Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Mesajul pentru Postul Mare
Botezul, "dar al lui Dumnezeu", se află în centrul Mesajului papei Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare 2011. Mesajul cu tema: "Împreună cu Cristos sunteți înmormântați în Botez, împreună cu el sunteți și înviați" (Col 2,12), cheamă la "formarea inimii" în lumina Botezului. Referindu-se la textul mesajului, Mons. Bruno Forte, arhiepiscop de Chieti-Vasto (Italia), spunea: "Papa se prezintă într-adevăr ca mistagog: mistagogul, în Biserica antică este păstorul, episcopul care ne introduce la descoperirea frumuseții lui Dumnezeu prin harul sacramentelor". "Angajarea noastră, - spune papa -, în moartea și învierea lui Cristos prin sacramentul Botezului face ca zilnic să ne eliberăm inima de povara lucrurilor materiale, de legătura egoistă cu pământul".

"Da" crucifixului
Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a emis vineri, 18 martie, sentința favorabilă expunerii crucifixului în școlile italiene, cu 15 voturi favorabile și două împotrivă. Marea Cameră a Curții Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg a absolvit Italia de acuza de încălcare a drepturilor omului prin expunerea crucifixului în sălile de școală. În noiembrie 2009, Curtea acceptase cererea unei italience de origine finlandeză, Soile Lautsi, pronunțându-se împotriva expunerii crucifixului, susținând că prezența lui în școlile statale ar fi "contrară dreptului părinților de a-și educa proprii copii după convingerile lor și dreptului minorilor la libertatea de religie și de gândire". România, alături de alte țări, a sprijinit demersul Italiei.

Reconfirmare
Papa Benedict al XVI-lea l-a reconfirmat la 18 ianuarie pe PS Petru Gherghel ca membru al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, pentru încă un mandat de cinci ani. Consiliul se ocupă de migranți, refugiați, marinari, pescari, cei care călătoresc cu avionul, transportatorii rutieri, nomazii, pelerinii și turiștii, precum și toate acele persoane care, cu diferite titulaturi, sunt implicate în fenomenul mobilității umane, precum studenții în străinătate, muncitorii și tehnicienii care, pentru anumite lucrări sau cercetări științifice la nivel internațional, trebuie să se transfere dintr-un loc în altul, precum și toți cei care trăiesc și lucrează pe stradă.

Formare pentru imigranți
"În slujirea credinței fraților imigranți" a fost deviza sub care s-a desfășurat în ziua de 2 martie, la Zelarino (Mestre, Veneția, în Italia), cea de-a doua întâlnire formativă pentru preoții care se ocupă de imigranți și asistă spiritual comunitățile etnice prezente pe teritoriul Italiei. Întâlnirea a fost organizată de Comisia "Migrantes", organismul în cadrul Conferinței Episcopilor din Italia, care se ocupă de coordonarea pastorală și asistența spirituală a imigranților. Printre cei 80 de preoți participanți, din diferite zone ale Italiei, fiind de diferite naționalități și rituri, 14 dintre aceștia erau din România (nouă de rit greco-catolic și cinci de rit romano-catolic). Din statistici reiese că în partea de nord-est a Italiei sunt prezenți peste 660.000 de imigranți. Doar aproximativ 13% dintre aceștia sunt catolici și provin de pe toate continentele.

Exerciții spirituale
Teologul și artistul iezuit de origine slovenă, pr. Marko Rupnik, a condus, între 7 și 11 martie, un curs de exerciții spirituale pentru preoți români și bulgari, în mănăstirea călugărilor carmeliți desculți de la Snagov. Din Bulgaria au fost prezenți 15 preoți, din Dieceza Romano-Catolică de Nicopole și din Exarhatul Apostolic Greco-Catolic de Sofia: preoți diecezani, preoți călugări pasioniști, salezieni și redemptoriști, însoțiți de exarhul greco-catolic Mons. Christo Proykov. Din România au participat 20 de preoți și un diacon, din Arhidieceza de București și din Dieceza de Iași, însoțiți de arhiepiscopul de București, ÎPS Ioan Robu. Printre ei au fost și câțiva preoți călugări - orioniști, somaschi și carmeliți desculți. Din Dieceza de Iași au participat trei preoți de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" (pr. Mihai Pătrașcu, pr. Eduard Soare, pr. Iosif Tiba), un preot-călugăr și un diacon de la Congregația "Don Orione".

Episcopii și tinerii
Orașul Nicosia, capitala Ciprului, a găzduit cea de-a 11-a întâlnire a președinților conferințelor episcopilor din sud-estul Europei, în perioada 3-6 martie, cu tema: "Înrădăcinați în Cristos. Tari în credință. Pastorația tinerilor în sud-estul Europei". Au participat reprezentanți a șapte conferințe a episcopilor: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, România, Conferința Episcopilor Internațională "Sfinții Ciril și Metodiu" și Republica Moldova. Participanții au adresat un mesaj tinerilor catolici din țările din sud-estul Europei. Din România a participat PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, iar din Republica Moldova, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, care a avut o intervenție despre situația tinerilor din Republica Moldova.

Hirotonire de diaconi
Patru tineri au fost hirotoniți diaconi, duminică, 20 februarie, în catedrala din Concordia-Sagittaria (Italia), prin impunerea mâinilor Excelenței sale Mons. Ovidio Poletto. Printre noii diaconi a fost și Francisc Roșu, originar din Vizantea Mănăstirească, județul Vrancea.

Simpozion aniversar
Alături de sute de persoane provenind din Italia, Germania, România, India, mai multe țări din America Latină și Africa, un grup de 15 persoane care colaborează în desfășurarea unor proiecte social-caritative ale Surorilor Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii din Botoșani a participat la Savona (Italia), în perioada 10-15 martie, la simpozionul-pelerinaj "Guardatela, pregatela, imitatela" (Priviți-o, rugați-vă ei, imitați-o) care a marcat împlinirea a 200 de ani de la nașterea fondatoarei Congregației "Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii", sfânta Maria Giuseppa Rossello. Grupul pelerinilor români format din 15 persoane a fost asistat spiritual de pr. ortodox Daniel Dascălu, pr. Toma Rediu și pr. Alois Fechet. Din partea Congregației "Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii" care activează la Botoșani au participat sr. Lucia și sr. Bianca.

Liturghii în română
Având în vedere faptul că majoritatea românilor catolici de rit latin din Dieceza de Milano locuiesc în partea de nord, de comun acord și cu consimțământul Oficiului pentru Pastorația Migranților, duminică, 6 martie, a fost celebrată sfânta Liturghie în limba română într-un oraș din zona de nord a diecezei, mai exact la Vimodrone, în biserica "Dio, Trinita d'amore", în via Piave, 1. Liturghia în limba română va fi celebrată în aceeași biserică în fiecare primă duminică din lună, la ora 12.15. Responsabilul comunității este pr. Maricel Irinel Mititelu, care poate fi contactat la tel.: 0039/3334107653; 0039/0248840875, sau e-mail: mititelumarcel@yahoo.it



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat