Ep. Anton Durcovici - Mai aproape de altare
"Dorim să sărutăm lanțurile celor care, închiși pe nedrept, plâng și se întristează pentru atacurile împotriva religiei, pentru distrugerea instituțiilor sfinte, pentru mântuirea veșnică a poporului amenințat de un astfel de pericol, și mai mult pentru propriile suferințe și pentru libertatea pierdută". Aceste cuvintele, rostite la 27 martie 1952 de papa Pius al XII-lea, ne arată care a fost atitudinea Sfântului Părinte față de martirii Bisericii lui Cristos și implicit față de martirii Bisericii din România.
Vorbind despre cauza de beatificare a episcopului de Iași Anton Durcovici, faza diecezană a început la Iași prin decretul dat de ep. Petru Gherghel la 25 martie 1997 și s-a încheiat la 11 septembrie 1999, tot la Iași, când dosarul a fost trimis la Roma la Congregația pentru Cauzele Sfinților.
După ce Congregația, studiind dosarul, a aprobat validitatea procesului desfășurat la Iași, a fost numit un relator în persoana pr. Zdzislkaw Kijas, OFMConv. Împreună cu postulatorul cauzei numit de PS Petru Gherghel a fost redactată lucrarea care poartă numele Positio super martyrio.
În această carte (Positio) sunt prezentate documentele personale, biografia, documentele procesuale și raportul comisiei istoricilor asupra vieții, activității, și mai ales asupra virtuților și martiriului episcopului de Iași Anton Durcovici. Sunt prezentate apoi mărturiile celor ce l-au cunoscut de aproape pe episcop.
Un rol important în Positio îl ocupă martiriul material și cel formal atât din partea persecutorului, cât și din partea celui persecutat, mai concret, cum s-a desfășurat persecuția din partea sistemului comunist împotriva Bisericii și cum a rezistat Biserica și episcopul martir împotriva celor ce ar fi voit să izoleze creștinii romano-catolici și greco-catolici de Sfântul Scaun.
Această lucrare, Positio, a fost prezentată în ziua de 25 iunie, Eminenței sale card. Angelo Amato, prefectului Congregației pentru Cauzele Sfinților, de PS Petru Gherghel, însoțit de pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei. Cardinalul Amato a vorbit despre martirii persecuției comuniste ca despre adevărați martiri ai evanghelizării popoarelor.
Pe drept, episcopul Anton Durcovici, împreună cu toți ceilalți mărturisitori ai credinței care au sfârșit în temnițele securității din dragoste pentru Cristos și evanghelie, pot fi considerați martiri și mărturisitori ai secolului al XX-lea.
Din acest moment, lucrarea prezentată prefectului Congregației va fi supusă analizei comisarilor teologi, apoi comisiei formate din episcopi și cardinali, urmând ca ultimul cuvânt să îi aparțină Sfântului Părinte.
Cu exemplul său, episcopul Anton Durcovici arată că evanghelia lui Cristos poate să fie trăită de toți oamenii și în toate timpurile. Datorită martiriului său, Biserica locală de Iași își continuă istoria sa de mântuire, încrezătoare că o Biserică născută sub crucea lui Cristos poate să crească și să se dezvolte și în mijlocul persecuțiilor. Această speranță a fost întărită în poporul român de cuvintele fericitului papă Ioan Paul al II-lea, în a doua zi a vizitei în România din anul 1999 (desfășurată între 7 și 9 mai). "Lanțurile voastre, cătușele conaționalilor voștri sunt gloria Bisericii: adevărul v-a făcut liberi! Au încercat să vă ia libertatea, să vă oprime, dar fără succes. Ați rămas liberi în interior chiar și în lanțuri; liberi chiar și atunci când plângeați; liberi chiar și atunci când comunitățile voastre au fost profanate și lovite. Am venit pentru a aduce un omagiu poporului român, fraților și surorilor care au sfințit acest pământ cu mărturia lor de credință, un popor creștin mândru de identitatea sa, mereu apărată cu un preț scump".
Să susținem acest proces de beatificare cu rugăciunile noastre statornice îndreptate spre Domnul prin mijlocirea inimii neprihănite a Mariei, căreia episcopul Durcovici i-a încredințat Dieceza de Iași și întreaga Biserică din România.
Pr. Isidor Iacovici, postulator