Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu Mons. Roland Minnerath

Sunt impresionat de vitalitatea Bisericii voastre

Arhiepiscopul de Dijon, Mons. Roland Minnerath, a efectuat o vizită în România, în perioada 2-6 martie, pentru a susține o conferință la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Mons. Minnerath a sosit în România în seara zilei de 2 martie. În ziua următoare, Excelența sa a avut o întâlnire cu PS Petru Gherghel și a vizitat catedrala, mitropolia și Mănăstirile "Trei Ierarhi" și Cetățuia. După-amiază, a ținut o conferință la Institutul Teologic, care a fost axată pe raportul dintre evanghelizare și postmodernitate. În ziua de 4 martie, la ora 10.00, Mons. Minnerath s-a întâlnit cu elevii din clasele a XI-a și a XII-a de la Școala Normală "Vasile Lupu" din Iași, secția catolică, unde a susținut conferința "Sensul vieții", titlul ultimei cărți a Excelenței sale. În aceeași zi, la ora 12.00 a avut loc și întâlnirea cu studenții de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universității "Al.I. Cuza", din Iași. Seara la ora 18.00 a prezidat, în catedrală, sfânta Liturghie la care au concelebrat cu PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și alți preoți din Iași. Sâmbătă, 5 martie, arhiepiscopul de Dijon a vizitat sanctuarul marian de la Cacica și unele mănăstiri din Bucovina. Duminică, 6 martie a plecat spre Dijon. Într-una din zilele petrecute la Iași, Mons. Minnerath a binevoit să răspundă la câteva întrebări cu privire la misiunea și preocupările sale.

- Excelența voastră, pentru început v-aș ruga să vă prezentați. Sunteți episcop de Dijon, dar nu sunteți un dijonez. Veniți din altă parte. De unde?

Eu vin din zona Lorena, undeva la granița dintre Franța și Germania. Mi-am petrecut primii ani ca student și ca preot în Alsacia. Înainte de a fi arhiepiscop de Dijon am fost, timp de 16 ani, profesor al Facultății de Teologie Catolică la Universitatea din Strasbourg. Aici am întâlnit foarte mulți studenți din România, fie catolici, fie ortodocși. Chiar mulți dintre ei, studenți eminenți, îmi amintesc că au făcut teza împreună cu mine. Strasbourgul întotdeauna a fost un centru universitar cu strânse legături cu România.

- Aveți ca deviză episcopală: Major autem caritas. Și în discursurile Preasfinției voastre am întâlnit foarte des cuvântul caritas. De ce insistența pentru acest cuvânt?

Cuvântul caritas îmi este preferat pentru că, mai întâi, deviza aleasă are legătură cu numele meu, Minnerath. Este un cuvânt de origine germană care s-ar traduce "sfatul iubirii". Pe de altă parte, m-am inspirat din Scrisoarea întâi a sfântului Apostol Paul către Corinteni, capitolul 13, unde iubirea este ridicată la rang suprem. Consider că este o deviză foarte potrivită care, în același timp, mă obligă foarte mult.

- Într-un discurs al dv., din anul 2010, vorbiți insistent despre migranți, despre demnitatea migrantului. Și noi ne confruntăm cu această problemă, dar într-un alt mod, ca țară de plecare a migranților. Cum vedeți dv., fiind dintr-o țară de sosire a migranților, această problemă atât de complicată?

La noi, este adevărat, avem de-a face cu imigranți, cei care sosesc din alte țări. Am scris un editorial despre demnitatea migrantului, deoarece în ultimul timp în Franța au apărut diferite animozități contra imigranților. Eu, ca episcop, am considerat de datoria mea să iau apărarea acestor grupuri. Mi se pare nedemn să se catalogheze grupuri întregi și să nu li se acorde drepturile elementare de a se stabili într-o anumită țară. Trebuie amintite mereu principiile și drepturile, nu numai morale, ci și umane, de mișcare și de rezidență ale persoanei. O țară civilizată trebuie să aibă disponibilitatea de a-i primi și accepta pe cei care cer, în condiții normale, drept la azil. Să nu uităm că majoritatea țărilor civilizate europene s-au dezvoltat, de multe ori și în mare parte, datorită străinilor, migranților. De aceea, consider că ele trebuie să fie deschise unei primiri cordiale și să ofere o șansă acestor persoane care doresc să trăiască în condiții mai bune.

- În activitatea dv. ați fost și membru al Comisiei Mixte de Dialog Teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă. După părerea Preasfinției voastre, există speranțe concrete, există un progres în tot acest dialog?

Așa cum știți este o comisie care s-a format în urmă cu peste 30 de ani. Eu am intrat în această comisie în urmă cu zece ani. Am putut să urmăresc dezbaterile în acești ani. Trebuie să spun că au fost multe lucruri spuse bine, dar acum s-a ajuns la un punct destul de dificil în cadrul dialogului: despre primatul în Biserică, un primat universal. Tocmai de aceea noi am consacrat discuțiile de la ultimele întâlniri studiului primatului în primul mileniu al creștinismului. Vă dați seama că sunt multe greutăți în această problemă. Dar eu personal sunt convins că se pot depăși aceste dificultăți. Dacă dialogul va fi unul obiectiv și cu multă bunăvoință de ambele părți, cu siguranță, va exista un progres. Să mai spun că nu toți ortodocșii care participă la dialog au aceeași părere despre primat - există și mulți de mare bunăvoință care doresc un adevărat progres. Dacă se lucrează documentat, cu o privire de ansamblu asupra istoriei, ni se va permite să vedem roade concrete ale acestui dialog.

- Într-un alt discurs pomeniți despre două realități: catehumenat și reînceput. Ce vreți să spuneți prin acest cuvânt: reînceput?

Este o expresie pe care am folosit-o, și pe care o folosesc adesea, și care se referă la persoanele care au fost botezate în copilărie, dar care nu au fost educate deloc în credința creștină. Așa au pierdut credința creștină, dar pe care o descoperă la o vârstă adultă. În diferite ocazii, ei redescoperă credința și pornesc pe un nou drum; este un drum de catehumenat, cu singura diferență că ei au fost botezați deja.

- Această idee de convertire a lor este rodul Bisericii sau al lor personal? Spun aceasta pentru că am văzut că la Dijon există un oficiu special pentru catehumeni și reîncepători.

Cererea de a reveni în Biserică le aparține lor, dar apoi Biserica le oferă posibilitatea de a asimila și de a aprofunda credința asemenea catehumenilor. Este un drum lung și dificil pe care ei îl acceptă. La noi în dieceză există anual 30-40 de catehumeni adulți care cer Botezul, dar, împreună cu ei, primesc formare creștină un număr foarte mare de botezați. Pentru ei, chiar dacă sunt botezați, se va oferi ulterior, la capătul drumului catehumenal, prima Împărtășanie și Mirul, dacă nu le-au primit deja.

- În cele din urmă, vă solicit un cuvânt de încurajare și un salut pentru cititori!

Nu cred că eu ar trebui să încurajez credincioșii voștri, eu rămân uimit și impresionat de vitalitatea Bisericii voastre locale. Descopăr aici mulțimea de activități și inițiative. Am fost primit foarte cordial de episcopul Petru Gherghel, de rectorul seminarului. Mă bucur că am avut o întâlnire cu seminariștii de la Iași (care sunt într-un număr admirabil), și ocazia de a celebra cu episcopii de la Iași o Liturghie în catedrală. În aceste câteva zile am întâlnit o vitalitate care m-a impresionat. Aceasta se vede din numărul mare de seminariști, numărul mare de preoți pe care îi aveți în dieceză. Eu sunt bucuros să văd aceste lucruri deoarece, în Franța, suferim foarte mult din cauza lipsei vocațiilor, a tinerilor care doresc să devină preoți. Văzând Biserica voastră, îmi vine să spun că sunteți ca un plămân care acceptă să susțină viața Bisericii Universale, care se străduiește să vină și în ajutorul altor Biserici locale occidentale care au nevoie de un suflu nou.

- Vă mulțumesc, în numele meu și al cititorilor, pentru bunăvoința și amabilitatea de a ne oferi aceste gânduri.

A consemnat pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat