Curier juridic
* C.D. (Pașcani). "În anul 2009 am cumpărat cu act autentic o suprafață de teren de la o persoană fizică, în urma unui anunț dat la ziar de aceasta. La scurt timp de la cumpărarea acestui bun, am fost informat de biroul notarial că acest teren a fost vândut și prin act scris de mână către o altă persoană. Întrucât vânzătorul a fost condamnat pentru înșelăciune și fals în declarații, ce pot să fac în situația în care va fi anulat contractul de vânzare-cumpărare?".
În cazul în care s-a solicitat constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare, aveți posibilitatea de a invoca în favoarea dv. principiul bunei-credințe la încheierea actului juridic încheiat. Prin întâmpinarea pe care o depuneți la dosar (punctul dv. de vedere în legătură cu toate aspectele invocate în cererea de chemare în judecată), va trebui să arătați faptul că actul dv. a fost încheiat la notariat, cu respectarea tuturor dispozițiilor legale referitoare la încheierea actelor notariale (adresele de la OCPI din care rezultă că bunul este liber de sarcini și că putea fi vândut, relații de la Primărie, actele de proprietate). Toate aceste acte vor putea fi verificate și de instanța de judecată, întrucât în astfel de cauze se solicită atașarea dosarului notarial, iar în acest dosar sunt toate actele ce au stat la baza încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Din ceea ce ați precizat în scrisoarea adresată redacției, rezultă că celălalt cumpărător și-a asumat riscul încheierii unui act sub semnătură privată, în condițiile în care legea prevede, pentru valabilitatea unui act ce are ca obiect o suprafață de teren, forma autentică. În situația în care, instanța vă va anula contractul de vânzare-cumpărare și va constata că nu ați fost de bună-credință la încheierea actului juridic, în sensul că ați știut că acest teren era deja vândut prin act sub semnătură privată, atunci aveți posibilitatea de a-l chema în garanție pe vânzător și de a-i cere să vă restituie suma de bani achitată cu titlu de preț. Dacă s-a plătit o sumă mai mare de bani la încheierea actului decât cea precizată în actul autentic, se va restitui doar suma de bani menționată în contract cu titlu de preț. Cererea de chemare în garanție se timbrează la valoare și ea trebuie să îndeplinească toate condițiile pentru o cerere de chemare în judecată.
* Nuța B. (Roman). "Sunt născută la 21.04.1960 și am fost angajată la IT Roman ca lăcătuș mecanic pe gr. I muncă în perioada 21.04.1979 - 14.08.1996. Când pot ieși la pensie?".
În prezent, dv. aveți vârsta de 52 de ani și un stagiu de cotizare de 17 ani. Conform art. 41 din legea 19/2000, modificată și completată, "pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguraților care îndeplinesc cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public.
Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Stagiul minim de cotizare atât pentru femei, cât și pentru bărbați este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei și de 35 de ani pentru bărbați.
În conformitate cu art. 42 din aceeași lege, asigurații care au realizat stagiul complet de cotizare și care și-au desfășurat activitatea, total sau parțial, în condiții deosebite de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, conform următorului tabel:
Stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă (ani împliniți) | Reducerea vârstei standard de pensionare (ani împliniți) |
6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 35 | 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8
|
Vârstele standard de pensionare reduse nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei și de 55 de ani pentru bărbați.
Conform datelor furnizate de dv, vă puteți pensiona doar după împlinirea vârstei legale de pensionare.
Av. Mihaela Ciobanu