"Babaul" nu există, așadar, curaj!
Revăd și acum serile în care mama mă trimitea după apă. Să fiu sinceră, mi-era atât de frică! Iar dacă iau în calcul și beciul, în care păstra murăturile și cartofii, deja mi se pare că retrăiesc toată frica pe care o experimentam ori de câte ori trebuia să-i aduc ceva de acolo.
Așa am fost crescută eu! Am înțeles că trebuie să-mi fie frică de "babau", ceea ce mai târziu s-a transformat în frică de întuneric, pentru ca apoi să-mi fie frică de băieți și de locurile retrase, în care, poate fără voința mea, m-aș fi regăsit deodată singură.
Abia în adolescență mi-am dat seama de ce mi-au insuflat părinții această așa-zisa frică. Trebuia să am grijă de mine, de integritatea mea fizică, trebuia să-mi protejez trupul de ochii altora și aceasta nu ascunzându-mă, ci "ascunzându-l". Cu alte cuvinte, trebuia să învăț încă de mică să-mi păstrez puritatea trupească printr-o îmbrăcăminte adecvată și printr-o atitudine pe măsură, pentru a nu lăsa spațiu nici unei interpretări care ar fi putut să vină mai ales din partea băieților.
Am înțeles mai târziu că noi, fetele, suntem create pentru ca într-o zi, răspunzând unei chemări speciale din partea lui Dumnezeu, să fim alese de un băiat, alături de care să întemeiem o familie. O familie! Ce cuvânt nobil! Ce plan de iubire!
Crescusem cu frica de care vă spuneam. Nu mergeam singură după apă pentru că mă temeam, iar în beci aprindeam de fiecare dată lumina. La școală am învățat că trebuie să fiu modestă, reținută în gesturi și decentă în îmbrăcăminte, iar în vorbe, trebuia să fiu atentă mai ales la cuvintele cu dublu înțeles. E inutil să spun că peste toate acestea era și motivația spirituală, insuflată și susținută de preoții noștri care ne îndemnau mereu la modestie. Și acum îmi vin în minte cuvintele părintelui paroh care spunea că "modestia dă frumusețea unei fete și nu frumusețea ei în sine, care este trecătoare".
A sosit ziua primei mele îndrăgostiri. Ce luptă! Cum s-au răsturnat deodată toate principiile bune din mine! Cum am uitat și de frică, și de întuneric, și de modestie! Dar el, actualul meu soț, educat la rândul său în același spirit în care fusesem educată eu, m-a ajutat să înțeleg că nu sunt un lucru, ci o persoană, că nu se va căsători cu mine pentru un timp, ci pentru toată viața, și că, odată căsătorită, nu-mi voi mai aparține în totalitate, ci vom aparține unul altuia pentru totdeauna.
Cum sunt frumoși băieții bine educați! Și nu știu dacă o să mă credeți, dar din acea zi mie nu mi-a mai fost și nu-mi mai este frică. Mă simțeam și mă simt în siguranță pentru că am lângă mine pe cineva care mă iubește ca pe o persoană. Astăzi, când formăm cu adevărat o familie, pentru că între timp ne-a făcut Dumnezeu un dar, ne-a dat un copil, nu pot decât să constat că efortul părinților mei în a-mi da o educație bună a meritat și le mulțumesc!
Astăzi "babaul" nu mai spune mare lucru, iar copiii nu mai sunt educați în adevăratul spirit al respectului și al fricii. Departe de mine gândul că trebuie să ne speriem copiii sau să-i educăm în așa fel încât să le fie frică în adevăratul sens al cuvântului. Pornind însă de la ideea de frică va trebui să ajungem la aceea de respect. Un copil trebuie să învețe de mic ce înseamnă respectul, pentru a se respecta pe sine și pe alții atunci când va începe să crească și mai ales atunci când va intra cu adevărat în viața socială. Iar o fetiță va trebui să învețe și mai mult ce înseamnă respectul de sine pentru a nu deveni mai târziu, prin modul de a fi și de a se îmbrăca, piatră de poticnire. Lipsa de modestie face mai rău omenirii decât adevăratele războaie. Așadar, curaj! "Babaul" nu există, există doar respectul dobândit prin conștientizarea a ceea ce suntem și facem. (Simona)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba