Știri externe
Aniversări importante
"Mă încredințez lui Dumnezeu; bunătatea și lumina lui sunt siguranța mea... Mulțumesc pentru felicitările primite, rugați-vă pentru mine!" au fost printre cuvintele rostite de papa Benedict al XVI-lea cu prilejul împlinirii a 85 de ani de viață (16 aprilie) și șapte ani de pontificat (19 aprilie). La îndemnul PS Petru Gherghel, în Dieceza de Iași s-au făcut intenții de rugăciuni la Liturghiile celebrate în săptămâna 16-22 aprilie, iar la 19 aprilie s-a celebrat "Liturghia aniversării alegerii papei". Potrivit părintelui Federico Lombardi, pontificatul papei Benedict al XVI-lea poate fi sintetizat astfel: 23 de călătorii apostolice internaționale, 26 în Italia, patru sinoade ale episcopilor, trei Zile Mondiale ale Tinerilor, trei enciclice, Anul Paulin, Anul Sfintei Preoții și nenumărate discursuri.
Întâlnire europeană
A deveni semne de pace și reconciliere în Biserică și în societate: a fost unul dintre obiectivele întâlnirii europene a tinerilor între 17 și 35 de ani, programată la Ljubljana, în Slovenia, de la 28 aprilie la 1 mai. Evenimentul a avut loc la inițiativa Conferinței Episcopilor din Slovenia și a fost animat de Comunitatea din Taizé, ca pregătire la "Pelerinajul de încredere pe pământ", organizat anual din 1987. Programul a alternat momente de rugăciune în comun cu laboratoare de activități sociale, viață spirituală și relația cu patrimoniul artistic. Numeroase familii din Ljubljana și-au arătat disponibilitatea de a găzdui participanții la întâlnirea europeană a tinerilor, care au provenit din mai multe țări, printre care și România.
Papa în Liban
Tinerii și viitorul Orientului Mijlociu vor fi pe agenda vizitei apostolice a papei Benedict al XVI-lea în Liban, între 14 și 16 septembrie. În cadrul Liturghiei de încheiere de la Beirut se prevăd semnarea și distribuirea mai multor copii ale exortației apostolice postsinodale pentru Orientul Mijlociu, document care constituie laitmotivul acestei vizite. Textul exortației este rodul Adunării Speciale a Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu, desfășurată la Roma între 10 și 24 octombrie 2010.
La 400 de ani
Un eveniment mediatic și cultural fără precedent: 100 de documente originale (manuscrise, pergamente, scrisori cifrate), păstrate de la fondarea, acum 400 de ani, a Arhivei Secrete Vaticane, sunt expuse în Muzeele Capitoline din Roma de la 29 februarie până la 9 septembrie, cu ocazia expoziției "Lux in arcana - Arhiva Secretă Vaticană se dezvăluie". Expoziția poate fi vizitată și pe internet, la adresa: luxinarcana.org.
La 1700 de ani
"Constantin cel Mare. La rădăcinile Europei" a fost titlul reuniunii internaționale de studiu organizată între 18 și 21 aprilie în Vatican de către Comitetul Pontifical de Științe Istorice, pentru a marca 1700 de ani de la bătălia de la Ponte Milvio și de la convertirea primului împărat creștin al Romei. Programul manifestării a cuprins și proiectarea filmului "Constantin cel Mare", realizat în 1960 de Lionello De Felice. La 28 octombrie 312, Constantin a pus victoria sa asupra lui Maxențiu în bătălia de la Ponte Milvio sub semnul crucii.
Meditații în familie
Meditațiile pentru tradiționala Calea crucii condusă de papa la Colosseum, în centrul Romei (Vinerea Sfântă, 6 aprilie) au fost încredințate unor soți creștini. Danilo (91 ani) și Annamaria Zanzucchi (82 ani), din rândul Mișcării Focolarelor, care s-au numărat printre cei mai apropiați colaboratori ai Chiarei Lubich, fondatoarea Mișcării; au cinci copii și 12 nepoți și au fost zeci de ani responsabili ai Mișcării "Familii Noi". Reflecțiile Căii crucii au fost dedicate familiei.
Cardinal decedat
Cardinalul Ignace Moussa I Daoud, patriarh emerit de Antiohia a Sirienilor și prefect emerit al Congregației pentru Bisericile Orientale, a murit la 7 aprilie la Roma. S-a născut la 18 septembrie 1930 la Meskané, în Siria, a fost preot din anul 1954, episcop din 1664, patriarh de Antiohia a Sirienilor din 1998 și cardinal din 2001. Între anii 2000 și 2007 a fost prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale. A vizitat și Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, din România, în anul 2006. Colegiul cardinalilor este acum alcătuit din 211 cardinali, dintre care 123 electori și 88 neelectori.
În comuniune deplină
În Marea Britanie, 65 de anglicani, conduși de reverendul Donald Minchew, au fost primiți în comuniune deplină cu Biserica Catolică, la Croydon, la 2 aprilie. În aprilie, același pas l-au făcut: reverendul Paul Gibbons și un grup din Maidstone, la Pembury, reverendul Masaki Narusawa și un grup din Lancashire, la 3 aprilie; peste 50 de anglicani și reverendul Ian Grieves la Darlington, la 4 aprilie. La Portsmouth, la 26 martie, pr. Robert Mercer a devenit al șaselea fost episcop anglican hirotonit preot catolic. În anul 2010, alte peste 200 de persoane anglicane s-au alăturat Bisericii Catolice.
Copilăria Misionară
Responsabili ai Copilăriei Misionare din 19 țări (printre care și România) și Ralamboarison Baptistine, secretarul general al Oficiului pentru Copilăria Misionară din Vatican, au participat la Luxemburg la întâlnirea "Mit Kindern im Glauben wachsen" - "Să creștem în credință împreună cu copiii", organizată de Conférence de l`Enfance Missionnaire Européenne (CEME) în perioada 18-20 martie, la Seminarul "Ioan al XXIII-lea". Din România au fost prezenți Brândușa Albert și pr. Florin-Petru Sescu.
Novici și postnovici
Trei sute de tineri frați minori conventuali, din toate comunitățile formative din Europa, s-au reunit la Assisi în perioada 10-14 aprilie, pentru a reflecta asupra actualității mesajului sfântului Francisc în lumea contemporană. Au participat tineri frați cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, din 14 țări. Din România au participat toți frații studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, însoțiți de pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial, și de pr. Ioan Horvat, rector formator, și de ceilalți frați formatori.
Preot în Cipru
La solicitarea mai multor credincioși români din Cipru, Preasfințitul Petru Gherghel l-a desemnat pe pr. Valentin Aenoaie să fie prezent pentru pastorație în acea țară, între 7 și 16 aprilie, părintele reușind să celebreze în localitățile Limassol, Nicosia și Larnaca. În toate aceste orașe se află doar o singură biserică catolică, îngrijită de preoții franciscani, sub Patriarhia de Ierusalim.
Adunare UCESM
Cea de a XV-a adunare generală a Uniunii Conferințelor Superiorilor Majori din Europa, s-a desfășurat la Lourdes, în perioada 19-25 martie, având tema "Viața ca vocație" și motoul "Cuvântul lui Dumnezeu a venit la mine" (Ier 1,4). La adunare au participat 100 de surori și călugări din 27 de țări ale Europei. România a fost reprezentată de sr. Varvara Acatrinei, CJ, președinte CRSM, pr. Emilian Cătălin, OFMConv, președinte CSMR, și de sr. Ildikó Homa, SSS, secretara generală CRSM.