Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Maria-Radna

Dacă treceți de la Deva spre Arad, fie cu trenul, fie cu mașina, cu siguranță, la un moment dat, veți rămâne impresionați de solemnitatea, amplasarea și originalitatea sanctuarului de la Maria-Radna. Cele două turnuri zvelte se împletesc armonios cu muntele și pădurea care înconjoară sanctuarul. Punctul principal de atracție este icoana Maicii Domnului, o icoană mai veche de 300 de ani.

Prima biserică a fost înălțată aici în anul 1520, într-o perioadă când, la sud de râul Mureș, Banatul era pașalâc turcesc. Istoria sanctuarului începe în anul 1668, când bătrânul Georg Vriconosa donează, pentru capela călugărilor franciscani din Radna, o icoană tipărită în Italia. Această icoană a Maicii Domnului a scăpat nevătămată în urma incendiului provocat de trupele otomane, în anul 1695. Biserica a ars în întregime, însă icoana a fost găsită de către credincioși printre resturile carbonizate ale bisericii.

După dispariția ciumei din Arad, în anul 1709, toți locuitorii orașului au venit în pelerinaj la Radna pentru a se ruga și a mulțumi Maicii Domnului pentru salvarea orașului de această teribilă plagă.

În anul 1750 are loc, în urma unei investigații minuțioase, recunoașterea oficială din partea Bisericii a icoanei și a locului de pelerinaj de la Maria-Radna.

La 9 iunie 1767, episcopul Franz Anton Leopold von Engl zu Wagrain mută, cu mare solemnitate, icoana miraculoasă din vechea capelă în noua și frumoasa biserică, pe care o binecuvântase cu o zi înainte. În anul 1770, icoanei miraculoase i se montează marea ramă din argint, care se poate vedea și astăzi, primită în dar de la Viena.

În anul 1820 sunt finalizate lucrările la biserica din Maria-Radna. Arhiepiscopul-principe Alexander Rudnay, primat al Ungariei, consacră în mod solemn biserica, dăruind totodată icoanei miraculoase două coroane din aur. Numele de familie al arhiepiscopului însemna "de Radna", el cerând prin testament ca, la moartea sa, inima să-i fie scoasă din piept și așezată spre odihnă în preajma icoanei sfintei Fecioare Maria din Radna.

În anul 1895, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la înregistrarea primului miracol de la Maria-Radna, biserica este înfrumusețată cu un nou altar principal, realizat din marmură de Carrara.

Cele două turnuri ale bisericii Maria-Radna sunt înălțate fiecare cu câte 30 de metri, în anul 1911, ele ajungând astfel la înălțimea totală de 67 de metri. Tot atunci au fost reamenajate și stațiunile de la Calea crucii, de pe colina din spatele bisericii.

În anul 1992, papa Ioan Paul al II-lea conferă bisericii din Maria-Radna titlul de basilica minor.

În ultima sută de ani, Episcopia de Timișoara a organizat mereu pelerinaje ale comunităților parohiale la acest sanctuar, fiecare parohie având rezervată o zi din an. În sacristiile multor biserici vechi din Banat se poate vedea și azi, tipărit și înrămat, programul de pelerinaj al întregii dieceze. În anul 1935 este înregistrat cel mai mare număr de pelerini din istoria Radnei: au venit în pelerinaj, împreună cu episcopul diecezan, PS Augustin Pacha, peste 73.000 de credincioși, mulți dintre ei parcurgând pe jos, împreună cu episcopul, drumul care duce spre sanctuar.

În biserica din Radna merită atenție și o piatră introdusă în zid, pe un perete lateral din partea dreaptă. Pe această piatră se poate vedea urma unei potcoave. Tradiția spune că atunci când un soldat turc a voit să intre călare în biserică, potcoava de la unul din picioarele calului s-a fixat în piatră și nu a mai putut înainta. De asemenea, se pot vizita imense culoare pline cu imagini și semne, ca recunoștință pentru harurile primite de la Maica Domnului la acest sanctuar.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat