Parodia ca fenomen
În zilele noastre, mai mult decât oricând, se folosește în mod conștient și exagerat un limbaj agresiv și licențios. Se pleacă de la ceea ce domină în mod convențional cunoștințele comune și sunt exploatate la maximum gustul ridicolului și efectul comic. Și asta fără să se țină seama că cineva poate fi rănit. Cel mai grav este însă faptul că o astfel de practică tinde să se generalizeze, așa încât se poate vorbi chiar de un fenomen. Iar acest fenomen are un nume: parodia.
Bazată pe refuzarea semnificațiilor împământenite și pe respingerea a ceea ce ține de seriozitatea unei autorități, parodia mizează de multe ori pe libertatea de a nu fi trași la răspundere pentru ceea ce se spune. Iar cuvântul "magic" cu care se invocă scuzarea implicită este pamflet. Din nefericire, este practicată la dimensiuni îngrijorătoare și așa-numita bășcălie, o formă mult mai la îndemână de a persifla totul. Să ne gândim că o face până și acel personaj simpatic intitulat drept mucalit. Ba chiar se și cred cu toții ca fiind "de spirit".
Dincolo de toate acestea însă, mai rămâne loc și pentru valori autentic spirituale? Isus avertizează: "Nu aruncați mărgăritarele voastre..." Dar odată aruncate, mai merită oare să fie culese din mocirla derâderii?
Pr. Cristian Chinez