Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Nazaret

Nazaretul ar trebui considerat cel mai important loc marian din lume, deoarece aici Maria nu doar s-a arătat câtorva persoane pentru scurt timp, ci aici a trăit, a muncit, s-a rugat, s-a îngrijit de Isus ani și ani de zile. Într-o traducere mai veche, Nazaret (Națrat) ar fi numele unei flori. Nazaretul se deschide ca petalele unei flori între colinele Galileii.

Îngerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu într-un oraș din Galileea, numit Nazaret, iar la întoarcerea din Egipt, sfânta familie a mers să locuiască în același oraș, Nazaret. După perioada biblică, cele două răscoale evreiești împotriva romanilor au făcut mari pagube în Galileea, dar Nazaretul nu a fost afectat. Încet-încet a crescut și comunitatea creștină (inițial numiți "nazareni"), condusă de Iuda Tadeu. Așa apare, în jurul casei Mariei, o sinagogă-biserică, în stilul sinagogilor timpului. Pe la anul 450, este înlocuită de o bazilică bizantină, mare, cu trei nave. Grota Bunei-Vestiri nu a fost introdusă în biserică, dar se ajungea la ea coborând pe o scară. După anul 313, încep să vină pelerini în Palestina. Primul care vorbește despre Nazaret este Anonimus din Piacenza, în anul 570, care spune că a văzut aici cartea din care a învățat Isus și piatra pe care el a șezut. Mai vorbește și despre frumusețea femeilor din Nazaret. Un alt pelerin, Arculf, scria, în anul 638, că a văzut "biserica ridicată deasupra casei unde a intrat arhanghelul Gabriel".

În anul 1099 sosesc aici cruciații și construiesc peste vechea bazilică o nouă clădire imensă, mai mare ca bazilica de azi. După înfrângerea cruciaților, biserica este distrusă. Au rămas doar ruine care acopereau Grota Bunei-Vestiri.

În anul 1620, călugării franciscani au primit în dar, de la principele turc Fakhr, teritoriul din zona bazilicii, iar în anul 1730 apare prima biserică franciscană, în care a fost introdusă și Grota Bunei-Vestiri. Pe altarul existent în grotă s-a scris: "Aici, Cuvântul s-a făcut trup". Călugării au avut la dispoziție doar șase luni, timp în care funcționarul musulman era plecat în pelerinaj la Mecca, pelerinaj plătit de frați, desigur. În secolul al XX-lea, biserica a fost demolată pentru a se ridica bazilica modernă de azi.

Între anii 1955 și 1959 s-a construit noua bazilică. În timpul construcției fundației, s-au descoperit multe urme din clădirile antice și din biserica ridicată de cruciați. Poate cea mai interesantă descoperire, prin bucățile de tencuială din prima sinagogă-biserică, este o piatră cu inscripția grecească XE MAPIA (Kh-air-e Maria - Bucură-te, Marie).

Actuala bazilică l-a avut ca arhitect pe Giovanni Muzio și a fost consacrată la 25 martie 1969. A fost construită din beton armat, fiind placată pe exterior cu piatră albă de Galileea. La intrare, pătrundem într-o biserică intermediară și suntem înconjurați de un semiîntuneric mistic, pentru ca, imediat, să fim conduși, în stânga, spre Grota Bunei-Vestiri. Punctul central al Nazaretului este altarul din grotă, care se sprijină pe patru capiteluri din biserica antică. Grota face parte din complexul de locuințe al vechiului sat.

Biserica mare, de sus, impresionează prin mărime (45/27 m), variația de culori de marmură, mulțimea și frumusețea mozaicurilor, culorile vii ale vitraliilor. Altarul principal este din marmură roșie, având forma unei bărci. Deasupra merită atenție tabernacolul de argint aurit. În spatele altarului, un mozaic imens reprezintă întreaga Biserică: în centru Isus și sfântul Petru, iar spre ei se îndreaptă toate neamurile pământului. Însă, cu siguranță, cel mai frumos lucru de aici este cupola (cu diametrul la bază de 18 m), o adevărată bijuterie arhitectonică: un crin imens, care coboară spre pământ, trăgându-și parcă seva din cer. În curtea bazilicii pot fi admirate diverse mozaicuri ce o reprezintă pe Maria, donații ale multor țări, printre care România.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat