Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Familia Calara (Iași). "Căsătoria, un mare mister dat nouă de Dumnezeu, e cel de-al șaptelea har, cea de-a șaptea minune a vieții. Căsătoria bazată pe iubire, respect și credință încununează anii trăiți în mijlocul familiei. Peste ani ne amintim de cununia religioasă, de nașterea copiilor, de bucurii și de greutăți. În viața de familie putem depăși orice obstacol dacă suntem uniți, uniți în credință. Unde-i iubire, acolo-i Dumnezeu, acolo e răbdare, pace și iertare. Din păcate sunt soți care au înțeles greșit jurământul făcut în fața lui Dumnezeu, considerându-l ca pe o datorie. Dragi părinți, mame și tați, nu suntem soldații țării pentru a ne face datoria! În acest sens multe familii pierd, se păcălesc pe ele însele, trăiesc în egoism, distrugând sufletul unu altuia, ajungând chiar să moară lipsiți de dragoste și mângâiere. Trăiesc de ochii lumii și apoi tot de ochii lumii cei rămași în viață îi regret și îi pomenesc. Nu aceasta e familia pe care Isus o place, ci o familie în care să avem ca exemplu sfânta familie din Nazaret. Am făcut parte din cele 17 familii aniversate în ziua de 26 decembrie 2010 în Parohia Iași "Sfântul Anton". A fost o sărbătoare frumoasă, o surpriză plănuită de pruncușorul Isus prin mâna pr. paroh Alois Farțade, pr. vicar Ionuț Eremia Imbrișcă și prin mâna tuturor care au realizat acest eveniment. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de căsătorie, mulțumim bunicilor de la care am învățat a ne ruga, mulțumim părinților care ne-au educat să fim creștini, mulțumim copiilor noștri care au înțeles că formăm o familie, mulțumim preoților din parohie care împreună cu noi formează o familie de creștini".

Vă mulțumim pentru rândurile trimise. Ele sunt prețioase, mai ales în acest An al Familiei. Dorim familiei dv. viață lungă și binecuvântată de Dumnezeu!

* Ion C. (Bacău). "Cum este posibil să se facă spovada prin iPhone? Ziarele, televiziunea și radioul au vorbit din plin în aceste zile cum spovada se face în alte țări altfel decât la noi".

În primul rând am dori să vă spunem că ne-am bucura să știm că oferiți tot atâta timp rugăciunii sau citirii cărților creștine cât oferiți mijloacelor de comunicare. Ne temem că s-ar putea să nu fie nici la jumătate timpul pe care îl dedicați lucrurilor spirituale. În al doilea rând, credem că prea ușor credeți ceea ce vă spune televizorul! Nu toate câte se spun în mass-media sunt reale. Cele pe care le auziți și le vedeți mai trebuie și verificate. Cu privire la spovada făcută altfel decât știați, Biserica din România a dat deja un comunicat de presă în care a explicat că "Biserica Catolică nu a aprobat și nu aprobă Spovada prin iPhone". În comunicat se precizează: "Dorim să fie foarte clar că nici o aplicație iPhone nu poate înlocui Spovada. Însă, pentru a-i ajuta pe penitenți să facă o pregătire cât mai bună în vederea primirii sacramentului Spovezii, Biserica Catolică s-a îngrijit întotdeauna să le ofere acestora, în catehisme și în cărți de rugăciuni, diverse chestionare, pentru examinarea conștiinței, precum și rugăciuni specifice.

Într-o epocă în care mijloacele moderne de comunicare, oferite de dezvoltarea tehnologiei, sunt tot mai răspândite și tind să înlocuiască hârtia tipărită, nu e de mirare că rugăciuni sau chestionare pentru examinarea conștiinței au fost preluate într-o aplicație pentru iPhone. Există deja și alte aplicații de acest fel, care servesc ca suporturi digitale pentru rugăciune sau reflecție, iar Biserica Catolică nu le respinge, ci le încurajează, cu condiția să fie folosite - așa cum sunt, de altfel! - ca niște instrumente ajutătoare, știind bine că ele nu pot înlocui relația personală a credinciosului cu Dumnezeu și cu Biserica. În Biserica Catolică, Spovada este un sacrament (o taină) a cărui celebrare presupune în mod obligatoriu dialogul personal dintre penitent și confesor. Iertarea păcatelor penitentului necesită prezența fizică a duhovnicului în săvârșirea acestei taine. Așadar, nici o aplicație iPhone nu poate înlocui Spovada și nu poate conferi iertarea păcatelor. Ca urmare, nu se poate vorbi de "Spovadă prin iPhone", așa cum sugerează în mod fals știrile care se referă la aplicația lansată de Little iApps, apărute în ultimele zile în presa românească. În rezumat: Biserica Catolică nu a aprobat și nu aprobă Spovada prin iPhone. Ar fi elegant ca cei care au afirmat contrariul, în diferite ziare sau pe posturi publice de televiziune, să publice acest comunicat oficial al Bisericii Catolice". Bineînțeles, cum era de așteptat, comunicatul nu a fost preluat de cei care au răspândit știri false, iar oamenii care oferă mult credit mijloacelor de comunicare au rămas cu ideile care li s-au transmis.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat