Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale
Tăcerea și cuvântul
"Tăcerea și cuvântul: drum de evanghelizare". Aceasta este tema Mesajului Sfântului Părinte pentru cea de-a 46-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, care se va celebra la 20 mai. Tăcerea și cuvântul sunt elemente esențiale în procesul de comunicare și ele trebuie să stea în echilibru.
"Trebuie luate în considerare cu interes diferitele forme de situri, aplicații și rețele sociale care pot să-l ajute pe omul de astăzi să trăiască momente de reflecție și de întrebare autentică, dar și să găsească spații de tăcere, ocazii de rugăciune, meditație sau împărtășire a cuvântului lui Dumnezeu", se spune în mesaj.
În acest sens, printre preocupările Oficiului pentru Comunicații Sociale din Dieceza de Iași este și lumea internetului. Pe situl diecezei (www.ercis.ro) sunt prezente articole și informații, dar și gândul zilei, lecturile de la Liturghie sau meditații pentru a favoriza tăcerea și contemplația. Pe aceeași linie pot fi citite sau ascultate peste 330 de predici rostite de peste 85 de autori la Liturghiile transmise duminica dimineața la Radio Iași. De asemenea, poate fi găsită o listă a siturilor instituțiilor prezente în Moldova (peste 80). Situl diecezei se bucură de o medie de 2.470 de vizitatori unici pe zi, din aproximativ 12 țări, cu momente de vârf ce ating 11.274 de pagini vizualizate. O parte a vizitatorilor vin prin intermediul rețelelor de socializare. Episcopia de Iași are un cont pe facebook (facebook.com/ercis.ro: cu 2.165 de prieteni și 52 de abonați) în care sunt prezente o serie de știri și gânduri creștine.
Actualmente se lucrează la transmiterea live pe internet a programelor liturgice din catedrala veche și din cea nouă, proiect la care s-au alăturat deja parohiile: Suceava, Bacău centru, Bacău "Fericitul Ieremia" și Câmpulung-Moldovenesc. De la Roman, prin intermediul postului RomTV, se fac transmisii alternative din bisericile: "Sfânta Tereza", "Fericitul Ieremia" și "Isus, Bunul Păstor". La Săbăoani și Luizi-Călugăra, prin intermediul radioficării, ajung în casele credincioșilor Liturghii și programe creștine.
Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale ne atrage atenția și asupra celorlalte mijloace de comunicare: publicațiile creștine (peste 30, dintre care 10 aparțin parohiilor), cărțile apărute la patru edituri din dieceză, Liturghia duminicală la Radio Iași, programele de la Radio Maria realizate în Moldova, intervențiile de la radio și televiziune, articolele din publicațiile bisericești și laice. Misionarii Verbiți distribuie în parohii o foaie duminicală ce cuprinde lecturile duminicale și un scurt comentariu la acestea. De asemenea, Frații Școlilor Creștine transmit prin email mai multor preoți și credincioși comentarii la psalmi și evanghelie sau scheme pentru lectio divina.
A continuat publicarea de CD-uri audio cu Sfânta Scriptură. Anul acesta au apărut în format audio lecturile duminicilor și sărbătorilor din anul liturgic: este vorba de trei cd-uri în format mp3. Numai la Editura "Presa Bună", anul trecut și anul acesta, au fost publicate 11 cărți și 6 mesaje, iar la Editura "Sapientia" 20 de cărți.
În anul 2012, revista Lumina creștinului este distribuită lunar la 14.020 de abonați; Isus, prietenul copiilor la 3.439 de abonați și De la Răsărit până la Apus la 3.147 de abonați.
Apreciem mult parohiile care au cele mai multe abonamente raportate la numărul de familii. De exemplu, la Lumina creștinului pe primele locuri sunt parohiile: Valea Lupului, Răcăciuni, Izvoarele, Podu Iloaiei, Satu Nou (NT), Fălticeni, Vatra Dornei, Horgești, Lilieci.
Pentru ziua de 21 mai este prevăzută Ziua Reducerilor la Librăria "Presa Bună", cu posibilitatea de a achiziționa peste 250 de cărți la preț redus.
Ziua Comunicațiilor Sociale (Ziua Presei în Dieceza de Iași) este o ocazie de a mulțumi celor care citesc, răspândesc și sprijină publicațiile și cărțile religioase.