Figuri ilustre: Prof. Edgar Papu
Edgar Papu (în acte Edgard Papu) s-a născut la 26 septembrie 1908 la București. A studiat la Colegiul "Sfântul Sava" din București (1915-1927), după care a urmat cursurile facultăților de Filozofie (1927-1931) și Litere (1928-1932) din cadrul Universității București.
În anul 1930 a audiat cursuri de specialitate la Viena, în anul 1933 la Firenze, iar în anul următor la Perugia. În anul 1933 a absolvit Seminarul Pedagogic Universitar "Titu Maiorescu" din București, activând timp de un an ca profesor la școala din Silistra.
În perioada 1935-1937 și-a pregătit doctoratul la Viena cu profesorul Friedrich Kainz, pe care l-a susținut la București, titlul tezei fiind "Formele deschise în artă".
În perioada 1936-1944 va activa ca profesor de latină, germană, italiană și română la Liceul Național din Iași, pentru ca în perioada 1945-1946 să fie chemat ca profesor de estetică la Facultatea de Filozofie a Universității București.
Potrivit opiniei criticului și istoricului literar Alex Ștefănescu, din cauza convingerilor sale religioase Edgar Papu va fi dat afară de la Universitate, lucrând ulterior la Institutul de Lingvistică din București. Peste câțiva ani (1953) este reprimit la facultate, predând cursul de literatură comparată.
De menționat faptul că Edgar Papu a devenit catolic frecventând cursurile intelectuale ale Mons. Vladimir Ghika, după cum menționează pr. prof. dr. Tarciziu Șerban.
Așa cum se cunoaște, la 15 decembrie 1961, prof. E. Papu a fost arestat de Securitate în cadrul "lotului Dămoc-Albert", iar timp de un an va fi supus unor anchete dure la București și Bacău, deoarece era bănuit de "înaltă trădare".
La 22 ianuarie 1963, Tribunalul Militar București - în deplasare la Bacău, l-a condamnat pe prof. E. Papu la opt ani de închisoare, pedeapsă executată tot la Bacău. În plus, i-a fost aplicată și pedeapsa confiscării averii, Securitatea reținându-i cu acest prilej cărți și manuscrise valoroase, precum și scrisori primite de la Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Lucian Blaga ș.a.
Va fi grațiat de restul pedepsei prin Decretul nr. 411/1964, iar după eliberare va deveni o persoană marginalizată, nemaifiind primit la catedră. Astfel, pentru a se întreține, prof. E. Papu a ținut până în anul 1988 cursuri plătite cu ora la Institutul de Arte Frumoase și la Sala Dalles din București.
După eliberarea din închisorile comuniste, scrie Alex Ștefănescu, prof. E. Papu "trăiește o miraculoasă perioadă de plenitudine intelectuală, valorificată în cărți de mare interes (...)". De asemenea, prof. E. Papu a scris prefețele la cărțile dedicate unor mari scriitori din literatura universală, iar numeroase alte lucrări redactate de prof. E. Papu au rămas până astăzi nepublicate, inclusiv lucrarea de doctorat și volumul "Memorii dintr-un secol".
"Profitând de candoarea lui de om de bibliotecă - scrie prof. Alex Ștefănescu - și de timorarea resimțită în fața autorităților după anii petrecuți în închisoare, scriitorii grupați în jurul revistelor "Luceafărul" și "Săptămâna" îl conving să gireze cu prestigiul lui de cărturar umanist protocromismul, nume tendențios (în replică la sincronismul lovinescian) dat unei interpretări naționalist-comuniste a istoriei literaturii. Entuziasmul sincer al lui Edgar Papu față de performanțele culturii românești este exploatat propagandistic cu cinism".
Profesorul și cărturarul Edgar Papu moare la 30 martie 1993 la București, "înconjurat de respect pentru opera lui și de compasiune pentru modul cum a fost manipulat în ultimii ani ai dictaturii lui Ceaușescu".
Dr. Dănuț Doboș