La urmă, cui folosește?
Nu de mult, într-una din zile, întoarsă de la serviciu, soția a avut un dialog foarte serios cu fiica mai mare, căreia i-a spus printre altele să vorbească și cu mătușa (profesoară), pentru a avea un răspuns mult mai complet la întrebările pe care și le pusese. O atitudine care, sincer, nu mi-a plăcut! De ce trebuia să vorbească fiica mea cu mătușa ei? De ce cu ea și nu și cu mine? Sau, de ce nu doar cu mine? Doar sunt tatăl ei! De ce trebuia să fiu exclus dintr-o problemă care mă privea în mod direct? Eram foarte supărat și pentru asta am făcut un scandal "monstru".
După un timp, în care spiritele s-au mai limpezit, m-am gândit să "reiau" dialogul: "Și totuși, de ce sunt exclus dintr-o problemă a fiicei mele? am întrebat-o pe soție". "Tu, mi-a răspuns ea, înainte să ți se explice ceea ce se întâmplă, pretinzi că trebuie să știi totul. Și, într-o oarecare măsură, ai dreptate. Trebuie să știi ceea ce se întâmplă cu fiica noastră, așa cum trebuie să știi ce se întâmplă cu toți copiii noștri, dar depinde de modul în care ești dispus să știi. Dacă pretinzi, așa cum ai făcut adineauri, nu te aștepta ca vreunul dintre copii să se deschidă față de tine și să-ți spună ceea ce îl frământă. Nu ți se pare că, mai mult decât iubire și respect, ai indus în copii un sentiment de frică? Cum crezi că pot să se apropie ca să-ți vorbească, văzându-te mereu nervos? Ce, eu nu am problemele mele la serviciu? Problemele mele de sănătate, pe care tu le știi, nu m-ar fi îndreptățit mult mai mult decât tine să fiu nervoasă? La urmă, cui folosește?"
O ascultam aproape hipnotizat de vocea-i blândă, de profunzimea discursului și de intenția ei de a schimba ceva în atitudinea mea. Mă și gândeam să "sar" din nou, să răspund nervos, să învețe la rândul ei că eu sunt "bărbatul" din casă. Că prea mi se părea că s-a "aliat" cu fiica mai mare împotriva mea. Dar..., vorba ei, "la urmă, cui folosește?". Și apoi, pe undeva avea dreptate. Eram o fire vulcanică. Mă irita orice vorbă spusă pe la spate, orice apropo, chiar și glumele care se făceau pe seama mea.
Am acceptat ideea că era necesar ca fiica mea să vorbească și cu mătușa ei. Era o problemă de relaționare la nivel de clasă. Și, cum mătușa era profesoară, iar pe deasupra și specialistă în pedagogie, am ajuns la concluzia că nu era de competența mea.
Am vorbit la rândul meu cu un preot, care m-a lămurit că nici măcar nu trebuie să fim "competenți" în toate. Ba mai mult, ar fi o mare mândrie să pretinzi că te pricepi la toate. În același timp, din toată "povestea" asta am mai învățat un lucru, și anume că o persoană nu se judecă în funcție de un singur lucru care i s-a întâmplat. Eu m-am considerat nedreptățit pentru că soția i-a spus fiicei să vorbească și cu mătușa. Dacă m-aș fi întrebat asupra competenței mele în privința problemei fiicei mele, dacă mi-aș fi dat seama de ce fiica mea nu a avut curajul să vorbească cu mine, atunci lucrurile ar fi luat o altă turnură.
Judecăm persoanele fără să fim competenți, le judecăm pentru ceea ce s-a întâmplat, fără a ține seama de context, de starea lor, de atitudinea pe care am avut-o noi până în acel moment față de ele. Judecăm, deși nu suntem îndreptățiți! Și apoi, mai greșește și omul, ce, noi nu greșim? Și, dacă ne-am certa sau am avea o reacție neprevăzută, la urmă, cui folosește? (Marcelin)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba