Sfințirea capelei din Șcheia
Comunitatea catolică din Șcheia, comuna Alexandru Ioan Cuza, județul Iași, a trăit un eveniment deosebit sâmbătă, 20 noiembrie 2010, când a avut loc sfințirea capelei din cimitirul satului. Capela, în care au fost depuse rămășițele părintelui Iosif Andrici (1930-2007), a fost sfințită de PS Aurel Percă.
PS Aurel Percă a celebrat sfânta Liturghie pentru părintele Iosif Andrici, de la a cărui moarte s-au împlinit trei ani. Părintele a fost paroh al comunității din Șcheia între anii 1968 și 2001 iar după ce s-a pensionat, a rămas în parohie până la sfârșitul vieții (2007). În acest timp a făcut multe lucruri pentru comunitate: a construit biserica (1970-1975), casa parohială, casa "Fericita Clara" și Centrul Social pentru Copii (inaugurat la 27 octombrie 2002). A fost un iubitor al muzicii, compunând melodii pentru mai multe cântece care se află în colecția "Cântați Domnului" (printre melodiile compuse se numără Tatăl nostru, Român pribeag etc.). La Liturghie au concelebrat mai mulți preoți, printre care părintele decan Petru Blaj și părintele paroh Anton Moraru. Celebrarea a avut loc în fața capelei, în prezența autorităților locale și a multor oaspeți veniți de departe. În semn de prețuire față de părintele Andrici, care a păstorit comunitatea 33 de ani, mulți au participat la Liturghie îmbrăcați în costume naționale, purtând icoanele în timpul procesiunii spre capela din cimitir.
Construirea capelei a început în luna iunie 2009 și s-a finalizat în luna iulie 2010. Capela a fost realizată în stilul gotic și are o capacitate de aproximativ 50 de persoane. Situată în cimitirul comunității, capela are 11,05 metri în lungime și 5 metri în lățime, iar în zona mormintelor lățimea este de 6,8 metri. În locul în care se află mormântul părintelui Iosif Andrici pereții sunt placați cu granit. Pe plăcile de granit sunt inscripționate data de naștere și data morții (în limba latină), precum și un verset din Evanghelia după Ioan. Deasupra mormântului se află o imagine a părintelui și o candelă aprinsă. Persoanele implicate în proiectul capelei (atât arhitectural cât și financiar) au fost Ioan Andrici și Ștefan Andrici. Schița proiectului a fost realizată de Gheorghe Hereș.
Sergiu Gabor