charta oecumenica". Situația actuală a raporturilor dintre Biserici, actualizarea obiectivelor fixate de Carta ecumenică și semnificația acesteia la 10 ani distanță de la semnarea sa la 22 aprilie 2001, au fost principalele subiecte abordate în cadrul dezbaterii cu tema "Piatră de hotar a ecumenismului sau ocazie pierdută?". Carta ecumenică, primul document comun publicat de Bisericile din Europa în ultimii o mie de ani, cuprinde obiectivele asumate de Bisericile creștine europene prin care se angajează să înainteze pe calea ecumenismului.

Aniversare CCEE
Consiliul Conferințelor Episcopale ale Europei (CCEE) a sărbătorit "cei 40 de ani de activitate în serviciul pentru comuniunea dintre episcopi în Europa" printr-un seminar despre Europa și noua evanghelizare, la 22 noiembrie, la Roma.

Forum european
O delegație mixtă de episcopi catolici și mitropoliți ortodocși - participanți la al doilea Forum european catolico-ortodox desfășurat la Rodos (Grecia), în perioada 18-22 octombrie 2010, pe tema "Relații Biserică-stat" - a înmânat papei Benedict al XVI-lea, la 23 noiembrie 2011, o ediție specială a Actelor Forumului. A treia ediție a forumului se va desfășura la invitația patriarhului de Lisabona, José Cruz Policarpo, în capitala portugheză în iunie 2012.

"Dreaptă între națiuni"
În cadrul unei ceremonii desfășurată joi, 3 noiembrie 2011, la memorialul Yad Vashem, la Ierusalim, a fost proclamată "dreaptă între națiuni" sora Marie-Veronique, călugăriță catolică belgiană decedată în anul 1973. Cu riscul vieții, sora a ascuns în mănăstirea din La Hulpe, în anii ocupației naziste, numeroase tinere evreice, salvându-le astfel de la deportare.

Creștini și musulmani
În Iordania, la Wadi-al-Kharrar, s-a desfășurat între 21 și 23 noiembrie 2011, al doilea seminar al Forumului catolico-musulman pe tema "Rațiune, credință și persoana umană. Perspective creștine și musulmane". Forumul a fost constituit de Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios și de Royal al Al-Bayt Institute for Islamic Thought, institutul islamic care în toamna anului 2007 s-a făcut promotor al scrisorii "A Common Word", documentul semnat de 138 de personalități musulmane din toată lumea pe tema dialogului cu lumea creștină. La întâlnire au participat 24 de personalități, 12 catolice și 12 musulmane.

Jertfă de sânge
Călugărița croată Lukrecija Mamici și voluntarul italian Francesco Bazzani au fost uciși în Burundi, în timpul unui jaf la misiunea din Kiremba, în Dieceza de Ngozi, duminică, 27 noiembrie 2011. Într-o telegramă semnată de cardinalul Tarcisio Bertone, secretar de stat al Vaticanului, Sfântul Părinte îi cere lui Dumnezeu "să le primească în împărăția sa" pe aceste persoane care și-au consacrat viața slujirii celor bolnavi și săraci. În același atac a fost rănită și călugărița Carla Lucia Brienza. Misiunea din Kiremba este condusă de surorile Congregației "Slujitoarele Carității".

Activist catolic ucis
În Pakistan, un grup de oameni legat de mafia terenurilor, l-a asasinat pe Akram Masih, activist catolic pakistanez, căsătorit și tată a patru copii, rezident la Renala Khurd, districtul Okara, în provincia Punjab. Delictul a fost comis în seara de 23 noiembrie 2011. Era un catolic devotat, angajat în problemele sociale, care se lupta cu dăruire și pasiune pentru drepturile minorităților religioase din zonă. În anul 2003, tot în zonă, a fost ucis în circumstanțe similare părintele George Abraham, și el activist pentru drepturile minorităților și apărător asiduu al proprietăților lor, amenințate de confiscare din partea latifundiarilor musulmani.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat